Ο μήνας που πέρασε μάς χάρισε μερικές εξαιρετικές στιγμές στα Σχολεία μας. Σας τις παρουσιάζουμε και μαζί αναγγέλλουμε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις για το προσεχές διάστημα. Πλήρη παρουσίασή τους θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στο επόμενο (χριστουγεννιάτικο!) Ενημερωτικό Δελτίο των Αρσακείων.
Το 7ο Αρσακειακό Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων του ΟΗΕ
Τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και το Αγγλικό Τμήμα της Φ.Ε. διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών (Μodel United Νations - MUN) στο διάστημα 5-7 Νοεμβρίου 2021. Δέκα πανεπιστημιακοί καθηγητές / ειδικοί ομιλητές προλόγισαν τις εργασίες των Επιτροπών του Συνεδρίου. Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 500 μαθητές και μαθήτριες από 20 χώρες και 30 σχολεία εκπροσωπώντας ως "διπλωμάτες" 90 χώρες του κόσμου, διεξήχθη διαδικτυακά. Το MUN των Αρσακείων (ATSMUN) έχει λάβει διεθνή πιστοποίηση μετά από ετήσια αξιολόγηση από τον κεντρικό φορέα διοργάνωσης MUN στην Ευρώπη, το Ίδρυμα της Χάγης (THIMUN).
10 με τόνο! 10 Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας eTwinning στα Αρσάκεια!
Διέπρεψαν για μία ακόμη φορά τα Αρσάκεια στα έργα eTwinning. Δέκα έργα που εκπονήθηκαν στα Αρσάκεια Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Εκάλης και Ψυχικού βραβεύτηκαν με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Η διάκριση αυτή πιστοποιεί το επίπεδο σπουδών που παρέχεται στα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία και την ποιοτική και καινοτόμο εργασία των εκπαιδευτικών, στους οποίους επίσης απονέμεται η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Αποτελεί επίσης δημόσια επιβεβαίωση της δέσμευσης του κάθε σχολείου μας στην ποιότητα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνεργασιών του.
Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο αρχικά (1998) είχε συνολικά 84 μαθητές, λειτουργούσε με δύο τμήματα στην Α΄ τάξη του δημοτικού και ένα τμήμα στη Β΄ τάξη και στεγαζόταν σε ένα τριώροφο κτήριο. Σήμερα αριθμεί πάνω από 900 μαθητές, λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς εκπαιδευτικές απαιτήσεις, και πλέον αναγνωρίζεται από την αλβανική κοινωνία ως ένα δίγλωσσο σχολείο στο οποίο οι μαθητές, μαζί με την άριστη γνώση και τη διαρκή καλλιέργεια της μητρικής τους, αποκτούν εξαιρετική γνώση δύο ακόμη γλωσσών, της Ελληνικής ως πρώτης ξένης γλώσσας και της Αγγλικής, με στόχο την απόκτηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας των ανώτερων επιπέδων στις δύο γλώσσες.
Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Απόστολου Αρσάκη, του μεγάλου ευεργέτη των Σχολείων μας τα οποία φέρουν το όνομά του, προέβαλε η ΕΡΤ τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο σειράς εκπομπών με τίτλο "Διασπορά - Παροικίες - Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς". Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για τον Απόστολο Αρσάκη, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Φ.Ε. Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος παρουσιάζει την πολυσχιδή πορεία του Αρσάκη και τη σχέση του με το Αρσάκειο, και η φιλόλογος και ιστορικός των Αρσακείων Παναγιώτα Ατσαβέ, η οποία έχει ασχοληθεί με τη ζωή και το έργο του Αρσάκη.
Αφιερώματα των Βιβλιοθηκών των Αρσακείων στο έπος του '40
Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων παρουσίασαν κι εφέτος έκθεση τεκμηρίων σχετικά με τον πόλεμο του ΄40, την Κατοχή και γενικότερα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην πρωτότυπη παρουσίαση του κλασικού έργου της Άλκης Ζέη Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου σε graphic novel από τη Βιβλιοθήκη του Αρσακείου Πατρών που προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Εκδηλώσεις της Φ.Ε. για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει, από 22 έως 30 Νοεμβρίου 2021, κύκλο ομιλιών διακεκριμένων προσωπικοτήτων και έκθεση ζωγραφικής στο πλαίσιο του εορτασμού 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με θέμα «Ελληνική Επανάσταση: Η Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους, η Γέννηση του Ελληνικού Κράτους». Στην εβδομάδα των εκδηλώσεων θα μιλήσουν: Γεώργιος Μπαμπινιώτης («Ο ρόλος της πνευματικής αφύπνισης στην επανάσταση τού 1821»), Ευάνθης Χατζηβασιλείου («Το ελληνικό κράτος: 200 χρόνια»), Λάμπρος Λιάβας («Θέλει ἀρετήν καὶ τόλμην το… τραγούδι! Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής στον Αγώνα του 1821»), Μαρία Ευθυμίου («Ιδεολογικές και πολιτικές τομές της Επανάστασης του 1821»), Ευριπίδης Γαραντούδης («Η Επανάσταση στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ού αιώνα»), Roderick Beaton («Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»), Γιώργος Κόρδης («Το λερωμένο λευκό: Ζωγραφίζοντας για το ’21»). Την ίδια μέρα θα γίνουν τα Εγκαίνια της (επισκέψιμης) έκθεσης του ζωγράφου Γ. Κόρδη «1821. Το λερωμένο λευκό. Έκθεση μνήμης του αγώνα για ελευθερία».
Σημαντική διημερίδα συνδιοργανώνει το Αρσάκειο Πατρών (18-19 Νοεμβρίου) για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας: θα πληροφορηθούν για τις εξελίξεις στη Γενετική Μηχανική, θα εξοικειωθούν με την ορολογία της Βιολογίας, θα γνωρίσουν τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας, θα δουν στην πράξη το φορητό εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και θα ενημερωθούν για τα επαγγέλματα των επιστημών Υγείας και των Θετικών Επιστημών.
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει την «Ημέρα Φυσικών Επιστημών» η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων των Αρσακείων για τη σύγχρονη πρόκληση της ανθρωπότητας, που είναι η διάσωση του πλανήτη Γη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει κεντρική ομιλία από τον Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή με θέμα: «Η Οδύσσεια των Voyager στον Γαλαξία και η σχεδιαζόμενη διαστρική αποστολή», ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Κανάρη Τσίγκανο με θέμα: «Το εκπληκτικό μακρινό Σύμπαν» και συζήτηση μεταξύ των δύο με θέμα την κλιματική αλλαγή και την επιβίωση του πλανήτη Γη.
Ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Η Εποπτεία των Αρσακείων ‒ Τοσιτσείων Σχολείων διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Άνθρωπος, Τεχνολογία και Εκπαίδευση», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 με ελεύθερη συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Σκοπός της Ημερίδας, που περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες από τον Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και τον Καθηγητή Ευ. Γαζή και 20 εργαστήρια, είναι η ανάδειξη του ρόλου της εκπαίδευσης ως θεμελιώδους παράγοντα για την ποιοτική σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία.
Κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου εορτάζει η Αγία Αναστασία η Ρωμαία και ο φερώνυμος ναός στο Αρσάκειο Ψυχικού. Σύμφωνα με επιθυμία του ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία τη Ρωμαία, από το όνομα της αγαπημένης συζύγου του Αναστασίας. Ο ναός έχει μεγάλη ιστορία, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ .
Τέλος, μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες των Αρσακείων επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο https://www.arsakeio.gr
Με χαρά ξεκινούμε την επικοινωνία μας για τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022 μέσω αυτού του ενημερωτικού δελτίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες στιγμές στα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία.
Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και ασφάλεια στους μαθητές μας, στους γονείς και κηδεμόνες τους, στους εκπαιδευτικούς μας, στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, στους εταίρους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και στους αποφοίτους μας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στα Αρσάκεια καταβλήθηκε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη προσπάθεια από όλους, ώστε η σχολική χρονιά 2021-22 να ξεκινήσει και να προχωρήσει σε συνθήκες κανονικότητας, πράγμα το οποίο έχει επιτευχθεί. Τα ελάχιστα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν αμέσως σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρωτόκολλα, στα τμήματα των μαθητών και μαθητριών μας η διδασκαλία γίνεται διά ζώσης απρόσκοπτα και η σχολική ζωή εν γένει ακολουθεί τη συνήθη πορεία της, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλης διάρκειας απουσία των παιδιών από τα σχολεία τους. Οι εκπαιδευτικοί, οι διευθύνσεις, η Εποπτεία και η Διοίκηση των Αρσακείων Σχολείων παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί.
Στα Αρσάκεια επίσης δίνουμε έμφαση στη σχέση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κόσμο μας τον 21ο αιώνα. Παράλληλα, προωθούμε δραστηριότητες που καθιστούν τους μαθητές ικανούς να σταθούν με αξιώσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Επιστημονικές γνώσεις που αλλάζουν τον κόσμο
Σε σχέση με τις επιστήμες, δώσαμε τη δυνατότητα σε μαθητές μας της θετικής κατεύθυνσης να έρθουν σε επαφή με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον χώρο των θετικών επιστημών.
Αυτό έγινε μέσω του θερινού σχολείου GoCern σε συνεργασία με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN. Περισσότερα
Από τα σχολικά θρανία στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου Νέων
Στα Αρσάκεια, προωθούμε την εξωστρέφεια ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των μαθητών μας σε διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς. Φέτος, τις δύο πρώτες θέσεις της εξαμελούς «εθνικής ομάδας» για το Ευρωκοινοβούλιο Νέων τις κατέκτησαν δύο μαθητές μας, οι οποίοι μας εκπροσώπησαν στη Σύνοδο που διεξήχθη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Περισσότερα
Μαθητές μας στο Θερινό Σχολείο του CHS-Harvard
Κάθε καλοκαίρι δύο μαθητές μας (από διαφορετικό λύκειο κάθε χρόνο) επιλέγονται από το Center for Hellenic Studies – Harvard University για να συμμετάσχουν στο Θερινό Σχολείο Κοινωνικών Επιστημών που διοργανώνει το Κέντρο στο παράρτημά του στην Ελλάδα (Ναύπλιο). Επίσης ένας/μία εκπαιδευτικός των Αρσακείων συμμετέχει για μία εβδομάδα στην όλη διαδικασία. Οι μαθητές και η εκπαιδευτικός που συμμετείχαν στο HSSP 2021 μας δίνουν εδώ τις εντυπώσεις τους.
Ένας απόφοιτός μας Ολυμπιονίκης!
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου μάς γέμισε περηφάνεια το καλοκαίρι που μας πέρασε κερδίζοντας ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο με την εθνική ομάδα ανδρών στο πόλο! Διαβάστε πρόσφατη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Αλέξανδρος.
Πανελλαδικές 2021: Σημαντικές επιτυχίες παρά τις αντιξοότητες!
Άλλη μια σχολική χρονιά, η πιο δύσκολη, αφού οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου την πέρασαν με τηλεκπαίδευση, -με τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται-, τελείωσε, φέρνοντας ωστόσο υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στα άριστα και στις σχολές υψηλής ζήτησης σε σύγκριση με τον πανελλήνιο μέσο όρο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Αυτό το ξέρατε;
Οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων αναδιοργανώνονται και εκσυγχρονίζονται. Από φέτος οι κατάλογοί τους είναι πλέον διαθέσιμοι διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας μπορούν από το σπίτι τους να τους συμβουλεύονται και να περιηγούνται στους ιστοτόπους τους. Η ενημέρωση των καταλόγων φυσικά είναι μια σχολαστική και χρονοβόρος διαδικασία, την οποία όμως οι βιβλιοθηκονόμοι μας έχουν αναλάβει με ενθουσιασμό και υπευθυνότητα. Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες.
Το History channel των Αρσακείων!
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει ιστορία 185 χρόνων, σχεδόν όσο το ελληνικό κράτος! Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί ο ιστότοπος history.arsakeio.gr με άφθονο υλικό από την ιστορία της ΦΕ και των Αρσακείων. Στον ιστότοπο history.arsakeio.gr θα βρείτε άρθρα για τους ιδρυτές και τους ευεργέτες, για τους σταθμούς στην ιστορία των Αρσακείων, για επιφανείς προσωπικότητες της ΦΕ και των σχολείων μας, για την κοινωνική και εθνική προσφορά των Αρσακειάδων, παλιά δημοσιεύματα με επίκεντρο το Αρσάκειο, βιογραφίες των 141 μελών της ΦΕ που υπήρξαν αγωνιστές του 1821 ή/και μέλη της Φιλικής Εταιρείας (όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς, ο Πλαπούτας, ο Ανδρέας Μεταξάς, ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ακόμη και ο Διονύσιος Σολωμός), διαδραστικούς χάρτες με τα σχολεία που ίδρυσε η ΦΕ στην Ελλάδα, τα μέρη όπου δίδαξαν Αρσακειάδες δασκάλες σε όλη τη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και άλλα πολλά. Είναι ένας διαδικτυακός χώρος αρσακειακής αυτογνωσίας που αξίζει να τον παρακολουθείτε.
Με αφορμή τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έρχονται ευχόμαστε σε όλους σας υγεία, αντοχή, δύναμη και φιλεκπαιδευτικό πνεύμα!
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ενημέρωσή σας, τα Αρσάκεια διοργάνωσαν σπουδαίες εκδηλώσεις για τους μαθητές μας. Πιο συγκεκριμένα:
Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργάνωσε από τις 22 έως τις 30 Νοεμβρίου έναν κύκλο ομιλιών με διακεκριμένες προσωπικότητες και έκθεση ζωγραφικής με μαθητικές εργασίες.
Το θέμα των εκδηλώσεων ήταν: «Ελληνική Επανάσταση: Η Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους» και σκοπός τους η προσέγγιση των ιδεολογικών, πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών πτυχών της Ελληνικής Επανάστασης από τους μαθητές, καθώς και η κατανόηση της σημασίας αυτών για τη σύγχρονη Ελλάδα. Στους μαθητές μας μίλησαν: Γεώργιος Μπαμπινιώτης («Ο ρόλος της πνευματικής αφύπνισης στην επανάσταση τού 1821»), Ευάνθης Χατζηβασιλείου («Το ελληνικό κράτος: 200 χρόνια»), Λάμπρος Λιάβας («Θέλει ἀρετήν καὶ τόλμην το… τραγούδι! Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής στον Αγώνα του 1821»), Μαρία Ευθυμίου («Ιδεολογικές και πολιτικές τομές της Επανάστασης του 1821»), Ευριπίδης Γαραντούδης («Η Επανάσταση στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ού αιώνα»), Roderick Beaton («Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»), Γιώργος Κόρδης («Το λερωμένο λευκό: Ζωγραφίζοντας για το ’21»). Οι ομιλίες έχουν βιντεοσκοπηθεί και είναι προσβάσιμες από όλους στον ιστότοπο της Στοάς του Βιβλίου.
Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δίνουν το έναυσμα να ξαναειπωθεί η ιστορία μέσα από μνημειώδη εικαστικά έργα και την καλλιτεχνική ματιά του σήμερα. Η έκθεση «1821. Το λερωμένο λευκό.» στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Εκάλης μάς κάνει να αναλογιστούμε και να αφουγκραστούμε το τότε, τώρα. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό με ραντεβού μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου (Όσοι κατοικείτε εντός Αττικής προλαβαίνετε!). Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της έκθεσης πατώντας εδώ.
Από τη NASA στις σχολικές αίθουσες των Αρσακείων!
Στις 3 Δεκεμβρίου είχαμε την Ημέρα Φυσικών Επιστημών που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια με θέμα: «Η επιβίωση της Γης. Η νέα πρόκληση για τον άνθρωπο.» Δύο διακεκριμένοι αστροφυσικοί, ο Σταμάτης Κριμιζής και ο Κανάρης Τσίγκανος, ανέλυσαν στους μαθητές μας -που παρακολούθησαν διαδικτυακά από τις τάξεις τους- σύγχρονες θεωρίες και συζήτησαν για τα διαστημικά ταξίδια και την κλιματική αλλαγή που απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Η Ημερίδα είναι αναρτημένη σε βίντεο στον ιστότοπο της Στοάς του Βιβλίου και είναι προσβάσιμη από όλους (πατήστε εδώ).
Ημερίδα Πρωτοβάθμιας με 20 εργαστήρια!
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πήραν μέρος στα 20 διαδικτυακά εργαστήρια της Ημερίδας Πρωτοβάθμιας που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια με θέμα την εκπαίδευση και τον συνδετικό της ρόλο ανάμεσα στον άνθρωπο και την τεχνολογία. Η ημερίδα διεξήχθη διαδικτυακά στις 4 Δεκεμβρίου με κεντρικούς ομιλητές τους Γεώργιο Μπαμπινιώτη και Ευάγγελο Γαζή. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ημερίδας εδώ: https://bit.ly/3EnCtBc
Διημερίδα με φορητό εργαστήριο μοριακής βιολογίας!
Σημαντική διημερίδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας διοργανώθηκε στο καινοτόμο Αρσάκειο Πατρών. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις στη Γενετική Μηχανική, να εξοικειωθούν με την ορολογία της Βιολογίας, να γνωρίσουν τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας, να δουν στην πράξη το φορητό εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και να ενημερωθούν για τα επαγγέλματα των επιστημών Υγείας και των Θετικών Επιστημών. Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ: https://tinyurl.com/2p9yrh8y
Τα Αρσάκεια πρωτοπορούν και στην επιχειρηματικότητα στη σχολική εκπαίδευση!
Από φέτος στα εργαστήρια δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ενταχθεί η επιχειρηματικότητα στη Σχολική Εκπαίδευση. Ως εκ τούτου αποκτά ξεχωριστή σημασία το Εργαστήριο για την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο που συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων στις 8 Δεκεμβρίου με εξαιρετική επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων υλοποιεί προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας εδώ και επτά χρόνια, με σημαντικές επιτυχίες, και αποτελεί κατ' ουσίαν τον πυλώνα σχολικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Μια σημαντική διάκριση έρχεται να επικυρώσει τα παραπάνω και τις εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες διακρίσεις στη νεανική επιχειρηματικότητα που επιτυγχάνουν τα Αρσάκεια της Αθήνας και της περιφέρειας. Οι απόφοιτοί μας Στέφανος Αλκίδης, Γιάννης Ήμελλος και Μιχάλης Λουκέρης συγκαταλέγονται στον κατάλογο τής Forbes Greece 2022 με τους 30 πιο επιτυχημένους επαγγελματίες κάτω των 30 ετών! Τον συσχετισμό επεσήμανε σε ανάρτησή του και ο Πρόεδρος των Αρσακείων Γ. Μπαμπινιώτης τονίζοντας ότι «η δουλειά που γίνεται στα Αρσάκεια από δασκάλους και μαθητές αποδίδει καρπούς και στον επαγγελματικό χώρο.»
Το όνομα τού Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, ιδρυτικού μέλους της Φ.Ε., φιλικού, αγωνιστή και γενικού προξένου της Ρωσίας στην Ελλάδα, συνδέεται και με το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε στην Αθήνα. Το 1843 η Αθήνα γιόρταζε την αναγόρευσή της σε πρωτεύουσα τού ελληνικού κράτους. Τη νύχτα των Χριστουγέννων τού 1843, ένας από τους καλεσμένους στο σπίτι τού Παπαρρηγόπουλου ήταν και ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Όταν είδε το κατάφωτο στολισμένο δίμετρο έλατο στο κέντρο τής σάλας, κούνησε το κεφάλι του και είπε: «Ωραίο είναι κυρ-Γιάννη. Και του χρόνου να είμαστε καλά. Αλλά τα δέντρα μου εγώ δεν τ’ αφήνω να φυτρώσουν μέσα στην κάμαρα! Μόνο τ’ άρματά μου φυτρώνουν εκεί». O Παπαρρηγόπουλος γέλασε και του εξήγησε ότι πρόκειται για διαδεδομένο έθιμο στην Ευρώπη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον ιστότοπο για την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων εδώ: https://tinyurl.com/3b49p4ss
Και για το τέλος… κάλαντα!
Τι καλύτερο για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους αποφοίτους μας και τους εταίρους της Φ.Ε. να ακούν χριστουγεννιάτικες ευχές και τραγούδια από το στόμα των μαθητών μας! Απολαύστε, λοιπόν, τους μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης να μας τραγουδούν χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε ένα βίντεο που ετοιμάστηκε πέρυσι τέτοια εποχή και συγκέντρωσε περίπου 6.000 θεάσεις στο κανάλι των Αρσακείων στο YouTube!
Πλησιάζοντας το τέλος του πρώτου μήνα του 2022, επανερχόμαστε στη μηνιαία επικοινωνία μαζί σας με θέματα από τα Αρσάκεια, τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας.
Επιστροφή στα θρανία με ασφάλεια
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο επαναλειτούργησαν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία μας. Όμως λίγες μέρες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο που ευφημιστικά ονομάστηκε «Ελπίς» κράτησε τα σχολεία μας των Αθηνών και της Πάτρας κλειστά για μέρες. Εμείς εστιάσαμε στους πιο μικρούς μαθητές μας που –αφότου επέστρεψαν στο σχολείο από τις διακοπές- έδειξαν πνεύμα υπευθυνότητας τηρώντας τους κανόνες και, όπως θα δείτε στο μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα από τα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, ξανάπιασαν με χαρά το νήμα της σχολικής ζωής από εκεί όπου το είχαν αφήσει πριν από τις γιορτές.
Ο πρώην Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ήταν μια αθόρυβη δύναμη σύνεσης πρωτοβουλιών και δημιουργίας, όχι μόνο για την πατρίδα μας, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και για έναν ιστορικό εκπαιδευτικό θεσμό, για τα ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, τα οποία τού οφείλουν πολλά. Σε αυτό προηγήθηκε ―ας το μνημονεύσουμε κι αυτό― ο επίσης αείμνηστος Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Το 10% των πολυαριστούχων της Αλβανίας είναι από το Αρσάκειο Τιράνων!
Από τους 31 αποφοίτους που πέτυχαν το τριπλό "απόλυτο άριστα" σε όλη την Αλβανία οι τρεις ήταν από το Αρσάκειο Τιράνων! Οι τρεις απόφοιτες του Αρσακείου βραβεύτηκαν από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα με το «χρυσό μετάλλιο αριστείας».
Όταν ο Αλέκος Φασιανός ζωγράφιζε με τους μαθητές μας...
Συνάντηση με τον αείμνηστο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό είχαν δύο φορές στο παρελθόν οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού στο πλαίσιο διαθεματικού προγράμματος τού Σχολείου και της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων. Στις εικόνες που θα δείτε ο Αλέκος Φασιανός μιλάει και ζωγραφίζει μαζί με τα παιδιά τής Δ΄ Δημοτικού, εξηγώντας πώς και τι ζωγραφίζει ο ίδιος και πώς μπορούν να ζωγραφίζουν και αυτά. Μάλιστα ζωγράφισαν κι έναν πίνακα μαζί.
Εργαστήριο με σκοπό τη δημιουργική αξιοποίηση τού Αρχείου Καβάφη οργανώθηκε στο Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Οι μαθητές περιηγήθηκαν και εξοικειώθηκαν με την ψηφιακή συλλογή τού Αρχείου Καβάφη τού Ιδρύματος Ωνάση, γνώρισαν τεχνικές τής οπτικής ποίησης και δημιούργησαν βίντεο-ποιήματα σε προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, μέσω τής τεχνικής τού stop motion.
Για δεύτερη φορά το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης βραβεύεται ως "Οικολογικό Σχολείο", λαμβάνοντας την Πράσινη Σημαία τού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία επιβραβεύει τη συνεχή προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών για ένα καλύτερο περιβάλλον.
100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή συμπληρώνονται φέτος. Υπήρχε άραγε σχέση της Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό; Σε αυτό το ερώτημα απαντά τεκμηριωμένα και με πλούσιο υλικό το ειδικό αφιέρωμα του ιστότοπου της ιστορίας της Φ.Ε. και των Αρσακείων με τον τίτλο «Μικρασιατικά».
Στο αφιέρωμα αυτό θα μάθετε για τη στήριξη της Φ.Ε. στο εκπαιδευτικό έργο των σχολείων της Μικράς Ασίας, για τη συμβολή της Αρσακειάδας Ελένης Λουίζου στην οργάνωση του «Ομηρείου Παρθεναγωγείου» στη Σμύρνη, για τους Μικρασιάτες εκπαιδευτικούς που δίδαξαν στη Φ.Ε. αλλά και για τις Αρσακειάδες δασκάλες που δίδαξαν στα σχολεία της Μικράς Ασίας. Θα μάθετε επίσης για τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών «Ανατολή» με τη Φ.Ε. στην περίθαλψη και εκπαίδευση των προσφύγων, για τη Δέσποινα Παπαθανασίου-Παπαντωνίου, την τελευταία Αρσακειάδα δασκάλα στη Μάκρη της Μικράς Ασίας και πολλά άλλα.
Μετά το τεράστιας επισκεψιμότητας αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το history.arsakeio.gr σας καλεί τώρα να επισκεφθείτε το αφιέρωμα «Μικρασιατικά» και να μάθετε πράγματα που κοσμούν την 186 ετών ιστορία του Αρσακείου, του δικού σας Σχολείου!
Περιμένοντας τον πρώτο μήνα της άνοιξης, επιλέξαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που αναδεικνύουν το έργο και τον σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο των Αρσακείων, των Σχολείων που παρέχουν υψηλή ποιοτική παιδεία επί 186 χρόνια!
Η Γεωμετρία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Περισσότερες από 350 ήταν οι συμμετοχές από πολλά μέρη της Ελλάδας στην ημερίδα για την Γεωμετρία που διοργανώθηκε από τη Φ.Ε. το Σάββατο 29 Ιανουαρίου και ήταν αφιερωμένη στον Αναστάσιο Σκιαδά, μαθηματικό-γεωμέτρη και τέως επόπτη των Αρσακείων. Στόχοι της ημερίδας ήταν αφενός η ανάδειξη των στοιχείων που συνιστούν τα συγκριτικά οφέλη από τη διδασκαλία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας, αφετέρου η διαμόρφωση προτάσεων για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της.
Τον Φεβρουάριο η ελληνική γλώσσα είχε την τιμητική της! Από τη μια η Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου και από την άλλη η Διεθνής ημέρα μητρικής γλώσσας στις 21 του μηνός έδωσαν τη δυνατότητα στα Σχολεία μας να κάνουν ποικίλες δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα πολύ ωραίο βίντεο με ζωγραφιές από τα πρωτάκια του Αρσακείου Δημοτικού Πατρών (πατήστε εδώ) και άλλο ένα που ετοίμασαν τα παιδιά του Αρσακείου Τιράνων στο οποίο απαντούν στην ερώτηση «Γιατί μαθαίνω Ελληνικά;».
Όλες οι δράσεις των Αρσακείων για τα 200 χρόνια σε μία ιστοσελίδα
Η Υπηρεσία ιστοσελίδων και Κοινωνικών δικτύων της Φ.Ε. συγκέντρωσε σε έναν ιστοχώρο μέσα στον ιστότοπο των Αρσακείων το σύνολο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στις σχετικές ενότητες θα βρει κανείς τις σχολικές δράσεις ταξινομημένες ανά Συγκρότημα και Σχολείο, καθώς και τις κεντρικές εκδηλώσεις της Εποπτείας, τα αφιερώματα του ιστοτόπου της ιστορίας των Αρσακείων και του ψηφιακού σχολείου και τα προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Με αυτό τον τρόπο όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις είναι προσβάσιμες από όλους. Περιηγούμενοι αυτόν τον θαυμαστό κόσμο των επετειακών αφιερωμάτων δεν μπορεί κανείς παρά να εντυπωσιαστεί από τον αριθμό, την ποικιλία, την επινοητικότητα, τις τεχνικές, το μεράκι, την κάλυψη των θεμάτων, την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου και φυσικά τη δουλειά, τις ώρες και τον μόχθο, ατομικό και συλλογικό, που καταβλήθηκαν για το πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο αυτό αποτέλεσμα! Θερμά συγχαρητήρια στο εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό των Αρσακείων! Επισκεφθείτε τον χώρο εδώ https://www.arsakeio.gr/gr/gia-ta-200-xronia
Η επέτειος της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων στο Αρσάκειο
109 χρόνια ελευθερίας γιόρτασαν στις 21 Φεβρουαρίου τα Γιάννενα. Η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων το 1913 σήμαινε την ενσωμάτωση της Ηπείρου στον εθνικό κορμό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Ιωαννίνων συμμετέχουν κάθε χρόνο στον εορτασμό και στην παρέλαση (η οποία φέτος δεν έγινε λόγω της πανδημίας). Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας τίμησαν την ιστορική επέτειο της πόλης με πλούσια αφιερώματα και τραγούδια στις τάξεις τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά παρακολούθησαν στη Βιβλιοθήκη ένα ειδικό επετειακό αφιέρωμα. Ας σημειωθεί ότι τις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών τίμησε με την παρουσία της η Αρσακειάδα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ωραίες εικόνες θα δείτε εδώ και εδώ.
Προσεχώς: Η απονομή των βραβείων των Αγώνων Λόγου και Τέχνης
«Μόνον τ’ απαραίτητα…»: από τον «Μικρό Ναυτίλο» του Οδυσσέα Ελύτη είναι εμπνευσμένο το θέμα των Αγώνων Λόγου και Τέχνης που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για 14η χρονιά. Οι Αγώνες περιλαμβάνουν διαγωνισμούς διηγήματος, ποίησης, σκίτσου, χρωματικής σύνθεσης, φωτογραφίας, ταινίας μικρού μήκους, οργανικής σύνθεσης και μελοποιημένου στίχου. Η εκδήλωση απονομής των βραβείων για όλους τους διαγωνισμούς των Αγώνων Λόγου και Τέχνης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 και ώρα 11.00 π.μ. Περισσότερα εδώ: https://www.arsakeio.gr/gr/latest/45309-agones-logou-kai-texnis
Μαθαίνω για το Σχολείο μου
Αφιέρωμα: Μικρασιατική καταστροφή
«Η αποκατάσταση και η αφομοίωση των προσφύγων τής Μικρασιατικής καταστροφής υπήρξε και παραμένει το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα τού νεοελληνικού κράτους. Η έλευσή τους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό, να τονωθούν τομείς όπως η οικονομία και να γίνουν αλλαγές στην κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική ζωή.» Σε αυτό το επίτευγμα συνέβαλε ποικιλοτρόπως και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Διαβάστε το άρθρο «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και ο προσφυγικός Ελληνισμός» στον ιστότοπο της ιστορίας των Αρσακείων πατώντας εδώ.
Σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις των Αρσακείων κατά τον μήνα Μάρτιο. Η απονομή των βραβείων Λόγου και Τέχνης ανέδειξε για μία ακόμη φορά το ταλέντο των μαθητριών και μαθητών μας αλλά και τη δουλειά που γίνεται στα Αρσάκεια από τους εκπαιδευτικούς μας∙ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 -μετά το επετειακό έτος των 200 χρόνων και το πλήθος των θαυμαστών δράσεων των Αρσακείων- γιορτάστηκε με λαμπρότητα, μέσα στο πλαίσιο φυσικά των υγιειονομικών πρωτοκόλλων∙ μία ακόμη επιτυχημένη ημερίδα διοργάνωσε το πάντα δραστήριο Αρσάκειο Ιωαννίνων, αυτή τη φορά με θέμα τη μοριακή γενετική∙ τέλος, στις 3 Απριλίου, η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ανέδειξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ σε αυτή παρουσιάστηκε ένας εντυπωσιακός τόμος που αναδεικνύει ανάγλυφα την αλματώδη ανάπτυξη τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κατά την τελευταία 35ετία και τη νέα φυσιογνωμία των Αρσακείων στον 21ο αιώνα.
Τον μήνα που διανύουμε, τον Απρίλιο, διεξήχθη με πολύ μεγάλη επιτυχία το 8ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, στο οποίο θα είναι αφιερωμένο με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό το ενημερωτικό δελτίο του Απριλίου,που θα σας αποσταλεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Μέχρι τότε σας ευχόμαστε Kαλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
14οι Αγώνες Λόγου και Τέχνης: Η τέχνη ως "ευρυχωρία της ύπαρξης"
«Πόσο ανακουφιστική είναι για την υπαρξιακή αγωνία τού ανθρώπου η επαφή με την ποίηση, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία;», «Μπορεί η τέχνη να προσφέρει καταφύγιο σε ανθρώπους “τραυματισμένους” από δύο χρόνια φόβου και εγκλεισμού;», «Η τέχνη αφορά τις μεγάλες ή τις μικρές στιγμές ενός καλλιτέχνη;». Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που με εφηβικό ενθουσιασμό αλλά και γνήσια αγωνία απηύθυναν οι μαθητές μας στους προσκεκλημένουςκαλλιτέχνες κατά την τελετή βράβευσης των 14ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.
Με μεγάλη συμμετοχή εταίρων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Ο Πρόεδρος καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ενημέρωσε τους εταίρους για τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στα Αρσάκεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ακόμη και υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες τηλεκπαίδευσης που επέβαλε η πανδημία. Στη συνέχεια, όπως κάθε 3 χρόνια, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, τα ονόματα των μελών του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ.
«Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων Σχολείων κατά την τελευταία 35ετία»
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2022, ο Πρόεδρος της Φ.Ε. Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρουσίασε το νέο βιβλίο που εξέδωσε η Φ.Ε. με τίτλο «Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων κατά την τελευταία 35ετία». Στον καλαίσθητο τόμο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη και την επέκταση των σχολικών εγκαταστάσεων των Αρσακείων του Ψυχικού, της Εκάλης και της Θεσσαλονίκης, την μετεγκατάσταση του Αρσακείου Πατρών στο νέο ιδιόκτητο κτήριο και την ίδρυση και τη λειτουργία των 2 νέων Αρσακείων στα Τίρανα και στα Ιωάννινα. Έμφαση δίνεται στην παιδεία και την αγωγή που προσφέρεται στα Αρσάκεια, στις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και τις κοινωνικές δράσεις στις οποίες μετέχουν οι μαθητές: Ρητορικοί αγώνες, Αγώνες Λόγου και Τέχνης, Παναρσακειακά συνέδρια, Μαθηματικοί αγώνες, Ημέρα Φυσικών Επιστημών, Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, Ευρωκοινοβούλιο Νέων, Παγκόσμιες Ολυμπιάδες, Όμιλοι Απογευματινών Δραστηριοτήτων, Θερινά Σχολεία, συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς. Τα κείμενα πλαισιώνονται με φωτογραφίες των σχολικών συγκροτημάτων και των υποδομών τους και με στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή και τις γενικότερες δραστηριότητες των μαθητών εντός και εκτός Σχολείων. Το Παράρτημα, στο τέλος του βιβλίου, περιλαμβάνει χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα για τα Αρσάκεια και την Φ.Ε. από το 1987 μέχρι σήμερα, τα ονόματα των μελών του Δ.Σ., των εταίρων και των εκπαιδευτικών και των διοικητικών των Σχολείων, καθώς και πλήρη κατάλογο των αποφοίτων των Αρσακείων κατ’ έτος.
Μια ξεχωριστή επέτειος της Επανάστασης του 1821 στο Αρσάκειο Τιράνων
Όλα τα Αρσάκεια γιόρτασαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με λαμπρότητα. Ωστόσο στο Αρσάκειο Τιράνων ο εορτασμός είχε αρσακειακό χρώμα και υψηλό συμβολισμό. Την εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του 1821, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 στον πολυχώρο του Αρσακείου Τιράνων οι μαθητές παρουσίασαν ένα θεατρικό-ιστορική αναδίφηση στο παρελθόν του Αρσακείου, το οποίο έχει άμεση σχέση με την Επανάσταση του 1821, καθώς 141 μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συνδέονται με τον μεγάλο Αγώνα. Μάλιστα, μας μετέφεραν σε ένα μάθημα του Αρσακείου Παρθεναγωγείου πίσω στο μακρινό 1886 με το αναγνωστικό εκείνης της εποχής.Αφορμή για αυτή την αναδρομή αποτέλεσε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συγκεκριμένη χρονιά, καθώς τότε εορτάστηκε η πεντηκονταετηρίδα από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
13 σχολεία, 200 μαθητές στη Διασχολική Ημερίδα Μοριακής Γενετικής
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Διασχολική Ημερίδα Μοριακής Γενετικής που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή 200 μαθητών και 30 εκπαιδευτικών από 13 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις στη Μοριακή Γενετική και την Εξατομικευμένη Ιατρική, να γνωρίσουν τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας και να δουν στην πράξη αλλά και να πειραματιστούν με το φορητό εργαστήριο 2MoBiL (Mobile Molecular Biology Laboratory). Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στo Αρσάκειo Ιωαννίνων στις 10/03/2022 με κεντρικούς ομιλητές τους κ. Γεώργιο Πατρινό, Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Βασίλειο Δουρή Επίκουρο Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το history.arsakeio.gr , ο ιστότοπος της ιστορίας των Αρσακείων με την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, σας καλεί τώρα να επισκεφθείτε το αφιέρωμα «Μικρασιατικά» και να μάθετε πράγματα που κοσμούν την 186 ετών ιστορία του Αρσακείου, του δικού σας Σχολείου! Διαβάστε αυτόν τον μήνα για τον Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον καθηγητή τού Αρσακείου που εργάστηκε για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Ο Ευαγγελίδης ίδρυσε τον σύλλογο «Η Ανατολή» με σκοπό να βοηθήσει στη διάδοση τής ελληνικής και τής χριστιανικής παιδείας στους υπόδουλους συμπατριώτες του τής Μικράς Ασίας και τού Πόντου και να στηρίξει το εθνικό τους φρόνημα. Εξέδωσε επίσης το περιοδικό «Ξενοφάνης», μοναδικό στο είδος του, που αποτελεί μέχρι και σήμερα πολύτιμη πηγή για τη μελέτη τής ζωής και τής δράσης τού Μικρασιατικού Ελληνισμού. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Διαβάστε ακόμη
Η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού,με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα,σάς παρουσιάζει ένα αφήγημα του λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Πέτρου Χάρη,το «Φως Πασχαλινό», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέα Εστία» το 1975. Το εξαιρετικό αυτό κείμενο συνοδεύεται από πίνακες του γνωστού ζωγράφουΧρήστου Μποκόρου.
Όπως είχαμε προαναγγείλει, το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο περιέχει εκτενές αφιέρωμα στο μεγάλο γεγονός του διμήνου που μεσολάβησε: στο 8ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο. Παρακάτω θα διαβάσετε ενδιαφέροντα στοιχεία και θα δείτε εικόνες και βίντεο.
Κατά την περίοδο αυτή ωστόσο, είχαμε την επανέναρξη της μεγάλης γιορτής του λόγου των Αρσακείων, των ρητορικών αγώνων, οι οποίοι επέστρεψαν με σύμμαχο την τεχνολογία και με νέο όνομα ως Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες. Μια πρώτη αποτίμηση των Αγώνων διαβάστε εδώ.
Στα μέσα Μαΐου, το Αρσάκειο Πατρών συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με την προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τής ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας μια σημαντική ημερίδα με τίτλο: "Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ - Καινοτομία - Ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση". Στην ημερίδα που διεξήχθη στην Εστία Επιστημών στα Αρσάκεια Πατρών, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από 40 σχολεία τής Δυτικής Ελλάδας και παρουσιάστηκαν 50 ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ ! Μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή, το Αρσάκειο Πατρών έχει πανθομολογουμένως καταστεί κόμβος καινοτομίας και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διαβάστε σχετικά εδώ.
Τον ίδιο μήνα επίσης, τα Αρσάκεια, μαζί με το γραφείο για τη διάχυση της Αστρονομίας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (OAO/IAU), την Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, το Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου 2022 διαδικτυακή διημερίδα αφιερωμένη στη «Διατήρηση των “Σκοτεινών ουρανών”». Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η κ. Μαργαρίτα Μεταξά, καθηγήτρια του Αρσακείου και Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για την Διάχυση της Αστρονομίας, της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (OAO/IAU). Στοιχεία για τη διημερίδα θα βρείτε εδώ και βίντεο εδώ.
Τέλος, ο Ιούνιος ξεκινάει με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μια σημαντική δοκιμασία, πρωτίστως για τους μαθητές που θα εξεταστούν, αλλά και για τις οικογένειές τους και για τα ίδια τα Αρσάκεια Σχολεία, που επί δεκαετίες σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες και στους πλέον απαιτητικούς δείκτες, όπως οι σχολές υψηλής ζήτησης και οι σχολές πρώτης προτίμησης. Ευχόμαστε ολόψυχα στους υποψηφίους δύναμη, ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και καλή επιτυχία!
8ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, το μεγάλο γεγονός
Ένα συνέδριο αφορά μόνο σε επιστήμονες; Είναι διαδικασία στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν οι έφηβοι μαθητές και μαθήτριες; Υπάρχουν θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και τους ωθούν σε αναζήτηση και διάλογο; Μπορεί ένα συνέδριο να «χωρέσει» στο σχολείο;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δόθηκαν από τα ίδια τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων, μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στο 8ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Πόλεις τού 21ου αιώνα: Προκλήσεις – Προσαρμογή – Ποιότητα». Το συνέδριο διεξήχθη στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης την 1η και 4 έως 6 Απριλίου 2022.
Το Συνέδριο αυτό αποτέλεσε καινοτόμο εκπαιδευτικό γεγονός συνεργασίας μαθητών, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών καθηγητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών και Τμημάτων, οι οποίοι, μαζί με συνεργάτες τους (αρχιτέκτονες και φοιτητές), πραγματοποίησαν σε όλα τα συγκροτήματα των Αρσακείων Σχολείων (Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων) Εργαστήρια, τα οποία συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής τού Πολυτεχνείου και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Δημήτριος Ησαΐας.
Τον κύκλο τής παρουσίασης των εργασιών τού Συνεδρίου άνοιξε την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος εξήρε τη σπουδαιότητα τού Συνεδρίου και μίλησε για τη σημασία τής γλώσσας ως μέσου επικοινωνίας στη σύγχρονη πολιτική, κοινωνική και καθημερινή ζωή, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον πολίτη τού 21ου αιώνα.
Προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο γλύπτης κ.Κώστας Βαρώτσος, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τής Πολυτεχνικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του είχε τίτλο «Κυνηγώντας το αδύνατο».
Οι εργασίες τού 8ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022. Την τελευταία αυτή ημέρα οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια τής πρώτης ζώνης, ενώ κατά τη διάρκεια τής δεύτερης ζώνης οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, υπεύθυνοι των Εργαστηρίων Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής και Δημιουργικής Γραφής, παρουσίασαν τα πορίσματα που προέκυψαν από κάθε εργαστήριο και το εκπαιδευτικό «προϊόν» που παρήχθη στις δύο πρώτες ημέρες τού Συνεδρίου (1η και 4 Απριλίου 2022).
Οι παρουσιάσεις των μαθητών στις δύο τελευταίες ημέρες τού Συνεδρίου (5 και 6 Απριλίου 2022) πραγματοποιήθηκαν σε παράλληλες διαδικτυακές συνεδρίες, με προεδρεύοντες διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων και οργανώσεων, ανθρώπους των γραμμάτων και τής τέχνης, και περιελάμβαναν εισηγήσεις, δρώμενα, ρητορικά αγωνίσματα, ταινίες μικρού μήκους, poster, εικαστικά έργα-φωτογραφίες, έντυπα, ψηφιακές εφαρμογές.
Η συμμετοχή των μαθητών μας στο Συνέδριο αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία και αυτό πιστοποιείται από τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν.
«Μας συνεπήρε η διαδικασία τής αναζήτησης»
«Όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο συνέδριο» λέει η Άννα, μαθήτρια Αρσακείου Λυκείου, «ήταν σαν να ξεκινούσαμε ένα παιχνίδι, ανέμελα, με κέφι. Κάνοντας, όμως, τα πρώτα βήματα στη συγκρότηση τού θέματος τής εργασίας μας το παιχνίδι απέκτησε διαφορετικές διαστάσεις: μάς συνεπήρε πρώτα απ’ όλα η διαδικασία τής αναζήτησης ερωτημάτων, που αλλεπάλληλα αναδύονταν μπροστά μας διευρύνοντας διαρκώς το πλαίσιο και ανοίγοντας ορίζοντες στη σκέψη μας. Με πάθος αναζητούσαμε απαντήσεις αλλά διαπιστώναμε πως οι απαντήσεις ούτε απλές είναι ούτε μοναδικές ‒ίσως και να μην υπάρχουν καν. Η καθηγήτρια που μάς καθοδηγούσε μάς έλεγε πως το πρώτο βήμα για την ουσιαστική γνώση έχει ήδη γίνει. Προσεγγίσαμε βιωματικά το πώς γίνεται η έρευνα και η τεκμηρίωση, μοιραζόμασταν, ‘επικοινωνούσαμε’ καθετί που βρίσκαμε, κάποτε παθιαζόμασταν. Τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά μας έπρεπε να τα εκφράσουμε γλωσσικά, να τα συνοδεύσουμε με εικόνες, να τα βάλουμε σε διαφάνειες και με έξαψη και αγωνία να τα παρουσιάσουμε σε ένα κοινό άγνωστο, σε συνομηλίκους, αλλά κυρίως σε ενήλικες και μάλιστα διακεκριμένους και καταξιωμένους. Δεν είναι λίγο αυτό.» Καταλήγοντας, η Άννα προσθέτει: «Υπέροχοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας σαν αυτούς που έδειξε ο κ. Κ. Βαρώτσος στην εναρκτήρια ομιλία τού συνεδρίου, προτρέποντάς μας να διεκδικήσουμε ακόμα και το αδύνατο».
«Η γιορτή τής εφευρετικότητας»
Η Ελίζα, μαθήτρια Γυμνασίου, δηλώνει: «Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετάσχω σε αυτή τη ‘γιορτή’, θα έλεγα, τής εφευρετικότητας με διαφορετικούς τρόπους-ρόλους. Αρχικά, αυτού τής ακροάτριας που παρακολούθησε παρέα με τους συμμαθητές κάποιες εισηγήσεις και ομιλίες από τον χώρο τής τάξης μου, αφού λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών οι αίθουσες συνεδρίασης ήταν ψηφιακές. Παράλληλα, τής συμμετέχουσας σε ένα από τα εργαστήρια, αυτό τής δημιουργικής γραφής με θέμα «Πού θα ζήσει η γενιά μας;». Με αφετηρία αυτόν τον απλό προβληματισμό και με την καθοδήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών Αρχιτεκτονικών σχολών, η βιβλιοθήκη τού Σχολείου μας μεταμορφώθηκε σε χώρο στον οποίο για τέσσερεις ώρες κυριαρχούσαν η αλληλεπίδραση, η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων καθώς και η διάθεση για δημιουργία. Ο τόπος τον οποίο θα περιγράφαμε στα γραπτά μας θα έπρεπε να ακροβατεί μεταξύ πόθου και νόμου, να αντιμετωπίζει με σύνεση τους πολίτες του και να τους εμπνέει να τον σέβονται και αυτοί˙ μια πόλη με ίσες ευκαιρίες, χωρίς αποκλεισμούς. Κατανοήσαμε τη δυσκολία αυτού τού έργου, λόγω των πολυεπίπεδων παραμέτρων που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν για να οραματιστεί μια πόλη, αλλά αυτό δεν μάς απέτρεψε από το να κάνουμε τη δική μας απόπειρα. Μέσω τού εργαστηρίου καταφέραμε, καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να δώσουμε μορφή στις πιο μύχιες προσδοκίες μας για την πόλη τού αύριο.»
«Όσο κράτησε το εργαστήριο δεν χρειάστηκε να κοιτάξω ούτε μία φορά την ώρα!»
Ο Δαμιανός, που συμμετείχε στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής «Η γεωμετρία τού χώρου», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού Συνεδρίου, λέει: «Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, σαν μία ημέρα στο πανεπιστήμιο! Συνεργάστηκα με πολλούς συμμαθητές μου και φοιτητές, μαθαίνοντας πράγματα που δεν ήξερα. Το αποτέλεσμα τής κατασκευής ήταν εξαιρετικό, γιατί πάνω απ’ όλα εργαστήκαμε όλοι σαν ομάδα, χωρίς την εκδήλωση εγωιστικών πράξεων. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα την ξαναζούσα, σημειώνοντας πως ‒όσο κράτησε το εργαστήριο‒ δεν χρειάστηκε να δω ούτε μία φορά την ώρα!»
Η Ήλιδα, που συμμετείχε στο Εργαστήριο Πληροφορικής, δηλώνει ότι η γνωριμία της με επαγγελματικά προγραμματιστικά περιβάλλοντα στον τομέα τής αρχιτεκτονικής ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική: «Οφείλω να ομολογήσω πως δήλωσα συμμετοχή με δισταγμό, καθώς δεν μπορούσα να προβλέψω το περιεχόμενο των εργαστηρίων και δεν ήξερα εάν τελικά θα με ενδιαφέρει. Όσα όμως είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω δεν μου έδωσαν απλώς χρήσιμες γνώσεις σχετικές με την σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία, αλλά μού προσέφεραν και μια πρώτη επαφή με μαθήματα και δεξιότητες στις οποίες εκπαιδεύονται οι φοιτητές τού Πολυτεχνείου. Με τη βοήθεια των υπευθύνων δημιουργήσαμε το δικό μας μοντέλο πόλεων, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσαρμογής μεταβλητών σχετικά με το πλάτος των δρόμων, τον αριθμό των επιπέδων σε πολυώροφα κτήρια και το πλήθος των περιοχών. Το πιο σημαντικό μάθημα ωστόσο σε αυτή τη διαδικασία ήταν η ‘συνεργασία’ με τον Η/Υ, να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.»
«Σκεφτήκαμε έξω από τα συνηθισμένα»
Η Όλια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το συγκεκριμένο Συνέδριο κατάφερε να μού δημιουργήσει καινούργια ερεθίσματα σχετικά με αυτό που θέλω να ακολουθήσω στο μέλλον. Τα ερωτήματα «πώς είναι οι πόλεις τον 21ο αιώνα» και «σε τι είδους πόλεις θέλουμε εμείς οι νέοι να κατοικήσουμε» με ώθησαν να σκεφτώ έξω από τα όρια τού κανονικού και τού συνηθισμένου. Κατάλαβα πως ένας αρχιτέκτονας δεν σχεδιάζει μόνο σπίτια, αλλά καλείται να συνδυάσει ανάγκες, αισθητική και πολιτισμό για να δημιουργήσει κτήρια, κτήρια τα οποία διηγούνται και αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που δεν βρίσκονται σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Το Συνέδριο, λοιπόν, δεν μάς εξοικείωσε μόνο με την αρχιτεκτονική αλλά μάς ‘μύησε’ στην πόλη τού μέλλοντος χαρίζοντάς μας μια εμπειρία μοναδική ως εφόδιο ζωής.» Και κλείνει λέγοντας: «Για να μπορέσουμε να πορευτούμε προς το μέλλον και για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, εμείς ‒η νέα γενιά‒ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση ενός κόσμου που συνεχώς αλλάζει. Πώς όμως θα ανταποκριθούμε σε αυτήν; Η απάντηση είναι απλή: με την ευρεία καλλιέργειά μας!»
Ο μαθητής πρωταγωνιστής με ενεργό ρόλο στη μάθηση
Η Επόπτρια των Αρσακείων ‒ Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, αναφερόμενη στην καινοτομία αλλά και την παιδευτική συνεισφορά τού 8ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το Συνέδριο αυτό καθιστά τον μαθητή πρωταγωνιστή με ενεργό ρόλο στη μάθηση. Τον καθιστά δημιουργό που απολαμβάνει τη μεγάλη ευκαιρία που του δίδεται να έλθει σε επαφή με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενισχύουμε, ως Σχολείο, έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μόνο όφελος μπορεί να έχει για τους μαθητές μας, οι οποίοι γνωρίζουν τους αυριανούς πανεπιστημιακούς δασκάλους τους αλλά και τους φοιτητές, τους αυριανούς συμφοιτητές τους. Αυτή η επικοινωνία αποδεικνύει τον ενιαίο χαρακτήρα τής εκπαίδευσης: μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σε μία διαδικασία ώσμωσης ποιοτικής, επιστημονικής και ανθρώπινης.
«Παιδεία ποιοτική, σύγχρονη, ανθρώπινη»
[…] Το θέμα αυτού τού συνεδρίου έχει στην καρδιά του την ποιότητα τής ζωής τού σύγχρονου ανθρώπου. Τη δυνατότητα και την ανάγκη του να αναπροσαρμόζει τη ζωή του μέσα στο περιβάλλον του, το οποίο πλήττεται σήμερα από πολυάριθμα δεινά. Η υλοποίηση αυτού τού Συνεδρίου, μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας που διαμορφώθηκε όχι μόνο από την παγκόσμια επέλαση τής πανδημίας αλλά και από τα νέφη τού πολέμου στη γειτονιά μας, τις προσφυγικές ροές, την οικονομική κρίση, τις περιβαλλοντικές καταστροφές, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι τα Αρσάκεια Σχολεία επιτυγχάνουν την ελπιδοφόρο συνέχιση τού έργου τους: να προσφέρουν στη νέα γενιά παιδεία ποιοτική, σύγχρονη, ανθρώπινη. Μια τέτοια παιδεία πιστεύουμε ότι μπορεί να αντικρούσει τον φόβο, να ενδυναμώσει το θάρρος, να αναζωπυρώσει την ελπίδα μας στη νέα γενιά, τη γενιά των παιδιών μας.»
Το Συνέδριο με αριθμούς:
500 μαθητές των Αρσακείων παρουσίασαν 90 εργασίες
100 εκπαιδευτικοί των Αρσακείων καθοδήγησαν τους μαθητές στις εργασίες τους
4 Εργαστήρια [Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής, Δημιουργικής Γραφής] υλοποιήθηκαν σε όλα τα συγκροτήματα των Αρσακείων από
18 πανεπιστημιακούς
6 επαγγελματίες αρχιτέκτονες,
32 φοιτητές Αρχιτεκτονικής
36 εκπαιδευτικούς των Αρσακείων
313 μαθητές των Αρσακείων
9 πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των Γραμμάτων προήδρευσαν στις συνεδρίες
2.000 μαθητές παρακολούθησαν διαδικτυακά τις εργασίες του Συνεδρίου
Καλό φθινόπωρο και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα μέλη της Αρσακειακής κοινότητας!
Στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο για φέτος συγκεντρώσαμε μερικά ενδιαφέροντα θέματα από τον πρώτο μήνα λειτουργίας των Σχολείων μας. Αρχίζουμε ωστόσο με μια επισκόπηση του μεγάλου γεγονότος του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Πανελλαδικές 2022: σημαντικές πρωτιές και επιτυχίες για τα «παιδιά της πανδημίας»
9 στους 10 μαθητές των Αρσακείων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 εισάγονται σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για τα παιδιά που έζησαν στην πιο κρίσιμη φάση της εκπαιδευτικής τους πορείας την υβριδική διδασκαλία εξ αποστάσεως και διά ζώσης λόγω της πανδημίας και επιπλέον συμμετείχαν στις Εξετάσεις με το νέο σύστημα.
Συγχαρητήρια και πάλι στους μαθητές μας για την προσπάθειά τους και τις επιτυχίες τους!
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 τελέστηκε σε όλα τα Αρσάκεια Σχολεία ο καθιερωμένος αγιασμός. Ήταν χαρά όλων μας που ξαναείδαμε τους μαθητές μας συγκεντρωμένους στο προαύλιο των Σχολείων τους δίνοντας την εικόνα μαθητικής κυψέλης.
Δείτε ωραίες εικόνες από τον Αγιασμό στα Αρσάκεια και διαβάστε τι είπε απευθυνόμενος στους μαθητές ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης. Πατήστε εδώ.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στα Αρσάκεια
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (καθιερώθηκε το 2001), που οργανώνεται με συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν και φέτος ποικίλες δράσεις σε όλα τα Αρσάκεια σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Αρσάκειο Τιράνων: Απονομή των διπλωμάτων τής Ελληνικής και τής Αγγλικής Γλώσσας
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποτέλεσε την καταλληλότερη αφορμή για να παραλάβουν οι μαθητές τού Αρσακείου Τιράνων, που συμμετείχαν στις εξετάσεις για την ελληνική και την αγγλική γλώσσα τής εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2022, τα πτυχία τους! Οι μαθητές μας έλαβαν στα αγγλικά πτυχία επιπέδου FCE, ενώ στα Ελληνικά απέδειξαν τις γνώσεις τους λαμβάνοντας πιστοποιητικά από το επίπεδο Α2 έως το ανώτατο επίπεδο Ελληνομάθειας Γ2! Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Αειφόρο σχολείο το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών
Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών έλαβε Ετικέτα Αειφόρου Σχολείου στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, πιστοποιήθηκε δηλαδή ότι είναι μια σχολική κοινότητα που βασίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της και λειτουργεί για να εξυπηρετεί τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την οικονομία των φυσικών πόρων και την ευημερία του ατόμου.
Το Γαλλικό Τμήμα παρουσιάζει εποπτικά τις δράσεις του τη σχολική χρονιά 2021-22
Με δύο πλούσιες σε εικόνες και πληροφορία εποπτικές παρουσιάσεις, το Γαλλικό Τμήμα των Αρσακείων αναδεικνύει τις πολυεπίπεδες δραστηριότητές του, τις επετειακές δράσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετείχε.
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία από το 2010 αναπτύσσει το Ψηφιακό Πρόγραμμα Αρσακείου, στο πλαίσιο τού οποίου δημιουργήθηκαν το ψηφιακό σχολείο e-arsakeio, αίθουσες tablets, οργανώθηκαν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στη χρήση και τη δημιουργία ψηφιακών μαθημάτων κ.ά.
Έτσι δίνει τα απαραίτητα εφόδια στον μαθητή τού 21ου αιώνα, που γεννήθηκε και μεγαλώνει στον νέο ψηφιακό κόσμο, αφού η ψηφιακή γνώση, διδασκαλία και επικοινωνία διατρέχουν τον κορμό όλων σχεδόν των κοινωνιών και των κρατών, από τις κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι τις συναλλαγές, την εργασία, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την υγεία κ.ά.
Ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις έκαναν στις ιστοσελίδες τους οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων. Ενδεικτικά: Η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού, αξιοποιώντας το υλικό του παιδικού τμήματος, συνέταξε έναν κατάλογο βιβλίων για την Μικρασιατική Καταστροφή και το δράμα των Ελλήνων προφύγων, όπως αυτό αποτυπώνεται με την πένα καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων. Ο κατάλογος συνοδεύεται από έκθεση των βιβλίων σε ειδικές προθήκες, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δείτε εδώ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία (εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου), η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Πατρών αφιερώνει ως ένδειξη τιμής στην αδιάλειπτη προσφορά των ηλικιωμένων Έκθεση Παιδικών βιβλίων, με στόχο μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να προσεγγίσουν αξίες, έννοιες και καταστάσεις που σχετίζονται με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, καθώς και να αναδειχθεί αυτή η τόσο τρυφερή και μοναδική σχέση αγάπης, φροντίδας και στοργής που αναπτύσσουν, ως παππούδες και γιαγιάδες, με τα εγγόνια τους! Διαβάστε εδώ.
Από την ιστορία των Αρσακείων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών (5 Οκτωβρίου) ο ιστότοπος https://history.arsakeio.gr/ παρουσιάζει στο αφιέρωμά του «Μικρασιατικά» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή την προσωπικότητα και το έργο της σπουδαίας Διευθύντριας του Ομηρείου Παρθεναγωγείου Σμύρνης, της Αρσακειάδας Ελένης Λουίζου.Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής κοινότητας, Στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο της σχολικής χρονιάς 2022-23 καταγράψαμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στα Αρσάκεια Σχολεία, όπως αποτυπώθηκαν στις ιστοσελίδες μας.
Η 28η Οκτωβρίου στα Αρσάκεια
Όπως κάθε χρόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 26 ή στις 27 Οκτωβρίου 2022. Οι γιορτές περιελάμβαναν απαγγελίες ποιημάτων, χορωδιακή απόδοση επετειακών τραγουδιών και σχετικά θεατρικά δρώμενα από τα παιδιά.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου - Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN), που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών 3-6 Νοεμβρίου 2022, στον χώρο των Σχολείων, στο Πλατάνι Ρίου. Διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ και επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ATSMUN εδώ www.atsmun.gr
Στο πλαίσιο του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου που οργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού», οι καθηγητές Ευάνθης Χατζηβασιλείου (εταίρος της Φ.Ε.) και Μανόλης Κούμας μίλησαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 στους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων, στο Θέατρο των Σχολείων του Ψυχικού και της Εκάλης αντίστοιχα, για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε ο μικρασιατικός πόλεμος και η καταστροφή του 1922. Περισσότερα εδώ.
Το πρόγραμμα «Περί Βιβλιοθηκών» στην Εκπαίδευση με πιλοτική εφαρμογή στα Αρσάκεια
Με πρωτοβουλία του Προέδρου των Αρσακείων Σχολείων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη παρουσιάστηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στην Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού το «Περί Βιβλιοθηκών» διαδικτυακό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τον κ. Κώστα Στάικο, επιφανή ιστορικό του βιβλίου και των βιβλιοθηκών. Ο ιστότοπος του προγράμματος (aboutlibraries.gr) είναι πλέον επισκέψιμος και αξιοποιήσιμος από το ευρύτερο κοινό. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.
35 χρόνια αλματώδους ανάπτυξης των Αρσακείων - Γνώση και αγωγή
Γνώση και αγωγή είναι το δίπολο τής ανθρωπιστικής παιδείας που, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση τής εξελιγμένης εκπαιδευτικής τεχνολογίας, διατηρεί τα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην εκπαιδευτική πρωτοπορία. H ουσιαστική και ποιοτική παιδεία που παρέχουν στους μαθητές τους τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία αποτιμάται μέσα από τις γενιές των αποφοίτων τους, οι οποίοι προσφέρουν στην κοινωνία όχι μόνο με τις στέρεες γνώσεις τους αλλά και με την υπευθυνότητα, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που διδάχθηκαν στα σχολικά τους χρόνια.
Κάθε χρόνο, στις 8 Νοεμβρίου, στα Αρσάκεια- Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης εορτάζεται η ημέρα των ευεργετών. Το ζεύγος Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα δεν είχε μεγάλη μόρφωση. Και οι δύο όμως βοήθησαν την Εκπαίδευση με τον δικό τους τρόπο. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Ελένη Τοσίτσα αποφάσισε να αγοράσει οικόπεδο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Τυπογραφίας (σήμερα Αρσάκη) και έδωσε χρήματα, ώστε να κτιστεί εκεί το εξωτερικό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ένα διώροφο κτήριο σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου.
Οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων συμμετείχαν και εφέτος στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις από επίκαιρα τεκμήρια. Οι αναρτήσεις αυτές τόσο στους ιστοκαταλόγους των Βιβλιοθηκών μας όσο και στο ιστολόγιό τους έτυχαν ευρείας επισκεψιμότητας και απέσπασαν επαινετικά σχόλια. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η Βιβλιοθήκη του Αρσακείου Ιωαννίνων παρουσίασε αυθεντικές μαρτυρίες Ηπειρωτών (κυρίως) που αναφέρονται σε όψεις της καθημερινότητας των ανθρώπων κατά την έναρξη και τη διάρκεια του πολέμου. Η Βιβλιοθήκη Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, αξιοποιώντας υλικό από το παιδικό τμήμα, παρουσίασε το βιβλίο «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» της Αμερικανίδας συγγραφέως Kimberly Brubaker Bradley και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, την αφήγηση μιας νεαρής γυναίκας από την περίοδο της Κατοχής, με τίτλο «Οι πείνες είχαν σφίξει πολύ».
Κλείνουμε με μια όμορφη φωτογραφία από το νέο κτήριο του Αρσακείου Ιωαννίνων, ένα σχολικό κόσμημα, που κατασκευάστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής κοινότητας,
Οι μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έφτασαν. Με την ευκαιρία αυτή ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης στέλνει μέσα από την χειρόγραφη κάρτα του τις ευχές του σε όλους και ένα μήνυμα ελπίδας και ανάτασης.
Στο 4ο ενημερωτικό δελτίο της σχολικής χρονιάς 2022-23 και τελευταίο του 2022 (άλλος ένας χρόνος τελειώνει και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία μπαίνει στο 187ο έτος της!) παρουσιάζουμε μια μικρή επιλογή με πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές στα Αρσάκεια Σχολεία, όπως αποτυπώθηκαν στις ιστοσελίδες μας.
Καλή ανάγνωση!
Καλά Χριστούγεννα!
Με το καλό το 2023!
Ο γύρος των Αρσακείων σε 80... Ομίλους
Ένα δεύτερο μεγάλο σχολείο αποτελούν οι Όμιλοι Απογευματινών Δραστηριοτήτων των Αρσακείων. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: σε όλα τα συγκροτήματα, περίπου 1.700 μαθητές είναι εγγεγραμμένοι σε 88 Ομίλους με περίπου 3.000 συμμετοχές σε δραστηριότητες! Τη διδασκαλία στους Ομίλους αναλαμβάνουν εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση και αυξημένα προσόντα, τα τμήματα είναι ολιγομελή και τα προγράμματα ανανεώνονται και εκσυγχρονίζονται συνεχώς ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Από φέτος, μάλιστα, προστέθηκε ο νέος Όμιλος Ορθοφωνίας (πατήστε εδώ) για μαθητές Γυμνασίου. Σημαντική παράμετρος τής επιτυχούς λειτουργίας των Ομίλων είναι και η συμβολική οικονομική συμμετοχή εκ μέρους των μαθητών. Δείτε εικόνες από τους Ομίλους μας εδώ.
35 χρόνια αλματώδους ανάπτυξης των Αρσακείων – Απογευματινοί Όμιλοι
Τη φετινή σχολική χρονιά το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων συμπληρώνει 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας στην πρωτεύουσα τής γειτονικής μας χώρας. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, το Αρσάκειο Τιράνων έχει εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα σχολεία τής Αλβανίας, στο οποίο φοιτούν 1.000 μαθητές, ενώ κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους 50-60 απόφοιτοι-πρέσβεις τής ελληνοαλβανικής φιλίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Erasmus+ και εξωστρέφεια
Τα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχουν τα Αρσάκεια αποτελούν έκφραση της εξωστρέφειας των Σχολείων μας, τα οποία έχουν ανοιχτεί στην κοινωνία και στον κόσμο μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, πανεπιστήμια, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και ξένα σχολεία και πανεπιστήμια. Από τις δράσεις αυτές, επιλέξαμε κάποιες εντυπωσιακές εικόνες από το νησί Μαδέιρα της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών γνώρισαν τον φυσικό πλούτο του και συνειδητοποίησαν την ανάγκη διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus NATURE!
Χ-mas Club loading!
Μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στα... Αγγλικά, το X-mas Club 2022, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στο Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων! Μαθητές και μαθήτριες με τους φίλους τους, εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι του Αρσακείου συμμετείχαν με χριστουγεννιάτικη διάθεση σε εργαστήρια μαγειρικής, διακόσμησης, χορογραφίας και τραγουδιού! Η εκδήλωση είχε ακόμη και ακροβατικά αλλά και μαμαδίστικες... χειροτεχνίες! Και του χρόνου! Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Χριστουγεννιάτικη σύμπραξη Monika και Μουσικού Ομίλου
Έχοντας μαζί της τον Μουσικό Όμιλο των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων και μέλη από τη Xορωδία GraduArti (απόφοιτοι των Αρσακείων–Τοσιτσείων Σχολείων) υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη, η Monika και οι μικροί της φίλοι προσεγγίζουν με τον πιο γιορτινό τρόπο το κλασικό πια χριστουγεννιάτικο τραγούδι που θα ντύσει μουσικά την ωραιότερη εποχή του χρόνου. Τα έσοδα από το single «Christmas is all around» θα διατεθούν ως δωρεά στην "ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο", όπως επέλεξαν τα παιδιά της χορωδίας. Δείτε περισσότερα εδώ.
Χριστούγεννα με τις Βιβλιοθήκες των Αρσακείων
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων συμμετέχουν στον χριστουγεννιάτικο εορτασμό με ενδιαφέροντα θέματα και δραστηριότητες. Στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων-Τοσιτσείων Εκάλης ειδικότερα θα πραγματοποιείται «Διαδραστική έκθεση βιβλίου» με προτάσεις δανεισμού βιβλίων για τις διακοπές των Χριστουγέννων καθώς και η εκπαιδευτική δράση «Χριστουγεννιάτικη λογοτεχνική λέσχη ανάγνωσης βιβλίων». Δείτε τις λεπτομέρειες στον ιστοκατάλογο της Βιβλιοθήκης εδώ.
Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής κοινότητας,
Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, δημιουργικότητα, αντοχή και αισιοδοξία!
Στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του 2023 παρουσιάζουμε μια μικρή ανθολόγηση θεμάτων από το πλήθος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διακρίσεων και εκδηλώσεων των Αρσακείων, γνωρίζοντας ότι κάθε επιλογή δεν μπορεί να αποτυπώσει το τεράστιο παιδαγωγικό έργο που επιτελείται στα Σχολεία μας. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μια περιήγηση στις ιστοσελίδες των Αρσακείων.
Καλή ανάγνωση!
Σχολεία με κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη
Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και στον αθλητισμό… Αυτό πρεσβεύουν τα Αρσάκεια Σχολεία που ανοίγουν την αγκαλιά τους σε άτομα με αναπηρία.
Στα λύκεια της Εκάλης εκπρόσωποι και προπονητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών ενημέρωσαν με βιωματικό τρόπο μαθητές μας για την κώφωση και τη βαρηκοΐα και γνώρισαν τα αθλήματα και τους αγώνες στους οποίους συμμετέχουν τα κωφά-βαρήκοα άτομα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Οι μαθητές των Δημοτικών της Εκάλης συνάντησαν στο Θέατρο τον παραολυμπιονίκη Θανάση Τσιβίλη, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Παραολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος μέσα από τις απαντήσεις του μετέδωσε στους μαθητές το μήνυμα πως η ζωή δεν σταματά παρά τα όποια εμπόδια παρεμβάλλονται, καθώς αυτά μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για νίκες, επιτυχίες και διακρίσεις στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή αθλητικό στίβο. Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.
Επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί μας από το Ψυχικό στήριξαν ενεργά το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, λαμβάνοντας μέρος στην εκδήλωση «Ο δικός μου μαραθώνιος», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Δείτε περισσότερα εδώ.
Ακόμη, μαθητές μας του δημοτικού Πατρών κατασκεύασαν ένα αναπηρικό αμαξίδιο, επιθυμώντας να μας ευαισθητοποιήσουν για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Διαβάστε για τη δραστηριότητα αυτή εδώ.
Μαθητές της Στ΄ τάξης δημοτικού στο Ψυχικό έμαθαν και κατανόησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με τύφλωση από εκπαιδευτικό εξειδικευμένη στα παιδιά με πρόβλημα όρασης. Οι λεπτομέρειες εδώ.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή μαθητών της Ομάδας Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ως εθελοντών με ενεργό ρόλο σε διεθνείς αγώνες καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. Περισσότερα εδώ.
Τέλος, μέλη του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων και της Χορωδίας των αποφοίτων GraduArti βρέθηκαν κοντά στα παιδιά με καρκίνο: στις 29 Δεκεμβρίου 2022 επισκέφθηκαν το παιδιατρικό ογκολογικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ και έψαλαν τα κάλαντα στα παιδιά που νοσηλεύονται και στο προσωπικό του νοσοκομείου. Διαβάστε τις λεπτομέρειες.
Έκοψαν βασιλόπιτα στο χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου!
Το Αρσάκειο Ιωαννίνων (Γυμνάσιο – Λύκειο) χάρισε όμορφες στιγμές στους μαθητές του με την πρωτότυπη ιδέα να κόψουν τις βασιλόπιτες του Σχολείου και των τάξεών του στο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου στο Μέτσοβο. Το δώρο για την τυχερή εκπαιδευτικό που της έτυχε το νόμισμα του Συλλόγου Διδασκόντων ήταν το νέο Λεξικό Κυρίων Ονομάτων του Προέδρου των Αρσακείων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη. Δείτε όμορφα στιγμιότυπα από το χιονισμένο Μέτσοβο εδώ. Οι εικόνες τα λένε όλα! Και του χρόνου!
Από τον 3D ψηφιακό σχεδιασμό στη 3D ψηφιακή εκτύπωση
«Ήταν πολύ εντυπωσιακό όταν είδαμε στον 3d εκτυπωτή του σχολείου μας τη δική μας μολυβοθήκη να εκτυπώνεται! Δεν το είχα ξαναδεί ποτέ!» Με αυτά τα λόγια εκφράζει τον ενθουσιασμό του ο Κωνσταντίνος, ένας από τους μαθητές Δημοτικού που χρησιμοποίησαν λογισμικό τρισδιάστατης σχεδίασης για να δημιουργήσουν και να επεξεργαστούν στερεά αντικείμενα και εργαλεία στο μάθημα της Γεωμετρίας. Τα Αρσάκεια Σχολεία παρακολουθώντας στενά τις διεθνείς έρευνες στην εκπαίδευση, εισήγαγαν σε πειραματικό επίπεδο τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών εκτυπωτών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Σημαντική Διαπίστευση Erasmus στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης
Πολύ μεγάλη διάκριση για το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης: έλαβε από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού Διαπίστευση ERASMUS - KA1, η οποία έρχεται ως αναγνώριση και επιβράβευση της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στον τομέα των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων καθώς και της γενικότερης φιλοσοφίας του σχολείου ως σύγχρονου ευρωπαϊκού σχολείου, ενώ παράλληλα εντάσσει το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης στα είκοσι Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα που έχουν λάβει αντίστοιχη Διαπίστευση. Λεπτομέρειες εδώ.
1η θέση της Ομάδας Debate στους Ρητορικούς Αγώνες στα Αγγλικά!
Νικήτρια στους εθνικούς Ρητορικούς Αγώνες Αντιλογίας-Επιχειρηματολογίας στην αγγλική γλώσσα αναδείχθηκε τριμελής ομάδα Debate των Αρσακείων (με βάση την Ομάδα του Απογευματινού Ομίλου Debate & Forensics). Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μαθητής μας Ολυμπιονίκης Ρομποτικής – Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό
Ο τελειόφοιτος μαθητής του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Γαβριήλ Ιωαννίδης αποτελεί μέλος της Εθνικής Ομάδας Μαθητικής Ρομποτικής, την οποία υποδέχθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Διαβάστε τις λεπτομέρειες.
Κατασκεύασαν σκακιέρες, τις διακόσμησαν με πυρογράφο, παίζουν σκάκι στο σχολείο!
Τι ωραία ιδέα! Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης μπορούν να παίζουν σκάκι με ξύλινες σκακιέρες κατασκευασμένες από τους ίδιους! Οι σκακιέρες φιλοτεχνήθηκαν με πυρογράφο από μαθητές που γνώρισαν την τεχνική της πυρογραφίας και πειραματίστηκαν με τα εξαρτήματά του συνδυάζοντας μοτίβα, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Η τριλογία της Βιβλιοθήκης – Οι Βιβλιοθήκες μας στη σχολική ζωή
Υποδειγματική δράση αξιοποίησης της Βιβλιοθήκης από μαθητές λυκείου αποτέλεσε το πρόγραμμα δύο τμημάτων του λυκείου με τίτλο η «Τριλογία της Βιβλιοθήκης» στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο συνδύασε φιλαναγνωσία, ομαδοσυνεργατική εργασία, αυτοαξιολόγηση και βραβεύσεις.
35 χρόνια αλματώδους ανάπτυξης των Αρσακείων - Ο μαθητής πολίτης του κόσμου
Πατήστε εδώ για να δείτε πώς οι μαθητές των Αρσακείων συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα και σε συνεργασίες με ξένα σχολεία και μέσω αυτών κατανοούν τι σημαίνει να είναι κανείς πολίτης του κόσμου.
Προσεχώς
ΗμερίδαΠρωτοβάθμιας με θέμα «Μαθηματικές διδακτικές προσεγγίσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Έρευνα και εφαρμογές» στο Αρσάκειο Ιωαννίνων, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.
Open Day 2023 - Ανοιχτά Σχολεία. Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 (10:00-14:30) στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού και Εκάλης. Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://opendays.arsakeio.gr/
Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής κοινότητας,
Στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του 2023 παρουσιάζουμε μια μικρή επιλογή θεμάτων από το πλήθος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων των Αρσακείων κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος μας προσέφερε πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Περισσότερα, ασφαλώς, μπορείτε να βρείτε με μια περιήγηση στις ιστοσελίδες των Αρσακείων.
Καλή ανάγνωση!
Ανοιχτά Σχολεία 2023, μια γιορτή γνωριμίας στο Ψυχικό και στην Εκάλη
Μετά από τρία χρόνια αναμονής, τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού & Εκάλης άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους σε μαθητές και γονείς το Σάββατο 18/2/2023. Σε κλίμα χαρούμενο και γιορτινό μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, μαζί με τους γονείς/κηδεμόνες και τους φίλους τους ξεναγήθηκαν στα σχολεία μας και στην αρσακειακή καθημερινότητα. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των σχολείων, τις δράσεις και τα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται.
Η ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους αφορμή για δημιουργία
Η πρωτοβουλία της Διοίκησης των Αρσακείων, που κοινοποιήθηκε στα μέλη της αρσακειακής κοινότητας με επιστολή του Προέδρου κ. Μπαμπινιώτη, για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από τους μαθητές μας, τους γονείς τους και το προσωπικό των Αρσακείων για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας βρήκε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, στο Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης η εικαστικός Κυριακή Πρεβενιού και μαθητές απέδωσαν την όλη διαδικασία με μια εντυπωσιακή εικαστική σύνθεση η οποία κοσμεί τον χώρο του Σχολείου.
Ο θαυμαστός ψηφιακός κόσμος μας και οι κίνδυνοι για τους εφήβους
Σημαντικό ρόλο στην κατανόηση και στάση γονέων και εκπαιδευτικών απέναντι στα σύνθετα προβλήματα της εφηβείας σε σχέση με τον νέο ψηφιακό κόσμο μας παίζουν οι επιμορφωτικές ημερίδες σαν και αυτές που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Λϋκεια Ψυχικού και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης σε συνεργασία με τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της ΦΕ, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων -ειδικών στο θέμα-, όπως της Υφυπουργού Υγείας κ. Ράπτη, της κ. Τσίτσικα, καθηγήτριας Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, του κ. Παπακώστα, Αστυνομικού Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της κ. Τσιτσούλα, υπεύθυνης επικοινωνίας τής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, της κ. Κωνσταντοπούλου, ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων και οικογενειακής ψυχοθεραπεύτριας, και του κ. Νάκου, ψυχολόγου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Διδακτικές προσεγγίσεις στα Μαθηματικά - Ημερίδα Πρωτοβάθμιας
Αθρόα ήταν η προσέλευση εκπαιδευτικών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητών της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής που παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας με θέμα «Μαθηματικές διδακτικές προσεγγίσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Έρευνα και εφαρμογές». Την Επιμορφωτική Ημερίδα διοργάνωσε η Εποπτεία των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων.
Ένα σχολείο επί σκηνής: καλλιτεχνικό υπερθέαμα με φιλανθρωπικό σκοπό
240 μαθητές μας του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν επί σκηνής στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένα μεγαλειώδες επετειακό υπερθέαμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Καϊτετζίδης, ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Ησαΐας εκπροσωπώντας ως μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε. τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία και η γιατρός της παιδογκολογικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Κοτσογλανίδου.
Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Αρσάκειο τον 19ο αιώνα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) προτείναμε ένα αφιέρωμα στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα Αρσάκεια Σχολεία τον 19ο αιώνα. Παρά τις αντιρρήσεις όσων υποστήριζαν ότι οι γυναίκες πρέπει να μαθαίνουν μόνον όσα τους χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία επέμενε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας όχι μόνο στις Αθηναίες μαθήτριες, αλλά κυρίως σε αυτές που θα δίδασκαν Ελληνικά σε ολόκληρη τη Ελλάδα και όπου υπήρχαν Έλληνες.
Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής κοινότητας,
Στο τρίτο ενημερωτικό δελτίο του 2023 ανθολογήσαμε δράσεις και εκδηλώσεις των Αρσακείων με ευρύτερο ενδιαφέρον που έγιναν τον μήνα Μάρτιο. Περισσότερα, ασφαλώς, μπορείτε να βρείτε με μια περιήγηση στις ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα των Σχολείων μας.
Καλή ανάγνωση!
Η 25η Μαρτίου στα Αρσάκεια
Με μεγαλοπρέπεια, όπως ταιριάζει στην κορυφαία αυτή επέτειο, γιορτάστηκε στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία η 25η Μαρτίου 1821, η ημέρα που «γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η πατρίδα».
Σύσσωμη η αρσακειακή κοινότητα, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τα λύκεια, συμμετείχε στον μεγάλο εορτασμό με καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις και περίλαμπρες γιορτές, ορισμένες από τις οποίες διεκδικούν επαγγελματικές δάφνες και προκάλεσαν τον αβίαστο θαυμασμό όσων τις παρακολούθησαν.
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν στο Αρσάκειο Ιωαννίνων οι 14οι Ρητορικοί Αγώνες των Αρσακείων. Κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσαν μια μεγάλη γιορτή, πρωτίστως του ελληνικού λόγου. Στο τριήμερο που διήρκεσαν οι Αγώνες, δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστούν και να συσφίξουν τις σχέσεις τους 250 περίπου μαθητές-διαγωνιζόμενοι από όλα τα Αρσάκεια, αλλά και 50 κριτές (εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι). Η δυναμική διά ζώσης επιστροφή των Ρητορικών Αγώνων μετά την πανδημία προκάλεσε ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες, ενώ θετικά σχόλια προκάλεσε και η σύγχρονη και επίκαιρη θεματολογία.
Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 τα Αρσάκεια διοργάνωσαν την Ημέρα Φυσικών Επιστημών στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης. Στην Ημέρα συμμετείχαν περίπου 450 μαθητές και 70 εκπαιδευτικοί. Στην εκδήλωση οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους προετοίμασαν και παρουσίασαν σε μαθητές και γονείς πειράματα στις Φυσικές Επιστήμες. Τους μαθητές μας παρακολούθησαν και χειροκρότησαν σχεδόν 1.000 συμμαθητές τους και γονείς.
Μέσω του Ερυθρού Σταυρού η ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία & Συρία
Τρίτη 7 Μαρτίου 2023: Οχήματα του Ερυθρού Σταυρού παραλαμβάνουν τα κιβώτια με την ανθρωπιστική βοήθεια (565 κιβώτια/28 ευρωπαλέτες) που προσέφεραν μαθητές, γονείς και προσωπικό των σχολείων και από τα πέντε σχολικά συγκροτήματα Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων για τα παιδιά των σεισμοπαθών Τουρκίας και Συρίας.
Επιτυχία τού Ομίλου STEM -ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ του Δημοτικού Θεσσαλονίκης
Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης ο 9ος Περιφερειακός Διαγωνισμός STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν ενενήντα μία (91) Ομάδες και τριακόσιοι ογδόντα (380) μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων τα τελευταία 35 χρόνια
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν καθοριστικό δείκτη εξωστρέφειας και προσαρμογής στον σύγχρονο κόσμο. Διαβάστε πώς αξιοποιούνται στα Αρσάκεια στο σχετικό κεφάλαιο από τον τόμο για τα Αρσάκεια του 21ου αιώνα.
Ελληνίδες Ολυμπιονίκες και αθλητισμός γυναικών στα Αρσάκεια
Στις 8 Μαρτίου 2023, Ημέρα τής Γυναίκας, το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού οργάνωσε, σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, εκδήλωση με τίτλο «Ελληνίδες Ολυμπιονίκες και αθλητισμός γυναικών στα Αρσάκεια Σχολεία» και υποδέχθηκε τις πρωταθλήτριες Μαίρη Καραγιαννοπούλου (Ολυμπιονίκη τζούντο), Βαρβάρα Μαγνησαλή (Ολυμπιονίκη ρυθμικής γυμναστικής) και Μελίνα Παππά (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας), καθώς και τους εκπροσώπους τής ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Ντενίζ Παναγοπούλου και Σπύρο Αυγουστή. Διαβάστε για την εκδήλωση εδώ.
Διακρίσεις στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2023
Τρία βραβεία στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2023: Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων έλαβε το 3ο βραβείο ex aequo στην κατηγορία Niveau A1, Le cabinet de curiosités français. - Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Niveau B2, Le curieux musée de la classe. - Το Β' Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού διακρίθηκε στην κατηγορία Niveau Α2, Le jeu de curiosités λαμβάνοντας το 3ο βραβείο .
O θεατρικός όμιλος του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο μαθητικό σκέλος του διαγωνισμού «Παίζοντας Βάκχες»! Στον ίδιο διαγωνισμό η ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Πατρών κατέκτησε την τρίτη θέση! Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη θεατρική ομάδα Out of Chaos, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον και στην Ελλάδα, και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Σχολή Καλών Τεχνών - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
25η Μαρτίου 1943. «Απαγορεύεται ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στα σχολεία». Με αυτό τον τρόπο αποφάσισε ο Γερμανός κατακτητής να καταστείλει το κύμα αντίστασης, το οποίο ένα μήνα πριν, στην κηδεία του Κωστή Παλαμά (28/2/1943) είχε αρχίσει να εκδηλώνεται φανερά. Οι Αρσακειάδες όμως είχαν διαφορετική γνώμη. Και δεν ήταν οι μόνες.
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει την Τρίτη 4 & την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού». Δείτε λεπτομέρειες στον ιστότοπο του συνεδρίου εδώ.
Η επιστροφή των μαθητών μας στα σχολεία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές υπήρξε μια μεγάλη γιορτή που αποτυπώθηκε σε όμορφες φωτογραφίες από τον Αγιασμό, ο οποίος πάντα αποτελεί μεγάλο γεγονός στα Αρσάκεια. Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες εδώ. Επίσης, οι μαθητές όλων των Αρσακείων συμμετείχαν στην ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μέσω των αρμόδιων φορέων.
Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου στο Αρσάκειο Ιωαννίνων
Μέγα γεγονός για την Ήπειρο συνολικά αποτέλεσαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Αρσακείου Ιωαννίνων«Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στις 29 Σεπτεμβρίου. Την νέα πτέρυγα, που ήδη στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό κατά την έναρξη της τελετής. Το πλήθος των επισήμων που παρέστησαν αποδεικνύει πόσο ισχυρό παραμένει το κύρος των Αρσακείων Σχολείων, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά της χορωδίας που συγκρότησε σε χρόνο-ρεκόρ η Συντονίστρια Μουσικής των Σχολείων μας Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη. Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση της εκδήλωσης εδώ.
Τρεις ολυμπιονίκες και ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στον Αρσάκειο Δρόμο!
Ο ζωντανός θρύλος της άρσης βαρών, ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, η ολυμπιονίκης στα 400μ. εμπόδια Φανή Χαλκιά και η ολυμπιονίκης στα 20χλμ. βάδην Αθανασία Τσουμελέκα (στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα και οι δύο), και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην ποδηλασία Χρήστος Βολικάκης έδωσαν το «παρών» στον 5ο Αρσάκειο Δρόμο, που διοργανώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης! Δείτε τις λεπτομέρειες εδώ.
Από τα Αρσάκεια στη… NASA: ένα καινοτόμο πρόγραμμα ξεκίνησε με ευρεία συμμετοχή!
Τα Αρσάκεια-Τοσιτσεία Σχολεία, από τη σχολική χρονιά 2023-24, υλοποιούν με κάθε είδους δράσεις το πρόγραμμα «Από την ελληνική μυθολογία στις διαστημικές αποστολές της NASA». Το πρόγραμμα είναι ένα σύνολο καινοτόμων δραστηριοτήτων που βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση τής μάθησης βάζοντας στο κέντρο τον μαθητή και τη μαθήτρια με στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος είναι η αποστολή Artemis της NASA και η προσσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη. Το πρόγραμμα βασίζεται αφενός στην ιδέα των ίδιων των προγραμματιστών της NASA, οι οποίοι συνδέουν την αποστολή με τη σοφία της ελληνικής μυθολογίας, αφετέρου στην παράλληλη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos, η οποία μέσα από την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού του Απόλλωνα και της Άρτεμης αναδεικνύει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική πλευρά του νέου αυτού τεχνολογικού βήματος της ανθρωπότητας. Για τους σκοπούς του προγράμματος, δημιουργήθηκε σχετική ιστοσελίδα https://myth2space.arsakeio.gr όπου θα βρείτε πλήρη παρουσίαση του προγράμματος και τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Οι εκπαιδευτικοί μας σχεδιάζουν και εκτυπώνουν 3D
Τα Αρσάκεια Σχολεία παρακολουθούν και αξιοποιούν τις εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Έτσι, στο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ο 3D ψηφιακός σχεδιασμός και η 3D ψηφιακή εκτύπωση στη σύγχρονη εκπαίδευση», που διεξήχθη στο Συγκρότημα του Ψυχικού στις 4/9/2023 και στο Συγκρότημα της Εκάλης στις 7/9/2023 (δείτε εδώ), οι εκπαιδευτικοί μας σε ρόλο μαθητών ακολούθησαν διδακτικό σενάριο και σχεδίασανψηφιακά και εκτύπωσαν στους 3D εκτυπωτές διάφορους τύπους αγγείων. Δήλωσαν ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να εφαρμόσουν όσα έμαθαν στην τάξη! Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.
Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων την τελευταία 35ετία: e-arsakeio
Το e-arsakeio έχει διανύσει μια σημαντική πορεία στα Αρσάκεια. Σήμερα έχει γίνει πλέον καθημερινό εργαλείο μάθησης και μαζί με τις ψηφιακές τάξεις αποτελούν σημαντική παράμετρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Σχολεία μας. Αξίζει, φυσικά, να θυμόμαστε τον καθοριστικό ρόλο του e-arsakeio στη συνέχιση των μαθημάτων κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Διαβάστε περισσότερα για το e-arsakeio εδώ.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης
Για μία ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β’ και Γ΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία εικονική διαδρομή στα γεγονότα τις επικαιρότητας μέσα από την παιδαγωγική δράση «Regard des Jeunes de 15 ans/ Gaze into the mind of 15 year olds». Διαβάστε περισσότερα για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα δράση εδώ.
Τον ορισμό της εξωστρέφειας μας παρέχει κάθε φορά με τις δράσεις του το Αρσάκειο Πατρών, το οποίο έχει παγιώσει τις συνεργασίες του με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και με άλλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Έτσι, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 στην Εστία Επιστημών (στο Αρσάκειο Πατρών) οι ίδιοι οι μαθητές παρουσίασαν τα προγράμματα των Θερινών Σχολείων 2023 στα οποία συμμετείχαν. Τα προγράμματα διοργανώθηκαν από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών σε συνεργασία με Τμήματα τού Πανεπιστημίου Πατρών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πολύχρωμη σκυταλοδρομία για το «ευ αγωνίζεσθαι»
Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές όλων των τάξεων του Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2023, έτρεξαν μια πολύχρωμη σκυταλοδρομία, με στόχο να διαδώσουν την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» και να στείλουν ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις κάθε είδους. Στη σκυταλοδρομία συμμετείχε το σύνολο των μαθητών του Σχολείου. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και η κάθε ομάδα φορούσε μπλουζάκια με το χρώμα μιας ηπείρου από τους 5 ολυμπιακούς κύκλους (μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο, κόκκινο). Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο εδώ.
Εκπληκτικό μαθητικό ψηφιδωτό στο Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης!
Την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη θρησκεία στη βυζαντινή εποχή επεξεργάζεται το πολιτιστικό πρόγραμμα που προτείνει η Υπηρεσία Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού των Β’ και Γ’ Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης που παρακολούθησαν το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23 στο Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, δούλεψαν ομαδικά και δημιούργησαν εντυπωσιακό αντίγραφο τμήματος τού ψηφιδωτού της Αγίας Σοφίας, το οποίο κοσμεί το νότιο υπερώο τού ναού με τον ένθρονο Χριστό και τον Κωνσταντίνο Θ’ Μονομάχο και την αυτοκράτειρα Ζωή δίπλα του. Ας θαυμάσουμε τη διαδικασία και το αποτέλεσμα εδώ!
Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής οικογένειας,
Διατηρώντας με συνέπεια τη μηνιαία ενημέρωσή σας για τα νέα των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, θέλουμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον και την έγνοια σας σχετικά με την εικόνα του Αρσακείου που προβάλλεται από τα ΜΜΕ, που είναι και έγνοια όλων μας.
Επειδή έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστούν και κατά το δυνατόν να προληφθούν πράξεις βίας, σας ενημερώνουμε ότι σε όλα τα σχολεία μας (δηλαδή σε 33 πλήρεις σχολικές μονάδες σε Ψυχικό, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Τίρανα, σε 7.000 περίπου μαθητές – έχουν σημασία οι αριθμοί) υλοποιείται κάθε χρόνο και επί σειρά ετών πλήθος προγραμμάτων, βιωματικών και ενημερωτικών, κατά του σχολικού εκφοβισμού, κάτι που δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά μπορείτε να το διαπιστώσετε ανατρέχοντας σε περσινή μας συγκεντρωτική ανάρτηση (δείτε εδώ), αλλά και με μια απλή αναζήτηση στον ιστότοπό μας με τη φράση "σχολικός εκφοβισμός". Επίσης στα Αρσάκεια λειτουργεί Συμβουλευτική-Ψυχολογική Υπηρεσία, η οποία έχει διοργανώσει σε συνεργασία με διευθύνσεις των σχολείων μας ημερίδες και διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των γονέων για το θέμα και για συναφή θέματα. Τέλος, έχει συσταθεί από τα Αρσάκεια ειδική «Μόνιμη Επιτροπή Αναφοράς και Διερεύνησης Εξαιρετικών Περιστατικών» στην οποία μπορούν να απευθύνονται παιδιά και γονείς που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι για να λειτουργήσει σωστά και -κυρίως- προληπτικά η οργανωμένη αυτή δομή είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν πιο στενή συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών τάξης με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.
Ως προς το ίδιο το περιστατικό, τα Αρσάκεια –εκπαιδευτικοί και διοίκηση– κινήθηκαν αμέσως μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, το οποίο είναι σαφές, δεσμευτικό και έχει σκοπό την προστασία των ανήλικων μαθητών. Το Αρσάκειο σέβεται το αυστηρό νομικό πλαίσιο καθ' όλη τη διαδικασία.
Αγαπητές και αγαπητοί, η παιδεία που παρέχεται στα Αρσάκεια ξεχωρίζει για πολλούς λόγους και περιστατικά όπως αυτό που συζητείται μας λυπούν ασφαλώς βαθύτατα, αλλά μας κάνουν επίσης να επιθυμούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις μεθόδους και τα μέτρα που εφαρμόζουμε, επαναξιολογώντας τις ήδη μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται επί σειρά ετών. Πιστεύουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να οδηγούν σε εκμηδένιση και απαξίωση του τεράστιου έργου που έχει συντελεστεί στα Αρσάκεια τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που έχει αποτυπωθεί στον τόμο που μπορείτε να δείτε εδώ. Πρόκειται για ένα έργο που πραγματικά θα έκανε υπερήφανο οποιονδήποτε συμμετείχε στη δημιουργία του.
Διότι το πραγματικό Αρσάκειο είναι το Αρσάκειο της παιδείας, της δημιουργίας, του πολιτισμού και της επιστήμης. Και η αμαύρωση της φήμης του είναι, αν όχι σκόπιμη, οπωσδήποτε άδικη.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο
Με συμμετοχή 18 Σχολείων, 900 μαθητών, 90 εκπαιδευτικώνκαι 36 πανεπιστημιακών, ερευνητών, ανθρώπων των γραμμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης την Τρίτη, 4/4/23 και την Τετάρτη, 5/4/22 και το οποίο παρακολούθησαν 1.000 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πέντε (5) Εργαστηρίων τα οποία υλοποιήθηκαν από 700 μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους σε όλα τα συγκροτήματα των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων (Ψυχικό, Εκάλη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα). Συμμετείχαν επίσης μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, του 3ου Γυμνασίου Αμαρουσίου και του 2ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης.
Το τελικό έργο που παρήχθη από κάθε Εργαστήριο σε κάθε συγκρότημα παρουσιάστηκε και ως προϊόν και, κυρίως, ως διαδικασία με τη μορφή παρουσίασης, έκθεσης, καλλιτεχνικού έργου, podcast, βίντεο, δημιουργικής γραφής, αφήγησης κ.λπ.
Παράλληλα, 200 μαθητές συμμετείχαν ανεξάρτητα (ως άτομα ή ως ομάδες) με poster, θεατρικά δρώμενα, μουσικά/χορευτικά δρώμενα, ταινίες μικρού μήκους, ψηφιακές εφαρμογές.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων:
α) Έκθεση του Εργαστηρίου Μνήμης (Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Άννα Ενεπεκίδου, Μουσειολόγος, Διευθύντρια Υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία). Εκτέθηκαν έργα των μαθητών σχετικά με τη Μ. Ασία -αναμνήσεις μελών της οικογένειας, προσωπικές ιστορίες, φωτογραφίες, αντικείμενα Μ. Ασίας. Η έκθεση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Το δικό μου ’22».
β) Η Έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (τεκμήρια Μικρασιατικής Ιστορίας), που προέκυψε μετά την επίσκεψη εκπροσώπων των ΓΑΚ στα Αρσάκεια, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ιστορίας. Υπεύθυνος της Έκθεσης: Ιωάννης Γκλαβίνας, Αρχειονόμος, Ιστορικός, Προϊστάμενος του Τμήματος Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία.
Την αποτίμηση του 9ου Συνεδρίου και ψηφιακό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://synedria.arsakeio.gr/
500 μαθητές στους 5ους Μαθηματικούς Αγώνες!
Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι 5οι Μαθηματικοί Αγώνες που διεξήχθησαν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης.
Στους Αγώνες συμμετείχαν ομάδες μαθητών Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, Ψυχικού, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων, καθώς και από σχολεία εκτός Αρσακείων.
Διημερίδα για τα προγράμματα ERASMUS με ΙΚΥ και ΠΕΚΕΣ στο Αρσάκειο Πατρών
Η διημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) σε συνεργασία με τα Αρσάκεια Σχολεία και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) έλαβε χώρα στις 24-25 Απριλίου 2023 στην Εστία Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων Πατρών.
Στη διημερίδα 82 συνολικά εκπαιδευτικοί με ομάδες μαθητών τους από 30 σχολικές μονάδες και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας ανέδειξαν το εκπαιδευτικό τους έργο από τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα Erasmus+.
Νεογράφημα, τεύχος 26 - Αφιέρωμα στην τέχνη, στην παιδεία και στον άνθρωπο
Κυκλοφόρησε το 26ο τεύχος του περιοδικού «Νεογράφημα - όταν γράφουν τα νιάτα» του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στην τέχνη, στην παιδεία και στον άνθρωπο. Περιέχει κείμενα μαθητών και μαθητριών του Σχολείου σχετικά με την τέχνη και τους πολλαπλούς ρόλους της, μαρτυρίες και εμπειρίες τους από την αναζήτηση της δικής τους έκφρασης μέσω της τέχνης, αλλά και προσωπικές δημιουργικές τους απόπειρες τόσο στον λόγο όσο και στην εικόνα.
Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων την τελευταία 35ετία: Τι είναι το STEAM;
Το STEΑM είναι μια διαθεματική εκπαιδευτική πρόταση που ενσωματώνει ως βασικές συνιστώσες της την επιστήμη (S), την τεχνολογία (T), τη μηχανική (E), την Τέχνη (Α) και τα μαθηματικά (M).
Η γενικότερη ιδέα της σύγχρονης αντίληψης του STEΑM έχει τις ρίζες της στην προσωκρατική φιλοσοφική σκέψη, όπου η γνώση δεν περιχαρακωνόταν σε τομείς, αλλά αποτελούσε συνισταμένη των τομέων αυτών μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδρασή τους.
Από την ιστορία των Αρσακείων: Ο αυτοκράτωρ της Βραζιλίας στο Αρσάκειο
Ο αυτοκράτωρ της Βραζιλίας Πέτρος ο Β΄ γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και κληρονόμησε τον θρόνο της χώρας σε ηλικία 5 ετών, το 1831. Ως αυτοκράτορας υποστήριξε την κατάργηση της δουλείας και ως άνθρωπος του πνεύματος στήριζε την παιδεία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες. Είχε επαφές με πολλές διάσημες σήμερα προσωπικότητες, όπως τον Δαρβίνο, τον Ουγκώ, τον Νίτσε, τον Παστέρ κ.ά. Το 1876 ο αυτοκράτωρ της Βραζιλίας πραγματοποίησε ανεπίσημο ταξίδι στην Ελλάδα για να επισκεφθεί πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Καθώς φημιζόταν για την υποστήριξή του στην Παιδεία, με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον επισκέφθηκε το Αρσάκειο και ζήτησε να πληροφορηθεί για την ιστορία και τον τρόπο διοίκησης ενός σχολείου θηλέων. Διαβάστε περισσότερα εδώ. .
Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έρχονται τα Αρσάκεια σας εύχονται υγεία και χαρά με δύο κάρτες από τα Νηπιαγωγεία μας του Ψυχικού και της Εκάλης!
Οι 15οι Αγώνες Λόγου και Τέχνης των Αρσακείων
Στα Αρσάκεια με τους Αγώνες Λόγου και Τέχνης επιδιώκουμε και πετυχαίνουμε15 χρόνια τώρανα δώσουμε φτερά στη φαντασία, στο μυαλό και στην ψυχή των νέων. Με τους 15ους Αγώνες Λόγου και Τέχνης 2023-2024, για μία ακόμη φορά, αφήνουμε χώρο και δίνουμε χρόνο στους εφήβους, για να μιλήσουν, να ζωγραφίσουν, να συνθέσουν και με κάθε μέσο δημιουργικό να αναπαραστήσουν την "πιο όμορφη θάλασσα" στην οποία "δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει", "τις πιο όμορφες μέρες" που "δεν έχουμε ζήσει ακόμα"... Διαβάστε περισσότερα.
Τρία νέα βραβεία σε έργα eTwinning για τα Αρσάκεια
Νέες σημαντικές επιτυχίες των Αρσακείων! Τα Αρσάκεια ξεχώρισαν σε δύο Εθνικούς Διαγωνισμούς έργων eTwinning: στον 17ο Εθνικό Διαγωνισμό έργων eTwinning (για έργα που υλοποιήθηκαν το 2021-2022, δείτε εδώ) και στον 18ο Εθνικό Διαγωνισμό έργων eTwinning (για έργα που υλοποιήθηκαν το 2022-2023, δείτε εδώ) κερδίζοντας 3 βραβεία συνολικά! Δείτε εδώ.
Oμάδα σχολικής διαμεσολάβησης στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης
Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης λειτουργεί Παιδαγωγική Ομάδα διαμεσολάβησης κατά του σχολικού εκφοβισμού αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την ψυχολόγο των Σχολείων. Την Ομάδα συναπαρτίζουν δύο μαθητές ή μαθήτριες από κάθε τμήμα (επιλεγμένοι σύμφωνα με συγκεκριμένα παιδαγωγικά κριτήρια από την Παιδαγωγική Ομάδα των εκπαιδευτικών), οι οποίοι εκπαιδεύονται ως διαμεσολαβητές για την πρόληψη, ή και την αντιμετώπιση, φαινομένων εκφοβισμού. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Σεμινάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση από το Αρσάκειο Πατρών
Διαδικτυακά σεμινάρια οργάνωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας με θέμα "Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση". Στα σεμινάρια συμμετείχαν πάνω από 200 εκπαιδευτικοί από τα Αρσάκεια Σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικοί από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες.
Arsakeio Christmas Club 2023 στα Ιωάννινα
Μικροί και μεγάλοι, γονείς και μαθητές, απόλαυσαν ένα ξεχωριστό απόγευμα Σαββάτου στις 2 Δεκεμβρίου 2023 με άρωμα Χριστουγέννων στα Αγγλικά στους χώρους του Αρσακείου Ιωαννίνων. Το φετινό Christmas Club in English... ήταν γεμάτο παιχνίδι, χορό, πεντανόστιμες γιορτινές συνταγές και άπειρη χριστουγεννιάτικη μαγεία! Δείτε εδώ περισσότερα.
Καινοτόμες δράσεις στο διασχολικό πρόγραμμα των Αρσακείων Artemis Mission
Τα Αρσάκεια πρωτοπορούν μία ακόμη φορά, αφού είναι τα μόνα σχολεία στην Ελλάδα τα οποία, ακολουθώντας την προτροπή της NASA προς τα σχολεία όλου του κόσμου για ενασχόληση κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας με το Artemis Mission, έχουν ήδη πραγματοποιήσει καινοτόμες πιλοτικές δράσεις σε όλες τις βαθμίδες συνδυάζοντας την επιστήμη του Διαστήματος και εφαρμογές STEM με την ελληνική Μυθολογία. Οι δράσεις των Αρσακείων γνώρισαν μεγάλη αποδοχή από τα παιδιά και τους γονείς. Επιχειρήθηκε μάλιστα η εξωστρέφεια με συνεργασία δημόσιων σχολείων.Εξερευνήστε τον ιστότοπο myth2space των Αρσακείων εδώ και δείτε τις σχετικές δράσεις.
«Ave Maria», αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, πραγματοποίησε εκδήλωση-αφιέρωμα στις 4 Δεκεμβρίου 2023 στο θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού με ομιλίες, μαθητικές εργασίες, μουσική βραδιά με αποφοίτους των Αρσακείων στο πιάνο και τις άριες, εικαστικές δημιουργίες… Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
Μια σχολική τάξη για ένα δωμάτιο νοσοκομείου...
Μια όμορφη δράση κοινωνικής ευαισθησίας υλοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης και τη φετινή χρονιά, καθώς έφτιαξαν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια και κάρτες με ζεστές γιορτινές ευχές για να τα μοιραστούν με παιδιά τα οποία τις ημέρες αυτές είναι αναγκασμένα να βρίσκονται στο νοσοκομείο. Διαβάστε περισσότερα.
Χιούμορ και φαντασία για τον Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας
Με αφορμή τον Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας κάποια σχολεία μας επιστράτευσαν το χιούμορ και τη φαντασία εκπαιδευτικών και μαθητών και μας προσέφεραν όμορφες αλλά και ξεκαρδιστικές δημιουργίες. Δείτε τις εδώ.
Aφιέρωμα στον σημαντικό ποιητή Αντώνη Φωστιέρη
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στο Θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού διοργάνωσε ένα εκτενές αφιέρωμα στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, με εισηγητή τον Ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τού Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Και μην ξεχνάτε...
Μάθετε για την αλματώδη ανάπτυξη των Αρσακείων από το 1987 μέχρι σήμερα και περιηγηθείτε στον πολυεπίπεδο κόσμο των Αρσακείων. Πατήστε εδώ.
Με τον σεβασμό και τη λαμπρότητα που οφείλονται στη μεγάλη εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλα τα Αρσάκεια. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έλαβαν μέρος όπως κάθε χρόνο στις κατά τόπους παρελάσεις. Διαβάστε περισσότερα.
9ο ATSMUN - 650 μαθητές (32 Σχολεία) σε ρόλο «διπλωμάτη»
Έσπασε κάθε ρεκόρ η φετινή συμμετοχή! Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου - Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN), που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών στις 2-5 Νοεμβρίου 2023. Δείτε εδώ.
Δύο απόφοιτοί μας στη λίστα Forbes 30 under 30!
Στην ελληνική λίστα Forbes των 30 πιο επιτυχημένων και επιδραστικών νέων ηλικίας κάτω των 30 ετών (Forbes 30 Under 30), σε τομείς όπως το επιχειρείν, οι επιστήμες, η κοινωνική συνεισφορά, η καινοτομία και ο αθλητισμός, για το 2024 βρίσκονται δύο απόφοιτοι των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων. Δείτε τους εδώ.
Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, που έχει επιλεγεί ως σχολείο για το πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», οργάνωσε εκδήλωση στο Θέατρο των Σχολείων με προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM) Ελίζα Βόζεμπεργκ. Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες.
Ο Γ. Μπαμπινιώτης έδωσε συνέντευξη σε μαθητές Γυμνασίου για την ορθογραφία...
Συνέντευξη σε μαθητές-δημοσιογράφους του Α' Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης έδωσε ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης με αφορμή τον Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας, ο οποίος διοργανώνεται για πρώτη φορά στα Αρσάκεια. Δείτε εδώ περισσότερα.
... και συνομίλησε με μαθητές Λυκείου για τη γλώσσα
Σε άλλη εκδήλωση την ίδια ημέρα, ο κ. Μπαμπινώτης συνομίλησε με μαθητές λυκείου για τη Γλώσσα. Αποσαφήνισε στα παιδιά βασικές έννοιες της Γλωσσολογίας και εστίασε στις ιδιαιτερότητες και στην ιστορική συνέχεια της ελληνικής Γλώσσας, εκμαιεύοντας τα ζητούμενα με ερωτήσεις προς τους μαθητές, οι οποίοι αναταποκρίθηκαν με εγρήγορση και διαύγεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Αντί για Black Friday, τα Αρσάκεια κάνουν Book Friday!
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών, κυρίως Δημοτικού και Γυμνασίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/11/2023 η δράση «Book Friday» στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού. Ήταν μια έξυπνη ιδέα των βιβλιοθηκονόμων της Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Ψυχικού που έφερε απτά αποτελέσματα: οι μαθητές δανείστηκαν από τις 8.00 έως τις 14.30. 450 βιβλία! Ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες βιβλιοφιλικές εμπνεύσεις! Δείτε εδώ.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου στα Αρσάκεια
Τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της χούντας γιορτάστηκαν σε όλα τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις προετοιμάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές και πήραν μορφή ανάλογα με τη βαθμίδα φοίτησής τους. Δείτε εδώ οπτικό υλικό.
Έρχεται ο Αρσάκειος Διαγωνισμός Ορθογραφίας
Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία διοργανώνουν για πρώτη φορά Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας. Μέσω αυτού του Διαγωνισμού θα προστεθεί μία ακόμη ψηφίδα στο αξιόλογο έργο που επιτελείται στα Σχολεία μας για την καλλιέργεια και κατάκτηση της μητρικής μας γλώσσας. Επιπλέον, τα παιδιά που φοιτούν στα Αρσάκεια μπορούν να ενδιαφερθούν για λιγότερο προβεβλημένους τομείς της διδασκαλίας της μητρικής τους γλώσσας στο ελληνικό σχολείο, όπως είναι η διαχρονία, η ετυμολογία, και η πλούσια παραγωγικότητά της, και να κατανοήσουν το «πώς» και το «γιατί» της ιστορικής ορθογραφίας που ισχύει στα Ελληνικά. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2023. Επισκεφθείτε εδώ την ιστοσελίδα του Διαγωνισμού.
Σχολή Γονέων του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης
Απογευματινή Σχολή Γονέων δημιούργησε το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες των Αρσακείων. Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση της Σχολής Γονέων με εισηγήτρια την ψυχολόγο του Αρσακείου Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρα Παπαλαζάρου, η οποία παρουσίασε το θέμα «Μεταβάσεις στο Νηπιαγωγείο και την Α’ Δημοτικού». Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Και μην ξεχνάτε...
Μάθετε για την αλματώδη ανάπτυξη των Αρσακείων από το 1987 μέχρι σήμερα και περιηγηθείτε στον πολυεπίπεδο κόσμο των Αρσακείων. Πατήστε εδώ.
Γιορτή της γλώσσας ο Αρσάκειος Διαγωνισμός Ορθογραφίας
Σε γιορτινό και ευχάριστο κλίμα έγινε η Τελετή Βράβευσης των 24 νικητών του Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας (ΑΔΟ) την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 στις 11.00 στο Θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης συνεχάρη όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό και ιδιαιτέρως όσους διακρίθηκαν ή πρώτευσαν, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία του Διαγωνισμού. Ακολούθως μίλησε για θέματα γλώσσας και ορθής γραφής και απένειμε τα Βραβεία στους 24 νικητές (έναν από κάθε σχολείο). Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Εντυπωσίασε η Ημέρα Φυσικών Επιστημών στο Αρσάκειο Ιωαννίνων
Συμμετείχαν 300 μαθητές & 80 εκπαιδευτικοί – Παρακολούθησαν 350 μαθητές και γονείς – Κριμιζής και Γαζής στις κεντρικές διαλέξεις. Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μαθητές των Αρσακείων και Δημοσίων Σχολείων του νομού Ιωαννίνων με τη συμμετοχή τους στην Ημέρα Φυσικών Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε στo Αρσάκειo Ιωαννίνων την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. Στην εκδήλωση οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους προετοίμασαν και παρουσίασαν σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς πειράματα στις Φυσικές Επιστήμες. Διαβάστε περισσότερα.
Σημαντικές προσωπικότητες σε εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού εκδήλωση που οργάνωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, υποψήφιου σχολείου στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», με κεντρικό θεματικό πυλώνα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης, η διευθύντρια του Βήμα Science βιολόγος Ιωάννα Σουφλέρη και σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση ο ευρωβουλευτής-αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος και υγείας Νίκος Παπανδρέου. Τη συζήτηση συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου. Λεπτομέρειες εδώ.
Σημαντικό διεθνές πρόγραμμα έγινε το "Μυθολογία & Διάστημα"!
Σε σημαντικό διεθνές πρόγραμμα για την αειφορία αναβαθμίστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο "Από τη Μυθολογία στο Διάστημα" που είχαν ξεκινήσει πιλοτικά τα Αρσάκεια, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων και αφορμή το πρόγραμμα της NASA Artemis Mission και τη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://myth2space.arsakeio.gr/
Από μαθήτριά μας επίσημο μετάλλιο της Τράπεζας της Ελλάδος!
Από τη μαθήτριά μας Σοφία Κύρκου σχεδιάστηκε το επίσημο μετάλλιο του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος! Το σχέδιο αποτυπώθηκε σε νομισματόμορφο μετάλλιο από το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Νομισματοκοπείο) της Τράπεζας της Ελλάδος και θα διανέμεται σε όλους τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες του Μουσείου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Συγχαρητήρια Σοφία! Περισσότερα εδώ.
10 Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας eTwinning στα Αρσάκεια!
Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας αξιολογεί το έργο όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετέχουν σε ένα έργο eTwinning. Τα έργα στα οποία απονέμεται η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας είναι εκείνα με την υψηλότερη κατάταξη μεταξύ εκείνων που έλαβαν την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν παραδείγματα επιτυχημένης ευρωπαϊκής συνεργασίας. Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες.
Ημερίδα «Πέφτω από τα σύννεφα 2024» για τη διαχείριση του θυμού
«Πέφτω από τα σύννεφα»! Είναι η απάντηση των γονέων όταν το σχολείο τούς ενημερώνει για συμπεριφορές εκτός ορίων... Η Ημερίδα «Πέφτω από τα σύννεφα 2024» είχε δύο κεντρικά ζητήματα: τη διαχείριση θυμού εφήβων και ενηλίκων και την κυβερνοασφάλεια. Διαβάστε περισσότερα.
Και μην ξεχνάτε...
Μάθετε για την αλματώδη ανάπτυξη των Αρσακείων από το 1987 μέχρι σήμερα και περιηγηθείτε στον πολυεπίπεδο κόσμο των Αρσακείων. Πατήστε εδώ.
Η τελετή βράβευσης των 15ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης
Η τελετή βράβευσης των 15ωνΑγώνωνΛόγου και Τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στο θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού. «Η επαφή με την τέχνη είναι απελευθερωτική, γιατί μέσα από αυτή βρίσκουμε διέξοδο στις υπαρξιακές μας αγωνίες, διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας και επικοινωνούμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας, αφού η τέχνη αποτελεί ένα "εργαλείο" αυτογνωσίας.» Έτσι διατύπωσαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι και κριτές των φετινών βραβείων των 15ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης την αξία της Τέχνης και της ενασχόλησης με αυτή ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας τους μαθητές των Αρσακείων που συμμετείχαν στους Αγώνες. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/48Lq60f
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821
Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», η ιστορία και η εθνική μνήμη ήταν πηγές έμπνευσης για τις εορταστικές εκδηλώσεις που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων για να τιμήσουν την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Οι επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις στα Αρσάκεια είναι πάντα γεμάτες όμορφες στιγμές! Απολαύστε εικόνες από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου σε όλα τα Αρσάκεια! Δείτε εδώ.
1η θέση και σημαντικές διακρίσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής 2024
Την 1η θέση στην απαιτητική κατηγορία "Regular Προχωρημένων" κατέλαβε η ομάδα Ρομποτικής του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης μεταξύ 18 ομάδων που έφτασαν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής – Stem 2024! Στην αντίστοιχη κατηγορία Αρχαρίων 11 ομάδες Ρομποτικής των Αρσακείων έφτασαν στον τελικό επιτυγχάνοντας σημαντικές διακρίσεις. Θερμά συγχαρητήρια σε μαθητές και καθηγητές-προπονητές! Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες: https://bit.ly/3J5FSsh
Μαθητές μας συμμετείχαν σε συναυλία στη Wiener Saal στο Salzburg!
Μαθητές μας, μέλη Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, συμμετείχαν σε συναυλία στη Wiener Saal του Διεθνούς Ιδρύματος Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας. Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή συναυλία, η οποία ενθουσίασε το φιλόμουσο απαιτητικό κοινό του Salzburg που καταχειροκρότησε τους νέους μουσικούς! Δείτε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/43kdyvH
Μαθητικό συνέδριο για την Τεχνητή και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Στον χώρο της Eστίας Eπιστημών του Αρσακείου Πατρών πραγματοποιήθηκε μαθητικό συνέδριο στις 8 Μαρτίου 2024 με αντικείμενο την Τεχνητή και τη Συναισθηματική Νοημοσύνη. Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το Αρσάκειο Πατρών με σημαντικούς επιστημονικούς φορείς. Οι μαθητές εκφράστηκαν με παρουσιάσεις, ταινίες μικρού μήκους, posters και ζωγραφιές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Περισσότερα εδώ: https://bit.ly/3TgkchP
Ημέρες γνωριμίας με τα Αρσάκεια
Το δύο πρώτα Σάββατα του Μαρτίου, γονείς με παιδιά που δεν φοιτούν στα Αρσάκεια είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα Σχολεία μας της Εκάλης (2 Μαρτίου 2024) και Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων (9 Μαρτίου 2024), να περιηγηθούν τους χώρους των σχολείων και να ενημερωθούν για το εκπαιδευτικό σύστημα των Αρσακείων. Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), θυμηθήκαμε χάρη στον ιστότοπο της ιστορίας των Αρσακείων ότι στην Ελλάδα ο αγώνας των γυναικών για ίσα δικαιώματα ξεκίνησε το 1887 από τις μορφωμένες γυναίκες της εποχής, που κατά κύριο λόγο είχαν τελειώσει το Αρσάκειο. Πρωτεργάτρια ήταν η Αρσακειάδα Καλλιρρόη Παρρέν, που εξέδιδε την «Εφημερίδα των Κυριών», διεκδικώντας τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα και αδιαφορώντας για την ειρωνική αντιμετώπιση των ανδρών απέναντί τους, που τις χαρακτήριζαν με τον υποτιμητικό όρο που χρησιμοποίησε ο Εμμανουήλ Ροΐδης «Αι γράφουσαι». Διαβάστε εδώ: https://bit.ly/4a3aBBF
Και μην ξεχνάτε...
Μάθετε για την αλματώδη ανάπτυξη των Αρσακείων από το 1987 μέχρι σήμερα και περιηγηθείτε στον πολυεπίπεδο κόσμο των Αρσακείων. Πατήστε εδώ.
Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια. Οι ευχές μας για επιτυχία συνοδεύουν τα παιδιά που διαγωνίζονται!
6οι Μαθηματικοί Αγώνες: Τα Μαθηματικά είναι για όλους!
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 διεξήχθησαν στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης οι 6οι Μαθηματικοί Αγώνες, ένα ομαδικό παιχνίδι γνώσεων που έχουν αγαπήσει μαθητές και μαθήτριες ανεξάρτητα από την επίδοσή τους στο μάθημα των Μαθηματικών. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://maths.arsakeio.gr/
15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες
Σε εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι 15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες, οι οποίοι εφέτος οργανώθηκαν στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, σχολεία με μεγάλη παράδοση στη ρητορική τέχνη. Στους αγώνες, που διήρκεσαν τρεις ημέρες (19-21 Απριλίου 2024), συμμετείχαν πάνω από 220 μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία κατόπιν επιλογής. Δείτε εδώ.
Εσωτερικοί αγώνες στίβου Δημοτικών και Γυμνασίων
Από την Τρίτη 16 έως και την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού και των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης αγώνες στίβου, στους οποίους συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών και Γυμνασίων. Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες.
Στα Αρσάκεια το φεστιβάλ Stem & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία ταυτόχρονα στα Νηπιαγωγεία των σχολικών εγκαταστάσεων των Αρσακείων-Τοσιτσείων Εκάλης και του Αρσακείου Ιωαννίνων στο 2ο Φεστιβάλ STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Προσχολική Εκπαίδευση με θέμα: «Μεσόγειος, πηγή ζωής και πολιτισμού». Παιδιά από 42 Νηπιαγωγεία της Αττικής, της Κορινθίας, των Κυκλάδων και 80 παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και του Μεσολογγίου έφτιαξαν τον πρώτο τους αλγόριθμο και, με τη βοήθεια του ρομπότ Bee Bot, παρουσίασαν σε επιδαπέδιες πίστες τα εκπαιδευτικά τους σενάρια με απλό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Δείτε περισσότερα εδώ.
Χαρά και συγκίνηση στο ανακαινισμένο Παλαιό Αρσάκειο Πατρών!
Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του Δημάρχου Πατρέων «προς όλους εκείνους που έζησαν το κτήριο του παλαιού Αρσακείου ως μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι». Από τις 10:00 έως τις 13:00 το νέο Δημαρχείο άνοιξε τις πύλες του στον χρόνο και παλαιοί μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί ξαναβρέθηκαν στους χώρους που επί 64 χρόνια (1940-2004) στεγάστηκε το Αρσάκειο και η ιστορική Αρσάκειος Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών (1893-1991). Περισσότερα εδώ.
Έκθεση Τεχνολογίας 2023 -2024
Μαθητικές κατασκευές τεχνολογίας με φαντασία: Στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι μαθήτριες των Αρσακείων Γυμνασίων Ψυχικού οργάνωσαν έκθεση των τεχνολογικών αντικειμένων που κατασκεύασαν ατομικά ή ομαδικά στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, κατά τη διάρκεια του οποίου μελέτησαν τεχνολογικά επιτεύγματα σε διάφορους τομείς της επιστήμης. Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ.
Βράβευση στον Διαγωνισμό Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας του Βρετανικού Συμβουλίου
Βραβείο καινοτομίας απονεμήθηκε στην ομάδα femina του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου για ένα κόσμημα το οποίο διαθέτει έναν διακριτικό μηχανισμό εκπομπής σήματος κινδύνου για γυναίκες που κακοποιούνται ή απειλούνται με οποιονδήποτε τρόπο. Διαβάστε εδώ.
Και μην ξεχνάτε...
Μάθετε για την αλματώδη ανάπτυξη των Αρσακείων από το 1987 μέχρι σήμερα και περιηγηθείτε στον πολυεπίπεδο κόσμο των Αρσακείων. Πατήστε εδώ.