Αρσάκεια Ιωαννίνων
Διακρίσεις σε ρητορικούς αγώνες  Ο ενιαίος Απογευματινός Όμιλος Ρητορικής των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, μετά από μια επιτυχημένη πορεία με σημαντικές διακρίσεις και προκρίσεις σε όλα τα αγωνίσματα κατά τους 14ους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες, το προηγούμενο σχολικό έτος, συνεχίζει και φέτος δυναμικά τη δράση του με περισσότερη εξωστρέφεια.  Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές τού ομίλου συμμετείχαν με μια μικτή αντιπροσωπευτική ομάδα (Α΄ Λύκειο, Β΄ Λύκειο, Αρσάκειο Γενικό Λύκειο) στους Ι΄ Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, που διοργανώθηκαν από τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, εκπροσωπώντας τα Αρσάκεια Λύκεια Ψυχικού ανάμεσα σε 26 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία από όλη την Αττική.  Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων η ομάδα μας σημείωσε νίκη στον δεύτερο γύρο, επιτυγχάνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα στη συγκεντρωτική κατάταξη των σχολείων και αποσπώντας θετικά σχόλια για την παρουσία και το ήθος τους. Από το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχαν οι μαθήτριες Μελακοπούλου Φαίδρα και Τσόχου Ελένη.  Ακόμη, εξαιρετική ήταν η παρουσία τού ομίλου στο ατομικό αγώνισμα τού Προτρεπτικού Λόγου, καθώς μέλος της αποστολής κατέλαβε τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη, ενώ τα Αρσάκεια Λύκεια Ψυχικού κατέκτησαν, επιπλέον, την 1η θέση με τη μαθήτρια τού Α΄ Λυκείου Μαρία-Αικατερίνη Ντούνη, η οποία έφερε την πρωτιά στο Γυμνάσια Ψυχικό ανάμεσα σε 42 δηλωμένες συμμετοχές, μετά από σημαντική πρόκριση στον τελικό απευθείας από τον πρώτο γύρο, χωρίς ενδιάμεσο αγώνα.  Τους μαθητές προετοίμασαν η υπεύθυνη τού Ομίλου Ρητορικής Τέχνης για τα Λύκεια, φιλόλογος κ. Σπυριδούλα Δημητρακοπούλου σε συνεργασία με την εκπαιδεύτρια, και απόφοιτο των Σχολείων μας, κ. Μαρία-Αγγελική Γερασίμου, ενώ η κ. Δημητρακοπούλου συνόδευσε και το διήμερο την αποστολή λαμβάνοντας μέρος και ως κριτής στους Αγώνες.  Οι νεαροί ρήτορες τού ομίλου θα συνεχίσουν να ασκούνται στον δημόσιο λόγο ως μέσο έκφρασης αλλά και κατάκτησης χρήσιμων δεξιοτήτων, με την ίδια απτόητη διάθεση, μέχρι την επόμενη διοργάνωση!

Ο ενιαίος Απογευματινός Όμιλος Ρητορικής των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, μετά από μια επιτυχημένη πορεία με σημαντικές διακρίσεις και προκρίσεις σε όλα τα αγωνίσματα κατά τους 14ους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες, το προηγούμενο σχολικό έτος, συνεχίζει και φέτος δυναμικά τη δράση του με περισσότερη εξωστρέφεια.

Διαγωνισμός Ορθογραφίας των Αρσακείων Σχολείων

Τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία διοργάνωσαν για πρώτη φορά Διαγωνισμό Ορθογραφίας, μόνο για τους μαθητές των Σχολείων μας. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί πρόταση τού προέδρου των Αρσακείων Σχολείων καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και πηγάζει από την έγνοια του για τα γλωσσικά μας θέματα. Μέσω τού διαγωνισμού αυτού ο πρόεδρος τής ΦΕ πιστεύει ότι θα προστεθεί μια ακόμη ψηφίδα στο αξιόλογο έργο που επιτελείται στα Σχολεία μας για την καλλιέργεια και την κατάκτηση τής μητρικής μας γλώσσας.

Βράβευση μαθητών στο eTwinning "Transform Learning Competition”

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στο πλαίσιο της Ζώνης Τεχνών και Επιστημών "Τεχνητή νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο" και του ευρωπαϊκού eTwinning έργου "Exploring AI in the classroom" με υπεύθυνη καθηγήτρια τη δρα Κατερίνα Γλέζου, καθηγήτρια Πληροφορικής, Ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών συμμετείχαν στο έργο "Transform Learning: PBL, Coding and AI for Sustainability & Inclusion" υλοποιώντας το εκπαιδευτικό σενάριο "Save the planet" (μετάφραση στα ελληνικά "Σώστε τον πλανήτη").

Επιβράβευση των μαθητών μας σε ευρωπαϊκό eTwinning έργο

Το ευρωπαϊκό e Twinning έργο με τίτλο “Let's Explore the World of Technology" απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία STEM στον 17ο Εθνικό Διαγωνισμό e Twinning.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων στο Μπακού τού Αζερμπαϊτζάν

Από τις 2 έως τις 15 Αυγούστου 2023 η μαθήτρια τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Χρυσούλα-Μαρίνα Παπαδημητρίου συμμετείχε στην ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος στην 99η Διεθνή Σύνοδο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (EYP) στο Μπακού τού Αζερμπαϊτζάν.

Βραβείο στην κατηγορία STEM στον 17ο Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning

Το ευρωπαϊκό eTwinning έργο με τίτλο “Let's Explore the World of Technology" (πατήστε εδώ) απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία STEM στον 17ο Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning.

Χάλκινο μετάλλιο  στην υδατοσφαίριση

"Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα."  
Καβάφης

3η θέση στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου 

Η μαθήτρια τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Βικτώρια-Λυδία Μαχαίρα-Christensen κατέλαβε τη 3η θέση στα 1.500μ στους 34ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου, που  διοργανώθηκαν από το ΣΕΓΑΣ και διεξήχθησαν στη Μήλο.

Ευρωπαϊκή Ετικέτας Ποιότητας "STEM School Label" για το Σχολείο μας!

Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού βραβεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Σχολική Ετικέτα Ποιότητας "STEM School Label" (SSL), έχοντας επιδείξει σημαντικό έργο στην κατεύθυνση προώθησης τής εκπαίδευσης STEM.
Η διάκριση αυτή αποτελεί κομβικό σημείο για την ευρωπαϊκή και τη διεθνή προβολή τού Σχολείου μσς ως σχολείου STEM.

Μετά από σχετική πρόσκληση τής Ευρωπαϊκής Ομάδας Scientix τού Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου [(Scientix team, Science Education Department, European Schoolnet (EUN Partnership AISBL)], η δρ Κατερίνα Γλέζου, καθηγήτρια Πληροφορικής, Ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών, Scientix Ambassador και CodeWeek Leading Teacher, ανέλαβε να καθοδηγήσει το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού στη διαδικασία απόκτησης τής σχολικής ετικέτας ποιότητας ''STEM School Label", σε συνεργασία με την κ. Άννα Μαυροειδή, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, μετά την έγκριση και την υποστήριξη της Διευθύντριας, κ. Αμαλίας Μαυροειδή, και τού Συλλόγου Διδασκόντων τού Σχολείου. Στόχος τής ετικέτας ποιότητας "STEM School Label" είναι να παρέχει στα ευρωπαϊκά σχολεία πανευρωπαϊκή υπηρεσία διαπίστευσης και υποστήριξης, καθώς και ένα διαδικτυακό περιβάλλον για εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων και σχολικό προσωπικό για ανταλλαγή πρακτικών, ιδεών και πόρων σχετικά με τη στρατηγική STEM σε σχολικό επίπεδο.

Είναι πολύ σημαντικό για ένα σχολείο η απόκτηση ετικέτας ποιότητας "STEM School Label", επειδή:

αποτελεί υψηλή προβολή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με συντονισμένες δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης στην ευρωπαϊκή πύλη "STEM School Label"

εξασφαλίζει την αναγνώρισή του ως σχολείου που θέλει να βελτιώσει το επίπεδο εκπαίδευσης STEM και να μοιραστεί την τεχνογνωσία του

δίνει τη δυνατότητα προβολής τής ετικέτας ποιότητας "STEM School Label" στο ενημερωτικό υλικό τού σχολείου

είναι διαβατήριο συμμετοχής του σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο σχολείων STEM για να εμπνεύσει την ανάπτυξη στρατηγικών STEM σε σχολικό επίπεδο.

Η ετικέτα ποιότητας "STEM School Label" ξεκίνησε ως μια κοινή πρωτοβουλία τού Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (European Schoolnet), τής Ciencia Viva (Πορτογαλία), τού Maison pour la Science d'Alsace (Γαλλία), τού Center for the Promotion of Science (Σερβία) και τού Education Development Center (Λιθουανία)  το 2017 ως έργο Erasmus+. Από το 2021 όλες οι δραστηριότητες "STEM School Label" συνεχίζονται στο πλαίσιο τού έργου "Scientix" με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "Horizon 2020" τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Χρήσιμες πληροφορίες για την πλατφόρμα:

Η πλατφόρμα "STEM School Label"  προσφέρει τον ιδανικό χώρο για τους συμμετέχοντες να αλληλεπιδράσουν, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, να ζητήσουν συμβουλές και να μοιραστούν δύσκολες υποθέσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επιλύθηκαν.

Το σύστημα πιστοποίησης "STEM School Label" επιτρέπει, επίσης, στους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη στρατηγική STEM τού σχολείου τους με βάση ένα σύνολο κριτηρίων για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων και των αδυναμιών σε επτά βασικούς τομείς (STEM School Key Elements).

Για να αποκτήσει ένα σχολείο την ετικέτα ποιότητας "STEM School Label"  θα πρέπει αρχικά να εγγραφεί στην πλατφόρμα και να συμμετάσχει μοιράζοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία του μέσω εκπαιδευτικών πόρων και μελετών περίπτωσης. 

Αφού προετοιμάσει τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης με βάση τις λίστες κριτηρίων "STEM School Label", μπορεί να συμπληρώσει και να υποβάλει το ερωτηματολόγιο αξιολόγησής του.
Η ετικέτα ισχύει για 18 μήνες και μετά από 12 μήνες το σχολείο μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία αξιολόγησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βήματα και τα κριτήρια σχετικά με τη διαδικασία αίτησης τής σχολικής ετικέτας ποιότητας "STEM School Label" μπορείτε να δείτε εδώ

πονομή Ευρωπαϊκής Ετικέτας Ποιότητας "Code Week School"

Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού (1st Arsakeio Senior High School of Psychico) και το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού (1st Arsakeio Junior High School of Psychico) παρέλαβαν την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας "Code Week School" τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2022-2024!