Με πρωτοβουλία του Προέδρου των Αρσακείων Σχολείων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη παρουσιάστηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στην Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού το «Περί Βιβλιοθηκών» διαδικτυακό πρόγραμμα τού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τον κ. Κώστα Στάικο, επιφανή ιστορικό του βιβλίου και των βιβλιοθηκών. Ο ιστότοπος του προγράμματος (aboutlibraries.gr) είναι πλέον επισκέψιμος και αξιοποιήσιμος από το ευρύτερο κοινό.
Αυτόν τον ιστότοπο παρουσίασαν ο κ. Κ. Στάικος και η κ. Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του ΕΚΤ, στον χώρο του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Ψυχικού, σε στελέχη των Αρσακείων Σχολείων (επόπτρια, συντονιστές, διευθυντές, υποδιευθυντές,) με σκοπό την κατανόηση της σημασίας του συγκεκριμένου έργου, ώστε να εκπονηθούν με βάση αυτό προγράμματα και δραστηριότητες για τους μαθητές των Σχολείων της Φ.Ε. για να συνειδητοποιηθεί η αξία των Βιβλιοθηκών, να καλλιεργηθεί η αγάπη για το βιβλίο και να ενδυναμωθεί η σχέση των μαθητών με τις Βιβλιοθήκες και τη φιλαναγνωσία.
Ο κ. Στάικος (ο οποίος είναι εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και γνωρίζει τον χώρο τής Βιβλιοθήκης Ψυχικού από πρώτο χέρι, αφού η σημερινή του διαμόρφωση βασίστηκε σε δικά του σχέδια) μίλησε για όλες τις φάσεις δημιουργίας του εν λόγω ψηφιακού χώρου και έκανε μια αναδρομή στο πλούσιο εκδοτικό έργο του για τον κόσμο των Βιβλιοθηκών, από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δείχνοντας πλήθος σχετικών τεκμηρίων και αναδεικνύοντας το πολύπλευρο ενδιαφέρον για αυτό σε διεθνές επίπεδο.
Η κ. Σαχίνη, ψυχή τού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, στη δική της ομιλία παρουσίασε τη δραστηριότητα του ΕΚΤ και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάδειξη της επιστημονικής έρευνας, του βιβλίου και του πολιτιστικού περιεχομένου και εξήγησε την προσωπική της σχέση με τις Βιβλιοθήκες και τη συμβολή του ΕΚΤ στη δημιουργία τεχνικής υποδομής και υλοποίησης του ιστότοπου «Περί Βιβλιοθηκών».
Ακολούθως, ο υπεύθυνος των Βιβλιοθηκών των Αρσακείων κ. Γ. Τράπαλης πραγματοποίησε σύντομη διαδικτυακή περιήγηση στη δομή και στο περιεχόμενο του ιστοτόπου και αναφέρθηκε στη συνεργασία των Βιβλιοθηκών των Αρσακείων με το ΕΚΤ μέσω του προγράμματος open ABEKT καθώς και σε συγκεκριμένες προτάσεις για διαδραστικές και άλλες δραστηριότητες που θα εκπονηθούν από τους βιβλιοθηκονόμους των Αρσακείων για την αξιοποίηση του ιστοτόπου.
Τέλος, μίλησε ο Πρόεδρος των Αρσακείων Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος τόνισε την σημασία του βιβλίου και της ανάγνωσης στην όλη συγκρότηση του μαθητή και του ανθρώπου ευρύτερα και σημείωσε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολιτισμός του γραπτού λόγου. Τόνισε επίσης ότι το βιβλίο προϋποθέτει την γραφή και η γραφή το άλφάβητο, η επινόηση δε του ελληνικού αλφαβήτου ―ενός εύκολου, οικονομικού και λειτουργικού αλφαβήτου 24 μόνο γραμμάτων― βοήθησε στην αποτύπωση, την διάσωση και την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού μέσω του θησαυρού των ελληνικών κειμένων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και με τη συμφωνία για στενότερη και συστηματικότερη συνεργασία των Αρσακείων με το ΕΚΤ, τον κ. Στάικο και τον Κήπο των Φιλοβίβλων.
Ο παράδεισος, σύμφωνα με τον Μπόρχες, θα μπορούσε να έχει τη μορφή Βιβλιοθήκης. Έναν τέτοιον «παράδεισο» δημιούργησε ο αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Στάικος, συγκεντρώνοντας πλήθος πηγών και δεδομένων για τις Βιβλιοθήκες του κόσμου σε μια πρωτότυπη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, και τύχῃ ἀγαθῇ το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με την ευαισθησία και την γνώση τέτοιων μεγάλων θεμάτων τής διευθύντριας κ. Εύης Σαχίνη του έδωσε την μορφή Ιστότοπου που μπορεί να αξιοποιηθεί πλέον και στην σχολική Εκπαίδευση.