Αρσάκεια Ιωαννίνων
Ταξίδι στην προσφυγιά και την ελπίδα
Ιδιαίτερα επιτυχημένη σε εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό αλλά και εισπρακτικό επίπεδο ήταν η εκδήλωση τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης "Ταξίδι στην προσφυγιά και την ελπίδα", η οποία εξασφάλισε το ποσό των 5.000 ευρώ για τις ανάγκες τού Παιδοογκολογικού Τμήματος τού Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαΐου 2018, στο Βασιλικό Θέατρο, με τον γενικό τίτλο «Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά – Ταξίδι στην προσφυγιά και την ελπίδα». Στηρίχθηκε στο βραβευμένο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας τής Ελένης Δικαίου «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», που αναφέρεται στον ξεριζωμό μιας οικογένειας τής Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική καταστροφή και τις τραγικές δυσκολίες τής μετεγκατάστασής της στον ελλαδικό χώρο.
Κεντρικός αφηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός και τα τραγούδια συνόδευσαν οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί) και Αχιλλέας Σοφούδης (πιάνο), γνωστοί ως trio mousikanti, καθώς και παραδοσιακή ορχήστρα (Χρήστος Μπαρτζόπουλος, Μίλτος Σπυριδόπουλος, Στέφανος Κωφίδης). Συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί τού Μικρού Βορρά Μάρκος Τότσκας και Άννη Ντουμούζη.

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 η Διευθύντρια τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Κωνσταντινίδου ήταν καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή τού TV100, στην οποία, σύμφωνα με τη σελίδα τής εκπομπής, "Σημαντικές προσωπικότητες της πόλης από κάθε πεδίο αποκαλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου τους μέσα από μια συνέντευξη-αφιέρωμα".
tv100 1Η τηλεοπτική εκπομπή παρουίασε τιμητικά την κ. Κωνσταντινίδου ως τη "βραβευμένη Διευθύντρια τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης", κάνοντας μνεία στη βράβευσή της προ πενταετίας από το Ελληνικό Τμήμα τής IBBY με το βραβείο τού δασκάλου που προωθεί τη φιλαναγνωσία
Στη διάρκεια τής συνέντευξής της η κ. Κωνσταντινίδου είχε την ευκαιρία να προβάλει το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό  είχε την ευκαιρία να το παρουσιάσει εκτενέστερα και ολοκληρωμένα, μετά από νέα πρόσκλησή της, στην αντίστοιχη ραδιοφωνική εκπομπή τού σταθμού στο FM 100 την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018.

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη τής κ. Κωνσταντινίδου στον τηλεοπτικό σταθμό τής Θεσσαλονίκης TV-100.

Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,  πιστό στη φιλοσοφία και την πολιτική της Φ.Ε. για συνεχή βελτίωση του διδακτικού και παιδαγωγικού  έργου και ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης πρωτοπορεί και εφαρμόζει - εδώ και τέσσερα χρόνια -  το καινοτόμο για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα πρόγραμμα,  «Τσάντα στο σχολείο». 
Μάλιστα, το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα για τα Δημοτικά τού Υπουργείου Παιδείας κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το παραπάνω πρόγραμμα.


Τι είναι το πρόγραμμα «Τσάντα στο σχολείο»;

Στο πρόγραμμα αυτό, η σχολική εργασία ολοκληρώνεται και εξαντλείται στο σχολείο. Η κατανόηση και η εμπέδωση της διδαχθείσας ύλης λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος και οι κατ’ οίκον εργασίες ενσωματώνονται στη διδασκαλία, η δομή της οποίας αλλάζει.Τα παιδιά φέρνουν την τσάντα τους στο  σχολείο τη Δευτέρα και την παίρνουν την Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για την εβδομαδιαία πρόοδο του παιδιού.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον, δημιουργεί νέα δεδομένα και απαιτήσεις για το σχολείο. Ένα σχολείο προκειμένου να είναι ποιοτικό και αποτελεσματικό χρειάζεται να εφαρμόζει σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και παιδαγωγικές προσεγγίσεις και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Το παραδοσιακό γνωσιοκεντρικό σχολείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο. Πρέπει να γίνει μαθητοκεντρικό και να μετασχηματιστεί από χώρο μετάδοσης γνώσεων σε χώρο που θα καλλιεργεί την ευρύτερη μαθησιακή ικανότητα του μαθητή και την προσωπικότητά του.

Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,  πιστό στη φιλοσοφία και την πολιτική της Φ.Ε. για συνεχή βελτίωση του διδακτικού και παιδαγωγικού  έργου και ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης πρωτοπορεί και εφαρμόζει από την περυσινή σχολική χρονιά το καινοτόμο για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα πρόγραμμα,  «Τσάντα στο σχολείο».

Τι είναι το πρόγραμμα «Τσάντα στο σχολείο»;

Στο πρόγραμμα αυτό, η σχολική εργασία ολοκληρώνεται και εξαντλείται στο σχολείο. Η κατανόηση και η εμπέδωση της διδαχθείσας ύλης λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος και οι κατ’ οίκον εργασίες ενσωματώνονται στη διδασκαλία, η δομή της οποίας αλλάζει.Τα παιδιά φέρνουν την τσάντα τους στο  σχολείο τη Δευτέρα και την παίρνουν την Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για την εβδομαδιαία πρόοδο του παιδιού.

Το παιδί έχει καθήκοντα/εργασίες στο σπίτι;

Για το σπίτι ανατίθενται δημιουργικές εργασίες, όπως η ανάγνωση λογοτεχνικού βιβλίου. Η μοναδική υποχρεωτική εργασία που έχουν τα παιδιά για το σπίτι είναι η περαιτέρω εξάσκηση στην ορθογραφία.

Αν κάποιο παιδί επιθυμεί να ασχοληθεί  στον ελεύθερό του χρόνο, μπορεί να επισκεφθεί (προαιρετικά) την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης του Αρσακείου (e-arsakeio), όποτε θέλει και από όπου θέλει. Εκεί, θα βρει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. Μπορεί για παράδειγμα να επιλέξει από μια τράπεζα, σχετικών με την ύλη που διδάχθηκε, διαδραστικών ασκήσεων, εργασιών και ερωτήσεων αξιολόγησης με άμεση ανατροφοδότηση. Μπορεί να ξαναδεί τις πηγές στις οποίες αναφέρεται το μάθημα, το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, τις προσομοιώσεις και παρουσιάσεις του μαθήματος, να πειραματιστεί με τα ειδικά κατασκευασμένα μοντέλα. Μπορεί να δει και να επαναλάβει στο σπίτι του όποια σημεία του μαθήματος το δυσκόλεψαν ή του άρεσαν. Μπορεί ακόμα να ανατρέξει και στο σχολικό εγχειρίδιο που είναι αναρτημένο. Το παιδί δε χρειάζεται να αποστηθίσει τίποτα, ούτε στο σπίτι ούτε φυσικά στο σχολείο.

Τι γίνεται  με τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;

Σε συνεργασία με την οικογένεια διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα καθηκόντων, με βάση τις ιδιαιτερότητες του παιδιού. Στην τάξη ο δάσκαλος εφαρμόζει διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες;

Στις τάξεις Ε΄και Στ’ αυτές διαφοροποιείται κάπως το πρόγραμμα καθώς η ύλη και ο όγκος των μαθημάτων είναι μεγάλα. Οι εργασίες και ασκήσεις από την πλατφόρμα, έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και ελέγχονται και βαθμολογούνται από τους δασκάλους, λόγω της εξατομικευμένης χρήσης της πλατφόρμας. Οι μαθητές με προσωπικούς κωδικούς μπαίνουν και εργάζονται στην πλατφόρμα και έτσι δημιουργούν το προσωπικό τους προφίλ. Πέρα από τις εργασίες στην πλατφόρμα, στις τάξεις αυτές, οι δάσκαλοι αναθέτουν κάποιες φορές εργασία ή μελέτη στο σπίτι, όταν κρίνουν ότι η εμπέδωση σε συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ολοκληρώθηκε. Ποτέ όμως η μελέτη αυτή στο σπίτι, δεν ξεπερνά τη μισή με μία ώρα.

Τι λένε οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες για τις κατ’ οίκον εργασίες;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται στα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα για τις κατ’ οίκον εργασίες. Σύμφωνα με αυτά, όσον αφορά στο δημοτικό σχολείο: α) δεν βρέθηκε καμία θετική συσχέτιση μεταξύ της σχολικής επίδοσης και των κατ’ οίκον εργασιών (μαθητές που είχαν κατ’ οίκον εργασίες δεν παρουσίασαν διαφορές στην επίδοσή τους με μαθητές που δεν είχαν), β) τα οφέλη από τις κατ’ οίκον εργασίες είναι πολύ μικρά για να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα, καθώς η ανάθεση κατ’ οίκον εργασιών στερεί από το παιδί τη συμμετοχή σε άλλες χρήσιμες, μορφωτικές, εξωσχολικές δραστηριότητες και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα για την ακαδημαϊκή μάθηση και το σχολείο γενικότερα, γ) οι κατ’ οίκον εργασίες είναι πηγή άγχους και προστριβών στην οικογένεια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χρόνος που οι γονείς βρίσκονται σπίτι μειώθηκε σημαντικά και ως εκ τούτου το παιδί χρειάζεται να παραμείνει περισσότερες ώρες στο σχολείο, δ) ένας συνδυασμός προαιρετικών και υποχρεωτικών εργασιών είναι πιο ωφέλιμος, ε) η εποπτευόμενη μελέτη στην τάξη έχει μεγαλύτερη επίδραση στη σχολική επίδοση από ό,τι η μελέτη στο σπίτι. Τέλος καμία έρευνα δε συνδέει τις κατ’ οίκον εργασίες με την πραγματική μάθηση και κατανόηση.

Ποιο είναι το βασικό στοιχείο στην υλοποίησή του;

Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης, και εφαρμόζει σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Η διδασκαλία στηρίζεται στη λειτουργία των ομάδων, ο δάσκαλος γίνεται συντονιστής και ο μαθητής αποκτά ενεργό ρόλο και οικοδομεί τη γνώση ανακαλυπτικά και βιωματικά. Η διαθεματικότητα εφαρμόζεται πλέον όχι μόνο κατά την εκπόνηση των σχεδίων εργασίας, αλλά και κατά τη διδασκαλία σημαντικών ενοτήτων από το μάθημα. Η αναζήτηση πληροφοριών από το διαδίκτυο ή τη βιβλιοθήκη, η διδασκαλία από πηγές, η συζήτηση και ο σχολιασμός των πηγών, η δημιουργία παρουσιάσεων και εργασιών από τους μαθητές, η αξιοποίηση της θεατρικής αγωγής, της λογοτεχνίας, των εικαστικών κατά τη διδακτική διαδικασία, η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός και εκτός του σχολείου, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και από το δάσκαλο και από το μαθητή είναι μερικά από τα στοιχεία που μετατρέπουν τη διδασκαλία σε μια δημιουργική, διερευνητική διαδικασία.

Όλες οι διδακτικές μέθοδοι και πρακτικές που εφαρμόζονται στοχεύουν πέρα από την οικοδόμηση των γνώσεων, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων μεταγνώσης και αναστοχασμού, στην ανάπτυξη της κρίσης τους και της δημιουργικότητάς τους, στην καλλιέργεια των διαπροσωπικών και κοινωνικών  δεξιοτήτων τους, στην πολιτιστική τους καλλιέργεια, στην ηθική και συναισθηματική τους  εκπαίδευση.

Ποιες είναι οι βασικές συνιστώσες του προγράμματος;

$1ü  Συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και διαμορφωμένη κουλτούρα ανανέωσης, καινοτομίας και εφαρμογής νέων διδακτικών μεθόδων

$1ü  Αξιοποίηση της τεχνολογίας και εμπλουτισμός και ανανέωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μάθησης από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς

$1ü  Εξορθολογισμός και οργάνωση της ύλης από τους συντονιστές της Φ.Ε.

$1ü  Διαμόρφωση και εξοπλισμός των αιθουσών (φυσικής, πληροφορικής, τάμπλετ, ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής)

$1ü  Διευρυμένο ωράριο, διαμορφωμένο σε 4 διδακτικά δίωρα

Είναι καινούριο ως φιλοσοφία στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης;

      Το σχολείο επί 10 χρόνια λειτουργούσε με διευρυμένο ωράριο (7ωρο). Το πρόγραμμα είχε εμπλουτιστεί με καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως: αγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, φιλαναγνωσία, δραστηριότητες δημιουργικής και μαθηματικής σκέψης, εργαστήρι πειραμάτων, ρομποτική, πληροφορική, θεατρική αγωγή, διαθεματικές δραστηριότητες, δράσεις για την κατανόηση και την επικοινωνία στις ξένες γλώσσες, επιπλέον δραστηριότητες  φυσικής αγωγής, καλλιτεχνικών, μουσικής, προγράμματα αγωγής υγείας, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, κ.α.

      Λειτουργούσε και λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία: ένα σύγχρονο σχολείο που επιδιώκει όχι μόνο γνωστικά επιτεύγματα, αλλά ανάπτυξη δεξιοτήτων, ικανοτήτων και στάσεων, με παράλληλη συνολική καλλιέργεια της προσωπικότητας των παιδιών και με την ίδια παιδαγωγική και διδακτική αντίληψη: βιωματική, ανακαλυπτική, συνεργατική μάθηση, σε ένα μαθητοκεντρικό πλαίσιο διδασκαλίας.

       Η κατάργηση λοιπόν των κατ’ οίκον εργασιών με την εισαγωγή από την περυσινή σχολική χρονιά μιας επιπλέον διδακτικής ώρας, (8ωρο-90λεπτες διδακτικές ώρες) ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, αφού κοινή διαπίστωση όλων των εκπαιδευτικών ήταν ότι αυτές έμπαιναν από συνήθεια και όχι γιατί ήταν πραγματικά αναγκαίο και χρήσιμο.

Πώς αξιολόγησαν το πρόγραμμα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί;

Υλοποιείται με εξαιρετική επιτυχία, όπως διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια, στη λήξη της σχολικής χρονιάς, στο σύνολο των μαθητών/τριών (380) και των γονέων του σχολείου, με σκοπό την αξιολόγησή του.  

Ενδεικτικά μερικά από τα αποτελέσματα:

             Οι γονείς είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο των παιδιών τους και το νέο πρόγραμμα, το οποίο, πάρα τη διεύρυνση του ωραρίου, δεν κούρασε τα παιδιά, ενώ παράλληλα δημιούργησε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά τον διαθέτουν σε αθλητισμό και παιχνίδι και όχι στις ξένες γλώσσες, καθώς αυτές τούς προσφέρονται από το σχολείο.

Στα παιδιά αρέσει το γεγονός ότι δεν παίρνουν την τσάντα στο σπίτι. Επίσης, δήλωσαν ότι μαθαίνουν με τρόπο ευχάριστο και κατανοούν και εμπεδώνουν τη διδακτέα ύλη στο σχολείο. Σχεδόν όλα θυμούνται στο σπίτι τι διδάχθηκαν στο σχολείο. Έχουν θετική στάση απέναντι στο σχολείο, έρχονται και φεύγουν ευχαριστημένα, θεωρούν τους εαυτούς τους καλούς μαθητές, θεωρούν ότι η μαθησιακή διαδικασία είναι μια ευχάριστη διαδικασία και κυρίως δεν νιώθουν άγχος για τη σχολική τους επίδοση. Σε όλα αυτά συμφωνούν και οι γονείς.

Ο σύλλογος διδασκόντων διαπίστωσε ότι η επίδοση των παιδιών, όχι μόνο δεν μειώθηκε σε σχέση με προηγούμενες χρονιές αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκε και μάλιστα μαθητές με αδυναμίες δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος «Τσάντα στο σχολείο» παρουσιάστηκαν σε δυο πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια (10/ 2014: Πανελλήνιο συνέδριο με διεθνή συμμετοχή: «Αναστοχασμοί για την παιδική ηλικία» του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης τους ΑΠΘ,  11/2014: 9ο  Πανελλήνιο Συνέδριο της Εκπαιδευτικής Εταιρείας Ελλάδος με θέμα: «Ελληνική Παιδαγωγική και Εκπαιδευτική Έρευνα»)
Ένα σχολείο προκειμένου να είναι βιώσιμο, αποτελεσματικό και κυρίως ποιοτικό πρέπει να καταστεί το ίδιο ένας οργανισμός μάθησης.  
Ένα οργανισμός, που μέσα από  διαδικασίες συνεχούς ατομικής και συνεργατικής μάθησης, ανανεώνει τις διδακτικές και παιδαγωγικές του προσεγγίσεις και πρακτικές, τις διαμορφώνει σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και τις προσαρμόζει στις απαιτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης το  έχει πετύχει αυτό, καθώς έχει διαμορφώσει το ανάλογο μαθησιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς του και έχει αναπτύξει δομές συνεργασίας και αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ τους, μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και άνεσης.
Είναι δεδομένη, τόσο η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία των εκπαιδευτικών για ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών, εμπειριών, προβληματισμών, διδακτικών πρακτικών, όσο και  η αδιάλειπτη επιμόρφωση και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Στην υπάρχουσα κουλτούρα διαρκούς ανανέωσης και μάθησης,  οι εκπαιδευτικοί μας όχι μόνο επιμορφώνονται ενδελεχώς, αλλά συμμετέχουν και οι ίδιοι ως εισηγητές σε πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες, προβάλλοντας στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα καλές διδακτικές πρακτικές και καινοτόμες δράσεις και προγράμματα.

Με τη λήξη και της φετινής σχολικής χρονιάς, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι το Σχολείο μας συνεχίζει να καταλαμβάνει πρώτες θέσεις στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς.

Συγχαρητήρια για τη δεύτερη θέση που κατάλαβε στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού 2014, η μαθήτρια της Στ΄τάξης Παυλίδου Δήμητρα-Ελένη αλλά και στην  Δασκοπούλου Ελένη για την 27η  θέση, Χειλαδάκη Κωνσταντίνα για την 42η θέση και στην Αποστολίδου Άννα για την 203η θέση. Επίσης,  συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές της  Ε΄τάξης, Ντελόπουλο Μανώλη και  Γώδη Χρήστο για την 175η  θέση και 213η θέση αντίστοιχα.    

Συγχαρητήρια για την Πρώτη θέση που κατέλαβε η  ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας που αποτελείται από τους  μαθητές της Στ΄,  Χειλαδάκη Κωνσταντίνα και Αντωνιάδη Ιωάννη στον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. 

Η σχολική χρονιά τελειώνει και οι καινοτόμες δράσεις τού σχολείου ολοκληρώνονται. Η διαθεματικότητα, η βιωματική ανακαλυπτική μάθηση, η ομαδοσυνεργατικότητα εφαρμόζονται και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά: απόκτηση σύγχρονων και ουσιαστικών γνώσεων, άσκηση κριτικής και δημιουργικής σκέψης, ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας, καλλιέργεια δεξιοτήτων μεταγνώσης και αναστοχασμού, με παράλληλη σημαντική πολιτιστική καλλιέργεια και ισορροπημένη συναισθηματική ανάπτυξη.
Τα καινοτόμα προγράμματά μας φέτος ήταν:  Α΄ τάξη: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ και ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΟΧΙ, Β΄ τάξη: ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, Γ΄ τάξη:
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, Δ΄  τάξη: ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ και ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, Ε΄ τάξη: ΚΑΝΕ
DELETE ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ και ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Στ΄ τάξη: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ –ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ και ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
Στο μάθημα των Αγγλικών όλες οι τάξεις υλοποίησαν: Ο
CHARLESDICKENS ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ.
Οι δράσεις των παιδιών μέσα από τις οποίες υλοποιήθηκαν τα προγράμματα είναι πολλές και δημιουργικές: παραγωγή εργασιών λόγου, ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, έρευνα σε βιβλιοθήκες και στο διαδίκτυο, αξιοποίηση και χρήση των ΤΠΕ, προγράμματα με συγγραφείς, δημιουργία καλλιτεχνικών εργασιών, υλοποίηση πειραμάτων, συμμετοχές σε εκθέσεις και δημιουργικές δράσεις της πόλης, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, κέντρα περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης, αθλητικούς χώρους, αρχαιολογικούς χώρους, υλοποίηση θεατρικών και βιωματικών παιχνιδιών, δημιουργία μουσικοχορευτικών και θεατρικών παραστάσεων κ.ά.


Η Διευθύντρια

Θεοδώρα Κωνσταντινίδου

Η Γιορτή Άνοιξης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, 11:00 – 15:00, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα πανηγύρι που έχει στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για κοινωνική δράση. Τη γιορτή οργανώνουν το Αρσάκειο Δημοτικό και το Αρσάκειο Γυμνάσιο. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και απόφοιτοι οργανώνουν αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, κατασκευάζουν κοσμήματα και πασχαλιάτικα αντικείμενα και στελεχώνουν όλες τις δραστηριότητες. Οι μαθητές καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους, παίρνουν πρωτοβουλίες, υλοποιούν ιδέες με κέφι, φαντασία αλλά και υπευθυνότητα, βιώνοντας συγχρόνως τις έννοιες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Την ημέρα αυτή θα λειτουργήσει κυλικείο με ουζομεζέδες, σουβλάκια, καφέ, αναψυκτικά, παγωτά κ.ά. πολλά. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.
Σας περιμένουμε την Κυριακή.

                                                           Οι Διευθύντριες

Δημοτικού                                                                                           Γυμνασίου         

Θεοδώρα Κωνσταντινίδου                                              Αλεξάνδρα Πολυζοπούλου
giorti-anoixis
Με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση σάς ενημερώνουμε ότι και φέτος το φιλανθρωπικό έργο του σχολείου ήταν ιδιαίτερα αξιόλογο.

Για άλλη μια φορά οι κόποι και η προσπάθεια όλων απέδωσαν. Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά και συμπαράστασή σας.

Όπως σας κοινοποιήσαμε, τα έσοδα από το Φιλανθρωπικό παζάρι του Σχολείου μας ανέρχονται στο ποσό των 4.730€. Ύστερα από συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε την 21η Ιανουαρίου 2014, αποφασίστηκε το ποσό να διατεθεί στους φορείς:

1.        Γιατροί του Κόσμου: 500€

2.        Action Aid Πρόγραμμα «Αναδοχής Παιδιού»: 528€ (2 αποδείξεις των 264€). Εδώ και επτά χρόνια το Σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα Αναδοχής στην κοινότητα Bahia όπου ζει η Mariana De Souza και στην κοινότητα Ankober όπου ζει ο Getaw Bereded.

xmas-dhmtO πολιτισμός ενός λαού αποτελεί το πολυτιμότερό του εφόδιο, που τον στηρίζει σε περιόδους κρίσης και τον βοηθά ναπορεύεται με αξιοπρέπεια και να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες του. Είναι γνωστό ότι τα Αρσάκεια Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής  Εταιρείας, του παλαιότερου και μεγαλύτερου Οργανισμού Παιδείας, πρότυπου  για την  Ελλάδα,  ξεχωρίζουν σε όλη την εκπαιδευτική τους διαδρομή καθώς, μεταξύ άλλων, υπηρετούν, καλλιεργούν και προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης  είναι ένα πρωτοπόρο σχολείο που εφαρμόζει τις πιο εξελιγμένες διδακτικές μεθόδους, υλοποιεί τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και εφαρμόζει στην καθημερινότητα του καινοτόμα προγράμματα.


Παράλληλα όμως, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της λαϊκής μας παράδοσης και έχει εντάξει στο ωρολόγιό του πρόγραμμα δράσεις, που φέρνουν τα παιδιά μας σε επαφή και τα κάνουν μετόχους της ανεκτίμητης αυτής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι παραδόσεις των  Χριστουγέννων και της  Πρωτοχρονιάς, τα ήθη κι έθιμα των ημερών, όσο κι αν έχουν παραμεληθεί στις ημέρες μας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, εξακολουθούν να ελκύουν τους  μικρούς μας μαθητές, που ακόμα μπορούν και  βιώνουν έντονα τη χαρά των εορτών.

Το ταξίδι τους  λοιπόν, στον  παραδοσιακό στίχο των  καλάντων, στους παραδοσιακούς χορούς, στη θεατρική αναπαράσταση των εθίμων, όχι μόνο τους διασκέδασε και τους έκανε πλουσιότερους σε γνώσεις, αλλά τους έδωσε και τη δυνατότητα να γευτούν τον πλούτο, τη δύναμη και την ποιότητα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Άλλωστε ο ασφαλέστερος δρόμος για την προσέγγιση της ψυχής και του ήθους ενός λαού θεωρείται ο πολιτισμός του.

Η Διευθύντρια
Θεοδώρα Κωνσταντινίδου
004aΗ λογοτεχνία αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ένα άριστο παιδαγωγικό εργαλείο για την επίτευξη των σκοπών της αγωγής, καθώς συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Το σχολείο, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητά της, την έχει εντάξει στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία και υλοποιεί ποικίλες δράσεις με κύριο, φυσικά, άξονα τη φιλαναγνωσία. Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά από κοντά και να συνομιλούν με τους συγγραφείς των αγαπημένων τους βιβλίων.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 επισκέφτηκε το σχολείο μας μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η κ. Άλκη Ζέη.  Οι μαθητές της Δ’ και της Στ’ τάξης  με αφορμή την επεξεργασία των βιβλίων της «Ο θείος Πλάτων» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» αντίστοιχα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της.  Πιο συγκεκριμένα:

Οι μαθητές της Δ’ τάξης επεξεργάστηκαν το βιβλίο της «ο Θείος Πλάτων». Tα παιδιά έμαθαν πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως μέσα από τη μελέτη της βιογραφίας της. Στη συνέχεια διαβάστηκε και συζητήθηκε μέσα στην τάξη το βιβλίο της «ο Θείος Πλάτων». Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της καθηγήτριας της Μουσικής έμαθαν τραγούδια με στίχους βγαλμένους από την ιστορία του βιβλίου. Έπειτα, οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ασχολήθηκαν με διάφορες δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο. Έδωσαν τον δικό τους τίτλο και τέλος στην ιστορία, περιέγραψαν και ζωγράφισαν την αγαπημένη τους σκηνή, εξέφρασαν τις σκέψεις τους για τον ήρωα που ξεχώρισαν και έγραψαν τα δικά τους ποιήματα. Ακόμη, ζωγράφισαν το δικό τους εξώφυλλο, έφτιαξαν και έλυσαν σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.

Η νέα σχολική χρονική βρίσκεται στο ξεκίνημα της. Μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φέτος υλοποιείται ένας από τους βασικούς εκπαιδευτικούς μας στόχους, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

Η διεύρυνση του ωραρίου θα ωφελήσει πολλαπλά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Καταρχήν, δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδακτική διαδικασία και οι μαθησιακές ικανότητες των παιδιών. Επιμηκύνει τον χρόνο  για την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο, (καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της διδακτέας ύλης, επίλυση αποριών κ.ά). Επιτρέπει την πιο ουσιαστική και ευκολότερη εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης (υλοποίηση ομαδικών διαθεματικών εργασιών στο σχολείο, αξιοποίηση διαθέσιμων στο σχολείο ηλεκτρονικών πηγών και βιβλιοθήκης, κ.ά). Καθιστά πιο ενεργή τη συμμετοχή του παιδιού στην κατάκτηση της γνώσης και καλλιεργεί ανάλογες δεξιότητες.  Διευκολύνει την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τη μεγαλύτερη ενασχόληση με δράσεις που καλλιεργούν πολύπλευρα το μαθητή και αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική του σκέψη. Όπως είναι ο πολιτισμός, η φιλαναγνωσία, η μαθηματική σκέψη, η αγωγή λόγου, οι φυσικές επιστήμες. Περιορίζει δραστικά τις κατ’ οίκον εργασίες, μια πρακτική που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ξεπερασμένη και παιδαγωγικά ανώφελη. Αποσυμφορεί τον πολύτιμο οικογενειακό χρόνο από το «διάβασμα» των παιδιών και απαλλάσσει τους γονείς από καθήκοντα άμεσης διδασκαλίας.

Θερμά συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά στον μαθητή μας Παπαστεργίου Αλέξανδρο για το ποσοστό 100%, με το οποίο βαθμολογήθηκε στις εξετάσεις του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου Β1, P.E.T. του Πανεπιστημίου του Cambridge αλλά και σε όλους τους μαθητές της Στ’ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης. Πέρασαν και οι 25 μαθητές που συμμετείχαν, εκ των οποίων οι 11 με διάκριση και οι 12 με έπαινο

Οι επιτυχόντες μαθητές/μαθήτριες είναι:

prwtia-fysiki
Μεγέθυνση
Θερμά συγχαρητήρια στον μαθητή της Στ΄ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης
Αλέξανδρο Παπαστεργίου που έλαβε το πρώτο βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού 2013. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγχαρητήρια, επίσης, αξίζουν και οι παρακάτω μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι διακρίθηκαν ως εξής: 

Ελεύθερη Απόδοση

eleftheri-apodosi
Πατήστε για μεγέθυνση
Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 στην Αίθουσα Β' της γκαλερί TinT (Χρυσοστόμου Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο "Ελεύθερη απόδοση" των μαθητών της Ε’ και Στ’ τάξεων του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Το σχολείο μας αναγνωρίζοντας ότι η ενεργή και ουσιαστική ενασχόληση των παιδιών με την Τέχνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια, υλοποιεί ποικίλες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄ και Στ τάξεων, έχουν έρθει σε επαφή και γνωριμία με έργα τέχνης του 21ου αιώνα και υλοποιούν σε γκαλερί της πόλης μας, τη δική τους έκθεση ζωγραφικής με δημιουργίες τους, εμπνευσμένες από τα έργα των καλλιτεχνών που γνώρισαν.

Γίνεται κατανοητό ότι τα παιδιά με τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, που διήρκησε ένα ολόκληρο διδακτικό έτος, απεκόμισαν ποικίλα παιδαγωγικά οφέλη. Μετατράπηκαν από παθητικοί καταναλωτές εικόνων σε ενεργοί μελετητές έργων τέχνης. Αφού γνώρισαν τα έργα και τους δημιουργούς τους, άσκησαν την παρατηρητικότητα και την κρίση τους, καθώς επιχείρησαν με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του καθηγητή τους, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν, στο βαθμό που η ηλικία τους το επιτρέπει, τα μηνύματα των έργων και να αναγνωρίσουν την εκφραστική τους ποιότητα. Στη συνέχεια, εμπνευσμένα από αυτά, ενεργοποίησαν τη φαντασία τους και αναπτύσσοντας τις δημιουργικές τους ικανότητες, αντιμετώπισαν την πρόκληση να γίνουν τα ίδια δημιουργοί της προσωπικής τους έκφρασης, την οποία εκθέτουν στο ευρύ κοινό.

Φιλανθρωπικό παζάρι – Γιορτή Άνοιξης
kalo-pasxaΜε ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνουμε ότι τα έσοδα από το Πασχαλινό μας Παζάρι ανέρχονται σε 4.500€.
Για άλλη μια φορά οι κόποι και η προσπάθεια όλων απέδωσαν. Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά, συμμετοχή και συμπαράστασή σας. 
Ύστερα από συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων (∆ημοτικού – Γυμνασίου) αποφασίστηκε το ποσό να διατεθεί στους φορείς :

1.       ́Ιδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ»: 1.000€
2.      Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος: 950€
3.      Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: 1.000€
4.     Τράπεζα Αλληλεγγύης 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης: 1.000€
5.     Στην οικογένεια της Βαφτιστήρας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης,Μηλίδου Ελένης: 550€

Οι ∆ιευθύντριες
                                                    
Θεοδώρα Κωνσταντινίδου (∆ημοτικού)                                                
Αλεξάνδρα Πολυζοπούλου (
Γυμνασίου)
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η συμβολή της λογοτεχνίας στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού είναι αδιαμφισβήτητη. Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην επαφή του παιδιού με το καλό λογοτεχνικό βιβλίο, έχει εντάξει τη λογοτεχνία στην εκπαιδευτική διαδικασία με πολλούς τρόπους. 


Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, προσκαλεί αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών και πραγματοποιεί σειρά επισκέψεων σε βιβλιοπωλεία και χώρους πολιτισμού. Φυσικά ωθεί τους/τις μαθητές /τριες να διαβάσουν πολλά βιβλία αλλά και να εκφράσουν τα συναισθήματα που αυτά τους προκάλεσαν. Το αποτέλεσμα αυτής της έκφρασης είναι πραγματικά εντυπωσιακό: παραγωγές γραπτού λόγου, εικαστικές δημιουργίες, ακόμη και μικρά θεατρικά έργα.

 Η λογοτεχνία αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ένα άριστο παιδαγωγικό εργαλείο για την επίτευξη των σκοπών τής αγωγής, καθώς συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη τής προσωπικότητας τού παιδιού. Το Σχολείο, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά της, την έχει εντάξει στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία και υλοποιεί ποικίλες δράσεις με κύριο, φυσικά, άξονα τη φιλαναγνωσία. Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά από κοντά και να συνομιλούν με τους συγγραφείς των αγαπημένων τους βιβλίων.

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2012 κ. Χρήστος Μπουλώτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουλώτης δεν κάνει συχνά επισκέψεις σε σχολεία και έτσι αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή και χαρά η επίσκεψή του.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα υλικά για τους μαθητές Δημοτικού για το σχολικό έτος 2012-2013 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ελαιώνες Πυλαίας, Θεσσαλονίκη, 555 35

Τηλ. Κέντρο: 2310-304000, εσωτ. 409, 410

Fax: 2310-328198 

dhm-t@arsakeio.gr


Θἐση των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης στο Google Maps

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη