Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
28η Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μια μέρα που έχει χαραχτεί βαθιά στη συλλογική μνήμη ως ημέρα αντίστασης, θάρρους και περηφάνειας για τον ελληνικό λαό. Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στο τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ήταν ένα «ΟΧΙ» στον φασισμό, στην ανελευθερία, στην υποδούλωση, ένα «ΝΑΙ» στην αντίσταση, στην αυταπάρνηση, στους αγώνες και στις θυσίες για τη διαφύλαξη όλων των αρχών, των ιδανικών και των αξιών που κλείνει μέσα της η λέξη «Ελλάδα».
Οι Έλληνες με τα χαρακτηριστικά που τούς αποδίδει ο ποιητής,

Ο καθένας τους είχε κι από ένα μικρό Μεσολόγγι στο στήθος του.
Και μια μουσική, γινωμένη απ’ τα έμβολα των Ελλήνων, απ’ όταν,
όμοια με ουράνια πτερωτά τα καράβια τους, ριχνόντουσαν πάνω
σ’ αυτά των Περσώνε στη Σαλαμίνα.(…)
Σμίγαν τους στεναγμούς τους και σχημάτιζαν έπος,
αντιστάθηκαν, πολέμησαν, νίκησαν.

Χρέος όλων μας, και ιδιαιτέρως των νέων, είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της ημέρας αυτής, όχι μόνο για να τιμήσουμε το παρελθόν, αλλά και για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν ως έθνος• την ελευθερία, την δημοκρατία και την δικαιοσύνη.

Και το όνομα Ελλάδα, δεν είναι λέξη, αλλά λόγος· όλες οι λέξεις
που ονομάζουν το φως.

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,
έφτασε η ώρα τού πρώτου κουδουνιού για τη σχολική χρονιά 2024-25!

Στο νέο σας αυτό ξεκίνημα ευχόμαστε να βιώσετε τον ενθουσιασμό τής ανακάλυψης τής νέας γνώσης, να αναζητήσετε και να βρείτε τις κλίσεις και τα ταλέντα σας, να νιώσετε την χαρά τής αποδοχής και τής συνεργασίας, να σηκωθείτε λίγο ψηλότερα.
Με οδηγό τους στίχους τού ποιητή:

Λίγο ακόμα
θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο
τη θάλασσα να κυματίζει
λίγο ακόμα,
να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

και με την αγάπη τού δασκάλου που προσδοκά το καλύτερο σας ευχόμαστε

καλή σχολική χρονιά!

001

005

Απολογισμός για το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-24, το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, έχοντας κάνει από τους θερινούς μήνες τη σχετική διερεύνηση και προετοιμασία, δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα» με ψηφιακό φάκελο. Το εν λόγω πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την καθοδήγηση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας του σχολείου μας για τον τίτλο «Σχολείο- Πρέσβης» διοργανώσαμε, πλην των δράσεων των ευρωπαϊκών φορέων όπου συμμετείχαμε ενεργά, πλήθος εκδηλώσεων με γνώμονα την καλλιέργεια του ιδεώδους και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δημοκρατίας σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Σε μια προσπάθεια απολογισμού των δράσεων μας, τώρα που τελειώνει η εφετινή σχολική χρονιά, θα θέλαμε να αναφέρουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
• Δημιουργία καλαίσθητου φυσικού σημείου ενημέρωσης (info point) της Ε.Ε στον χώρο του σχολείου μας με πλούσιο ενημερωτικό υλικό για μαθητές-εκπαιδευτικούς – επισκέπτες.
• Δημιουργία ψηφιακού σημείου ενημέρωσης (info point) στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, όπου αποτυπώνονται όλες οι δράσεις και το εκπαιδευτικό υλικό μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
• Διοργάνωση εκπαιδευτικού ταξιδιού με επίκεντρο το Στρασβούργο : επίσκεψη και ξενάγηση στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου και στα υπόλοιπα όργανα της Ε.Ε. που βρίσκονται στην «ευρωπαϊκή συνοικία» της πόλης.
• Εκδήλωση στο θέατρο του σχολείου μας με θέμα την ισότητα και τη θέση της γυναίκας με επίσημη προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή και αρμόδια για θέματα ισότητας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία συνομίλησε με κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές και μαθήτριες. Η εκδήλωση μεταδόθηκε και σε live streaming.
• Εκδήλωση στο θέατρο του σχολείου μας με θέμα την κλιματική καταστροφή και τις συνέπειές της με επίσημους προσκεκλημένους τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, ευρωβουλευτή, κύριο Νίκο Παπανδρέου, τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κύριο Μανώλη Πλειώνη και τη βιολόγο-αρχισυντάκτρια του ΒήμαScience, κυρία Ιωάννα Σουφλέρη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, κυρία Έλενα Παπαδημητρίου και πλαισίωσε ο συνεργάτης της στο fyi.news και απόφοιτος του σχολείου μας, κύριος Μανώλης Γιαννίκιος. Η συζήτηση μεταδόθηκε και σε live streaming.
• Δύο παρουσιάσεις του φορέα της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Europe Direct Αττικής και Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ειδικούς σε θέματα Ε.Ε. για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και να πάρουν μέρος σε ψηφοφορία-προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου.
• Παρακολούθηση της ομιλίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε νέους από όλη την Ελλάδα στο Ωδείο Αθηνών από τους υποψηφίους πρέσβεις του σχολείου μας κατά την επίσκεψη της κυρίας Μέτσολα στην Αθήνα τον χειμώνα.

001

Κάθε αποχαιρετισμός είναι σφραγισμένος από μελαγχολία αλλά και ελπίδα, προοπτική, σχέδια, νέες αφετηρίες και όνειρα που περιμένουν μέσα στις ψυχές μας να γίνουν πραγματικότητα. Η χρονιά που φτάνει στο τέλος της φέρνει όλους εσάς τους μαθητές μας πιο κοντά σε προορισμούς που θα σάς μεταμορφώσουν, θα σάς δυναμώσουν και θα σάς κάνουν αυτό που πάντα θέλατε να γίνετε.
Σ’ αυτό το σχολικό ταξίδι μοιραστήκαμε πολύτιμες στιγμές που μάς έδειξαν, μάς δείχνουν τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που συνεργάζονται ανιδιοτελώς και με πάθος για έναν κοινό σκοπό. Είναι στιγμές χαράς, απογοητεύσεων, εκπλήξεων, γέλιου, επιπλήξεων, διενέξεων και συμφιλιώσεων. Είναι όλα αυτά που βιώνει μια μεγάλη «οικογένεια», όπως είναι η κοινότητά μας, αυτή του Β’ Λυκείου, μέσα στο πλαίσιο της οποίας συμπορευτήκαμε, μαθητές και εκπαιδευτικοί, στα «ταξίδια» προς τη γνώση, την ψυχαγωγία, την εξερεύνηση και φυσικά την άσκηση στην ανθρώπινη συμβίωση. Οι συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής, οι «εξορμήσεις» εντός και εκτός Ελλάδας, η συνάντηση με την Ευρώπη του μέλλοντός σας, η συμμετοχή σας σε διαγωνισμούς και τα ποικίλα ερεθίσματα που σάς προσφέρθηκαν θέλουμε να πιστεύουμε ότι σάς ενηλικιώνουν με αρχές, αξίες, ευρυμάθεια και κοσμοπολιτισμό. Ταυτόχρονα, τα γνήσια συναισθήματα, η κατανόηση, και το ανυπόκριτο ενδιαφέρον έχτισαν βαθιές σχέσεις και σφυρηλάτησαν τους κώδικες του σχολικού βίου που θα τροφοδοτούν αδιάλειπτα τις πιο τρυφερές αναμνήσεις όλων μας στο μέλλον. Γιατί το σχολείο, εκτός από γνώσεις, βαθμούς, επιδόσεις και εξετάσεις είναι κυρίως άνθρωποι που μοιράζονται τον χώρο τους και χτίζουν δεσμούς που αντέχουν στον χρόνο.
Με αυτές τις σκέψεις, σάς αποχαιρετάμε για φέτος. Οι εξετάσεις που έρχονται, ειδικά για τους τελειόφοιτούς μας είναι μια μικρή μόνο δοκιμασία που θα σάς προετοιμάσει με τον δικό της τρόπο για την ενήλικη ζωή σας. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να πιστέψει ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Το μέλλον είναι μπροστά και είναι δικό σας, για να το φτιάξετε, όπως εσείς θέλετε, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, με πίστη στις δυνάμεις και το πάθος που κρύβεται στη νεανική σας ψυχή!

Σάς ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!

Εκδήλωση για την Ημέρα Φιλελληνισμού

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, θέλοντας να τιμήσουν με εκπαιδευτικές δράσεις την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (19 Απριλίου), η οποία γιορτάζεται την ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824, αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού με συνομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος του ΔΣ της ΦΕ κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη και τον ιδρυτή της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα την Τρίτη 23 Απριλίου.
Η εκδήλωση προετοιμάστηκε κατάλληλα με την προβολή την Δευτέρα 22 Απριλίου στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ λυκείου ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του Φιλελληνικού Κινήματος, που είχε την καλοσύνη να μάς παραχωρήσει το Μουσείο Φιλελληνισμού. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με προσοχή το ντοκιμαντέρ συμπληρώνοντας φύλλο εργασίας που είχε συντάξει ο φιλόλογος-ιστορικός Γιάννης Καργάκος.
Την Τρίτη 23 Απριλίου οι κύριοι Λαμπρινουδάκης και Βελέντζας παρακολούθησαν μαζί με το μαθητικό κοινό ολιγόλεπτο βίντεο για τη ζωή και τη δράση του Λόρδου Βύρωνα, το οποίο προετοίμασε ο κ. Καργάκος και εν συνεχεία, απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλλε η Διευθύντρια Νέλλη Παππά, συνομίλησαν ενώπιον των μαθητών/τριών για τα εξής θέματα: η αγάπη για την ιστορία-αρχαιολογία και για τη συλλογή ιστορικών κειμηλίων, η προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, γνωστές και άγνωστες πτυχές του Φιλελληνισμού, η εκκίνηση του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη και η εξέλιξή του, ο πολιτισμός και η ιστορία ως πολύτιμα κεφάλαια της Ελλάδας, πολιτιστικές δράσεις που προάγουν τη θετική εικόνα της χώρας, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού, σύγχρονες εκδοχές του Φιλελληνισμού στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δύο συνομιλητές γοήτευσαν το κοινό με την προσήνεια, την απλότητα, την ευφράδεια, τις γνώσεις και το πάθος τους για την ιστορία. Δεσμεύθηκαν ότι θα επιστρέψουν στο σχολείο μας για νέες δράσεις σχετικά με το επετειακό έτος Λόρδου Βύρωνα (2024) και αναχώρησαν, αφού αντάλλαξαν δώρα με τη Διευθύντρια του σχολείου.