Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30


Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει, από 22 έως 30 Νοεμβρίου 2021, κύκλο ομιλιών διακεκριμένων προσωπικοτήτων και έκθεση ζωγραφικής στο πλαίσιο τού εορτασμού 200 χρόνων από την έναρξη τής Ελληνικής Επανάστασης με θέμα «Ελληνική Επανάσταση: Η Παλιγγενεσία τού Ελληνικού Έθνους, η Γέννηση τού Ελληνικού Κράτους».


Σκοπός
των ομιλιών είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ιδεολογικές, πολιτικές, πολιτειακές και στρατιωτικές πτυχές τής Ελληνικής Επανάστασης που οδήγησε στη γέννηση τού Ελληνικού Κράτους και να κατανοήσουν τη σημασία της για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόγραμμα των Ομιλιών:


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου
, ώρα 09.55–10.35

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας (ΕΚΠΑ), Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Θέμα: «Ο ρόλος τής πνευματικής αφύπνισης στην επανάσταση τού 1821»


Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ώρα 09.30–10.15

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ), Γενικός Γραμματέας τού Ιδρύματος τής Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Θέμα: «Το ελληνικό κράτος: 200 χρόνια»


Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ώρα 10.30–11.10

Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ)

Θέμα: «Θέλει ρετήν κα τόλμην» το… τραγούδι! Ο ρόλος και η σημασία τής μουσικής στον Αγώνα τού 1821»


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, ώρα 09.00–09.40

Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)

Θέμα: «Ιδεολογικές και πολιτικές τομές τής Επανάστασης τού 1821»


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, ώρα 10.45–11.25

Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας (Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ)

Θέμα: «Η Επανάσταση στην ελληνική ποίηση τού 19ου και 20ού αιώνα»          


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ώρα 11.35–12.15

Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας, Kings College London

Θέμα: «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

Τρίτη 30 Νοεμβρίου ώρα 09.55–11.25 [Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, Λ. Μαραθώνος, 145 69 – Άνοιξη]

Γιώργος Κόρδης, Ζωγράφος

Θέμα: «Το λερωμένο λευκό: Ζωγραφίζοντας για το ’21»

Εγκαίνια τής έκθεσης «1821. Το λερωμένο λευκό. Έκθεση μνήμης τού αγώνα για ελευθερία»

Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές εικαστικές δράσεις μαθητών του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.

Παράταση λειτουργίας τής έκθεσης ζωγραφικής τού Γιώργου Κόρδη στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης μέχρι και τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.



Δείτε εδώ την ιστοσελίδα της έκθεσης.

afisa200xronia

  • Με βάση τα ισχύοντα αυτή τη στιγμή για τα Σχολεία υγειονομικά πρωτόκολλα, τις ομιλίες από 22/11/2021 μέχρι 29/11/2021 θα παρακολουθήσει διά ζώσης μικρός αριθμός μαθητών που θα παρευρίσκεται στη Στοά τού Βιβλίου, καθώς και μεγάλος αριθμός μαθητών από όλα τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια (Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων) μέσω live streaming, το οποίο θα είναι ανοικτό για το κοινό, από την ιστοσελίδα των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων ( https://www.arsakeio.gr/gr/ ) και τής Στοάς τού Βιβλίου ( http://stoabibliou.gr/ ).
  • Ο καθηγητής Roderick Beaton (29/11/2021) θα συνδεθεί διαδικτυακά από το Λονδίνο με τη Στοά τού Βιβλίου και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία.
  • Μετά την ολοκλήρωση κάθε ομιλίας θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους μαθητές που θα παρευρίσκονται στη Στοά τού Βιβλίου.
  • Η ομιλία τού Γιώργου Κόρδη και τα εγκαίνια τής έκθεσης (30/11/2021) θα πραγματοποιηθούν στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης. Η ομιλία θα μεταδίδεται από την ιστοσελίδα των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων μέσω live streaming το οποίο θα είναι ανοικτό για το κοινό, ενώ θα την παρακολουθήσουν διά ζώσης μαθητές από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης.
  • Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

  • Για σχολεία: καθημερινές 09.00-14.00
  • Για το κοινό: Παρασκευή 15.30-17.30 & Σάββατο 11.00-15.00

Προϋποθέσεις για την οργάνωση σχολικών ή ατομικών επισκέψεων:

  • Επικοινωνία για οργάνωση επίσκεψης στο τηλέφωνο 210-6755555, εσωτ. 120, Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-14.00.
  • Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19 η είσοδος στο Σχολείο θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ενήλικες και με self-test 24 ωρών για τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου. Την ημέρα της επίσκεψης θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο του σχολείου μετά από έλεγχο των στοιχείων των επισκεπτών (ταυτότητα και covid) και επιβεβαίωση της κράτησης..

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής Γλωσσολογίας, ομότιμος και επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρύτανης (2000-2006) τού ιδίου Πανεπιστημίου.
Εισήγαγε τη σύγχρονη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (θεωρία γλώσσας, γλωσσική ανάλυση, σύγχρονη γραμματική, σύνταξη, σημασιολογία, υφολογία, διδασκαλία τής γλώσσας) και μέσω των χιλιάδων μαθητών του κατά τα 40 και πλέον χρόνια διδασκαλίας του στο Πανεπιστήμιο επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη τής γλωσσικής επιστήμης στην Ελλάδα, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον εκπαιδευτικό χώρο. Σ’ αυτό βοήθησε και η ευρύτερη επικοινωνία του με τους ομιλητές τής ελληνικής γλώσσας με γλωσσικές εκπομπές στα ΜΜΕ και γλωσσικά άρθρα στον Τύπο, με δημόσιες εμφανίσεις και διαλέξεις (τελευταία και με μαθήματα στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου») και, κυρίως, με τα εννέα (9) λεξικά του τής ελληνικής γλώσσας και τη μεγάλη σύγχρονη γραμματική του, παράλληλα προς τα λοιπά δημοσιεύματά του.
Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης ερεύνησε, μελέτησε και ανέλυσε επιστημονικά την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της, αναδεικνύοντας εντός και εκτός Ελλάδος τη συνέχεια, την οικουμενικότητα και την καλλιέργεια τής ελληνικής γλώσσας. Αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα διδάγματα τής σύγχρονης γλωσσολογίας έδωσε έμφαση στη διδασκαλία τής γλώσσας στην εκπαίδευση και στη σχέση γλωσσολογίας και λογοτεχνίας.
Η όλη δραστηριότητα τού Γ. Μπαμπινιώτη τοποθετείται με συνειδητή επιλογή του σε δύο χώρους: τη γλώσσα και την παιδεία (είναι επί χρόνια Πρόεδρος των Αρσακείων Σχολείων, διεξήγαγε τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, διοίκησε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τής Ελλάδος και υπηρέτησε τον πολιτισμό ως Πρόεδρος τού Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διοίκησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Πρύτανης επί δύο συνεχείς θητείες και διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Κυβέρνηση Παπαδήμου).
ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Είναι εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», μέλος του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και μέλος του ελληνοτουρκικού φόρουμ.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ
Ο κ. Λάμπρος Λιάβας είναι Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1991-2014 υπήρξε διευθυντής του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Κέντρου Εθνομουσικολογίας, του οποίου υπήρξε και συνιδρυτής. Ως εθνομουσικολόγος έχει αναπτύξει πολύπλευρη ερευνητική, εκπαιδευτική κι επιμορφωτική δραστηριότητα, με στόχο τη διάσωση, μελέτη και διάδοση της ελληνικής μουσικής (λόγια, δημοτική, αστική, νεότερο και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι).
ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Η κ. Μαρία Ευθυμίου είναι Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας. Παραλλήλως έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από εβδομήντα άρθρα της (σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας) καθώς και παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ
O κ. Eυριπίδης Γαραντούδης είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως της ποίησης, του 19ου και του 20ού αιώνα και εντοπίζονται στους κλάδους της μετρικής, της ιστορίας της λογοτεχνίας και της ερμηνείας των λογοτεχνικών κειμένων. Δημοσίευσε μονογραφίες και συλλογές μελετών για τη νεοελληνική λογοτεχνία και επιμελήθηκε εκδόσεις νεοελληνικών λογοτεχνικών έργων και ανθολογίες ελληνικής ποίησης.
RODERICK BEATON
Ο κ. Roderick Beaton διατέλεσε από το 1988 ώς το 2018 καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London, και από το 2012 ώς το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου από το 2018 παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996)· Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (2003)· Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (2020). Το 2019 του επέδωσε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΗΣ
Ο κ. Γιώργος Κόρδης σπούδασε Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και αγιογραφία με τον πατέρα Συμεών Συμεού. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επίκουρος καθηγητής (2003-2013) και ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων το Yale University και το Notre Dame University. Στη ζωγραφική διαμόρφωσε προσωπικό ύφος βασισμένο στη Βυζαντινή ζωγραφική με πολλές επιδράσεις και δάνεια από τον μοντερνισμό, τον υπερρεαλισμό και την λαϊκή τέχνη. Έχει ιστορήσει ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει στο ενεργητικό μου πολλές ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και έχει επιχειρήσει εικαστικούς διαλόγους με σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες (Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Σεφέρη, Καρυωτάκη, Κόντογλου, Καββαδία κ.ά.).

Afisa kordis