Ο πρώην Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ήταν μια αθόρυβη δύναμη σύνεσης πρωτοβουλιών και δημιουργίας, όχι μόνο για την πατρίδα μας, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και για έναν ιστορικό εκπαιδευτικό θεσμό, για τα ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, τα οποία τού οφείλουν πολλά. Σε αυτό προηγήθηκε ―ας το μνημονεύσουμε κι αυτό― ο επίσης αείμνηστος Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Είχα την τιμή, όταν ήταν ακόμη Υπουργός των Εξωτερικών ο Κάρολος Παπούλιας, να με καλέσει (ως πρόεδρο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων) στο Υπουργείο όπου συζητήσαμε την δυνατότητα ίδρυσης ενός Αρσακείου Σχολείου στα Τίρανα, που θα ήταν γέφυρα πολιτιστικής γνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Βρήκε γόνιμο έδαφος στην συζήτησή μας, διότι ήταν μια πρωτοβουλία που σχεδίαζε από καιρό να αναλάβει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ως χρέος προς τον Ηπειρώτη ευεργέτη Απόστολο Αρσάκη (καταγόμενο από το χωριό Χοταχόβα στην Πρεμετή). Το ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΤΙΡΑΝΩΝ ιδρύθηκε το 1998, μέσα από πολλές προσπάθειες και δυσκολίες πέτυχε τον σκοπό του, απέκτησε επιβλητικό ιδιόκτητο κτήριο, και σήμερα φοιτούν σε αυτό 920 μαθητές και μαθήτριες. Ο Πρόεδρος μπόρεσε να επισκεφθεί το Αρσάκειο Τιράνων το 2013, κατασυγκινημένος από την θερμή υποδοχή που τού επιφύλαξαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Μού επαναλάμβανε με την απλότητα και την ειλικρίνεια που τον χαρακτήριζαν ότι «δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που είδε και βίωσε στο Αρσάκειο των Τιράνων». Επ’ ευκαιρία να αναφέρω την κινητοποίηση για βοήθεια στο Σχολείο από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όταν επισκέφθηκε το Σχολείο στο ξεκίνημα ακόμη τού Σχολείου και είδε το επιτελούμενο έργο. Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο και τους αρμόδιους υπουργούς τής Κυβερνήσεως τής Νέας Δημοκρατίας.
Άφατη και ειλικρινής ήταν η χαρά και η συγκίνηση τού Προέδρου Κάρολου Παπούλια όταν ετέλεσε τα εγκαίνια τού κτηριακού συγκροτήματος τού ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (φωτογραφίες παρακάτω), τής πόλης που τόσο αγαπούσε και τον αγαπούσαν. Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί τον περικύκλωναν και μιλούσαν μαζί του κατά τον εορτασμό και την περιήγηση των χώρων, η δε ομιλία του μάς συνεπήρε όλους με έναν από καρδιάς λόγο και με έπαινο και στο πρόσωπό μου, τον πιο θερμό και ουσιαστικό που αξιώθηκα στον δημόσιο βίο μου.
Με την ίδια ζέση εγκαινίασε ο Πρόεδρος και την «ΕΣΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» στο Βελιγράδι, που κατορθώσαμε και ιδρύσαμε ως Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού μαζί με άλλες Εστίες στα Βαλκάνια (Σόφια, Βουκουρέστι, Τίρανα) κατά την περίοδο που διετέλεσα Πρόεδρος τού Ιδρύματος.
Ο εκλιπών Πρόεδρος, εγκάρδιος, προσηνής, απλός, γελαστός, ευγενής, ανθρώπινος σε όλες, τις πολλές συναντήσεις και συνεργασίες μας, είχε πάντοτε τον καλό λόγο για τον συνομιλητή του και άμεση την ενθάρρυνση για κάθε έργο Παιδείας και Πολιτισμού. Με ένα χαρακτηριστικό ακόμη: την ευαισθησία του προς την γλώσσα μας, την οποία τού ενίσχυε και η Αρσακειάς σύζυγός του κυρία Μαίη Παπούλια. Ο Κάρολος Παπούλιας ανήκει πραγματικά στους ανθρώπους που δεν ξεχνιούνται για αυτό που ήσαν και αυτό που προσέφεραν σε δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας.
Γ. Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος τής Φ.Ε.