001
25η Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Η αφίσα δημιουργήθηκε από μαθητές/-τριες.
 
17η Νοέμβρη, ημέρα μνήμης και προβληματισμού…
001
Εορταστική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 η σχολική κοινότητα του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης συγκεντρώθηκε στο θέατρο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Στο Α’ μέρος της εκδήλωσης έγινε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή, κ. Γεώργιο Χρονόπουλο. Ως σημαιοφόρος ορίστηκε η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, Στυλιανή Αϊναλάκη-Παπασταύρου. Ως πρώτος παραστάτης ορίστηκε ο Σπυρίδων Τασούλας, μαθητής της Γ’ τάξης. Ως δεύτερος παραστάτης ορίστηκαν η Μυρτώ Αϊβαλιώτου και η Ελβίρα Δερμιτζάκη, μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που ισοβάθμησαν. Από τη Β’ τάξηπαραστάτης ορίστηκε η Αναστασία Γαντέ. Για τη θέση του πρώτου παραστάτη από την Α΄ τάξη ορίστηκαν με ισοβαθμία ο Ιωάννης Γαντές, η Παρασκευή Μαλάμου και η Κωνσταντίνα-Μαριάννα Σουρίδη. Ως παραστάτης από την Α’ τάξη ορίστηκε η Ευανθία-Νεφέλη Σαγρή.
Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες του Β’ Αρσάκειου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με τίτλο «εκεί βαθιά στη μνήμη». Οι μαθητές/-τριες απέδωσαν με μοναδική ευαισθησία πλειάδα κειμένων (ιστορικών πηγών, αποσπασμάτων ποιητικών και πεζών λογοτεχνικών έργων, κ.ά.), τα οποία πλαισιώθηκαν από κινηματογραφικό υλικό και τραγούδια, ερμηνευμένα από τη χορωδία του σχολείου. Με όλα αυτά τα μέσα αναδείχθηκε η ανεκτίμητη αξία της ιστορικής μνήμης, ως αναγκαίου στοιχείου ταυτότητας ενός έθνους, αλλά και ως διαδικασίας που «θεραπεύει» το ατομικό και το συλλογικό τραύμα. Ευχαριστούμε όσους/όσες εργάστηκαν για την εμπνευσμένη αυτή εκδήλωση μνήμης, που μας δίδαξε, μας συγκίνησε και μας προβλημάτισε.

002

Η μαθήτρια του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, Αγγελική Τζανετοπούλου, συμμετείχε από 1 έως 4 Ιουλίου στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων: «Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή». Το θέμα της ΚΗ’ Συνόδου ήταν "ΤΟ + ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ!"
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου του Β’ Λυκείου, κ. Στέλλας Κουλάδη, κατανόησαν τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και εμβάθυναν σε θεμελιώδεις για τη δημοκρατία διαδικασίες σε μια προσπάθεια καλλιέργειας μιας υγιούς πολιτικής συνείδησης. Ασχολήθηκαν κυρίως με τον εντοπισμό των εργαλείων και των τεχνικών του ψηφιακού κόσμου, τα οποία αμβλύνουν την κριτική ικανότητα των χρηστών, καθώς και με τις συνέπειες του φαινομένου αυτού στην ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εκτός αυτού, οι μαθητές αντιλήφθηκαν την ανάγκη της συμμετοχής όλων στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος λαμβάνοντας μέρος σε μια δενδροφύτευση σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς . Αφού οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά την έννοια της συν-διαμόρφωσης του σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου, εξέλεξαν την εκπρόσωπό τους στη Βουλή των Εφήβων, Αγγελική Τζανετοπούλου, η οποία μοιράζεται την εμπειρία της εδώ.