Αρσάκεια Ιωαννίνων
5η Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και την Κοινωνική Ανάπτυξη
001
25η Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Η αφίσα δημιουργήθηκε από μαθητές/-τριες.
 
17η Νοέμβρη, ημέρα μνήμης και προβληματισμού…
Εορταστική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 η σχολική κοινότητα του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης συγκεντρώθηκε στο θέατρο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Στο Α’ μέρος της εκδήλωσης έγινε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή, κ. Γεώργιο Χρονόπουλο. Ως σημαιοφόρος ορίστηκε η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, Στυλιανή Αϊναλάκη-Παπασταύρου. Ως πρώτος παραστάτης ορίστηκε ο Σπυρίδων Τασούλας, μαθητής της Γ’ τάξης. Ως δεύτερος παραστάτης ορίστηκαν η Μυρτώ Αϊβαλιώτου και η Ελβίρα Δερμιτζάκη, μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που ισοβάθμησαν. Από τη Β’ τάξηπαραστάτης ορίστηκε η Αναστασία Γαντέ. Για τη θέση του πρώτου παραστάτη από την Α΄ τάξη ορίστηκαν με ισοβαθμία ο Ιωάννης Γαντές, η Παρασκευή Μαλάμου και η Κωνσταντίνα-Μαριάννα Σουρίδη. Ως παραστάτης από την Α’ τάξη ορίστηκε η Ευανθία-Νεφέλη Σαγρή.
Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες του Β’ Αρσάκειου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με τίτλο «εκεί βαθιά στη μνήμη». Οι μαθητές/-τριες απέδωσαν με μοναδική ευαισθησία πλειάδα κειμένων (ιστορικών πηγών, αποσπασμάτων ποιητικών και πεζών λογοτεχνικών έργων, κ.ά.), τα οποία πλαισιώθηκαν από κινηματογραφικό υλικό και τραγούδια, ερμηνευμένα από τη χορωδία του σχολείου. Με όλα αυτά τα μέσα αναδείχθηκε η ανεκτίμητη αξία της ιστορικής μνήμης, ως αναγκαίου στοιχείου ταυτότητας ενός έθνους, αλλά και ως διαδικασίας που «θεραπεύει» το ατομικό και το συλλογικό τραύμα. Ευχαριστούμε όσους/όσες εργάστηκαν για την εμπνευσμένη αυτή εκδήλωση μνήμης, που μας δίδαξε, μας συγκίνησε και μας προβλημάτισε.

001

002

Η μαθήτρια του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, Αγγελική Τζανετοπούλου, συμμετείχε από 1 έως 4 Ιουλίου στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων: «Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή». Το θέμα της ΚΗ’ Συνόδου ήταν "ΤΟ + ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ!"
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι μαθητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου του Β’ Λυκείου, κ. Στέλλας Κουλάδη, κατανόησαν τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και εμβάθυναν σε θεμελιώδεις για τη δημοκρατία διαδικασίες σε μια προσπάθεια καλλιέργειας μιας υγιούς πολιτικής συνείδησης. Ασχολήθηκαν κυρίως με τον εντοπισμό των εργαλείων και των τεχνικών του ψηφιακού κόσμου, τα οποία αμβλύνουν την κριτική ικανότητα των χρηστών, καθώς και με τις συνέπειες του φαινομένου αυτού στην ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εκτός αυτού, οι μαθητές αντιλήφθηκαν την ανάγκη της συμμετοχής όλων στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος λαμβάνοντας μέρος σε μια δενδροφύτευση σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς . Αφού οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά την έννοια της συν-διαμόρφωσης του σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου, εξέλεξαν την εκπρόσωπό τους στη Βουλή των Εφήβων, Αγγελική Τζανετοπούλου, η οποία μοιράζεται την εμπειρία της εδώ.

Αγιασμός στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Λύκεια Εκάλης

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης η ακολουθία του Αγιασμού για το Α’ και Β’ Λύκειο, από τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο π. Ελισαίο Κυνούση, εφημέριο του ιερού ναού Αγ. Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς. Τη σημαντική αυτή ημέρα για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθώς επίσης και η νέα Επόπτρια των Σχολείων, Δρ. Νέλλη Παππά. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, ο Πρόεδρος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αξία της Παιδείας, προτρέποντας τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν και να εκτιμήσουν το «προνόμιο» της φοίτησής τους στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, που θα τους δώσει πολύτιμα εφόδια για τη ζωή τους. Στη συνέχεια η Επόπτρια καλωσόρισε μαθητές και μαθήτριες ευχόμενη καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους!

001











Με χαμόγελα και αισιοδοξία ας ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Ευχόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας και στις οικογένειές τους υγεία, εσωτερική γαλήνη, δύναμη και πίστη. Επίσης, θα θέλαμε να συγχαρούμε τους αποφοίτους μας για τις επιτυχίες τους και να τους ευχηθούμε καλές σπουδές! Σχέδια, στόχοι, όνειρα μάς δείχνουν τον δρόμο και περιμένουν να τα πραγματοποιήσουμε!


Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος καθηγητών του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης.

001

Οι μαθητές μας κατασκευάζουν ρομποτικό όχημα, στο πλαίσιο του προγράμματος ARTEMIS της NASA.

Η Φ.Ε. την τρέχουσα σχολική χρονιά εισήγαγε στο μάθημα της «Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών» της Α΄ τάξης του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης το πρόγραμμα διαστημικής ARTEMIS της NASA, προσαρμόζοντάς το στα ΑΠΣ της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές του Σχολείου μας, Έκτορας Νανόπουλος και Ιάσονας Χατζηορφανός, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών, Ανδρέα Χατζηορφανού, καθηγητή Πληροφορικής MSc και Μαργαρίτας Μεταξά, Φυσικού - Αστροφυσικού PhD, σχεδίασαν και κατασκεύασαν στο εργαστήριο ρομποτικής και αυτοματισμών των Σχολείων μας, αυτόνομο ρομποτικό ομοίωμα του οχήματος Crawler. Το όχημα αυτό το χρησιμοποιεί η NASA για να μετακινεί τον πύραυλο ARTEMIS από τον χώρο κατασκευής του προς την πλατφόρμα εκτόξευσης. Το όχημα που κατασκευάστηκε ελέγχεται από μικροελεγκτή Arduino, και διαθέτει οπτικούς αισθητήρες για την ακριβή μετακίνησή του.
Με το έργο αυτό οι μαθητές μας έλαβαν μέρος στο Α΄ Μαθητικό Συνέδριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής με έκθεμα και αναρτημένη ανακοίνωση (Poster) με τίτλο: «Κατασκευή Αυτόνομου Ρομποτικού Οχήματος με χρήση μικροελεγκτή Arduino, για τη μεταφορά ομοιώματος του Πυραύλου SLS των αποστολών Artemis από το χώρο κατασκευής στο χώρο εκτόξευσής του». Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την εξαιρετική εργασία τους!

«Αγωγή στη συγχώρηση: σύγκρουση και συνύπαρξη στο σχολείο και στην κοινότητα»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες του Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρακολούθησαν στο θέατρο των Σχολείων παρουσίαση σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, «Αγωγή στη συγχώρηση», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 σε όλα τα τμήματα της Α΄ Λυκείου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αναστασία Ανέστη, θεολόγο του Β' Λυκείου.

Οι μαθητές/-τριες παρουσίασαν ένα μικρό δρώμενο, το οποίο μέσα από μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού, αναφερόταν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την πρωταγωνίστρια-αποδέκτη του εκφοβισμού. Η αντιμετώπιση αυτή δεν εστίαζε στην ανταπόδοση ή την διαιώνιση του προβλήματος, αλλά στη θεραπεία του. Στο να καταφέρει, δηλαδή, το θύμα να περάσει από το νοσηρό θυμό και τον φαύλο κύκλο της εκδίκησης και της ανταπόδοσης στον υγιή θυμό του δικαίου και της συγχώρησης.
Το μήνυμα του δρώμενου ενισχύθηκε από την προβολή ενός σύντομου βίντεο, που αναδείκνυε με εύγλωττο τρόπο την αναγκαιότητα της συγχώρησης στο σχολείο, αλλά και στην οικογένεια και την κοινότητα.
Παράλληλα, εκτέθηκαν σε ταμπλό τα εικαστικά έργα που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.
Με την εκδήλωση αυτή η εκπαιδευτικός και οι μαθητές/-τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θέλησαν να μεταδώσουν σε εμάς ένα πολύτιμο μήνυμα: όλοι μας μπορούμε σιγά σιγά, με υπομονή και αποφασιστικότητα να επιλέγουμε το δώρο της συγχώρησης, ώστε να σταματήσουμε επιτέλους τον κύκλο του μίσους και του νοσηρού θυμού, που δυστυχώς βλέπουμε πολύ κοντά μας. Ας κρατήσουμε μέσα μας τα λόγια του Άγγλου ποιητή, Alexander Pope: «το να σφάλλεις είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό».

Δείτε την εργασία εδώ.

image003Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου στο θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, με την παρουσία μαθητών/-τριών, εκπαιδευτικών και γονέων. Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Η Ιστορία κρίνει, η εθνική μνήμη εμπνέει» και περιλάμβανε ομιλία από τον φιλόλογο του Β΄ Λυκείου, κ. Ηλία Ανδροβιτσανέα, δραματοποιήσεις κειμένων από μαθητές/-τριες της Α΄τάξης σε σκηνοθεσία του κ. Κώστα Θεοδώρου, θεατρολόγου, ερμηνεία τραγουδιών από μικρό φωνητικό σύνολο υπό τη διεύθυνση της κ. Χριστίνας Βαρσάμη, υπεύθυνης του μουσικού ομίλου και συντονίστριας μουσικής των Σχολείων της Φ.Ε., καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, τους οποίους δίδαξε στους μαθητές και τις μαθήτριες η κ. Ελένη Παραβατού, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Τα κείμενα, το θεατρικό δρώμενο, τα τραγούδια και οι χοροί πλαισιώθηκαν από την πλούσια παρουσίαση που δημιούργησε η κ. Στέλλα Κουλάδη, φιλόλογος του Β΄Λυκείου.
Το θέμα που αναδείχθηκε μέσω των αναφορών σε κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης αλλά και σε ξεχωριστές μορφές της, επώνυμες και ανώνυμες, ήταν ο ηρωισμός. Στόχος των συμμετεχόντων ήταν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με το κοινό γύρω από θέματα όπως η αξία της εθνικής μνήμης, ο ρόλος των εθνικών ηρώων ως προτύπων, η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, καθώς και το περιεχόμενο που μπορεί να λάβει στην εποχή μας η έννοια του ηρωισμού. Οι μαθητές/-τριες συνεργάστηκαν με υπευθυνότητα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο. Υποστήριξαν με ευαισθησία το περιεχόμενο των κειμένων, συγκίνησαν αρθρώνοντας έναν λόγο υψηλών απαιτήσεων και ανέδειξαν την ομορφιά της παράδοσής μας χορεύοντας με περηφάνεια! Γονείς και εκπαιδευτικοί καμαρώσαμε τα παιδιά μας και αισθανθήκαμε ότι αυτά τα νιάτα μπορούν να τιμήσουν την εθνική μας κληρονομιά, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα!

002

Αλέκος Φασιανός, "Συγκέντρωση", 1977

«Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται.»
Γιώργος Σεφέρης

Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ας ευχηθούμε δύναμη και αισιοδοξία, ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις προκλήσεις της καθημερινότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα ακλόνητη την πίστη μας στον Άνθρωπο. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός παραμένει η υπέρτατη αξία και η πιο αληθινή πηγή ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης

001
Επίσκεψη των τελειοφοίτων του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γ.Ε.Λ. Εκάλης στο Ε.Μ.Π.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου οι μαθητές/-τριες του πολυτεχνικού τμήματος (Γ3) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στις οριζόντιες υποδομές της σχολής, παρακολούθησαν παρουσιάσεις στα εργαστήρια συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικών μετρήσεων, καθώς και στο εργαστήριο μικροϋπολογιστών και ψηφιακών συστημάτων. Επίσης, ενημερώθηκαν για το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και τις επαγγελματικές προοπτικές. Η επίσκεψη έκλεισε με την παρουσίαση ηλεκτρικού οχήματος κατασκευασμένου από την ομάδα PROMETHEUS ECO RACING TEAM, που έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο στο ΕΜΠ από φοιτητές. Οι μαθητές/-τριές μας συζήτησαν με τους καθηγητές και τους φοιτητές, διατύπωσαν ερωτήσεις, έλαβαν σημαντικές πληροφορίες και το σημαντικότερο, γνώρισαν επιστήμονες αφοσιωμένους στην επιστήμη τους, την οποία υπηρετούν με μεγάλο πάθος και αμείωτο ενθουσιασμό, στοχεύοντας σταθερά σε ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα.

17η Νοέμβρη, ημέρα μνήμης…

«Πάει καιρὸς ποὺ πῆρα τὴν ἀπόφαση νὰ κρατηθῶ ἔξω ἀπὸ τὰ πολιτικὰ τοῦ τόπου. Προσπάθησα ἄλλοτε νὰ τὸ ἐξηγήσω. Αὐτὸ δὲ σημαίνει διόλου πὼς μοῦ εἶναι ἀδιάφορη ἡ πολιτικὴ ζωή μας. Ἔτσι, ἀπὸ τὰ χρόνια ἐκεῖνα, ὡς τώρα τελευταῖα, ἔπαψα κατὰ κανόνα νὰ ἀγγίζω τέτοια θέματα· ἐξάλλου τὰ ὅσα δημοσίεψα ὡς τὶς ἀρχὲς τοῦ 1967 καὶ ἡ κατοπινὴ στάση μου - δὲν ἔχω δημοσιέψει τίποτα στὴν Ἑλλάδα ἀπὸ τότε ποὺ φιμώθηκε ἡ ἐλευθερία - ἔδειχναν, μοῦ φαίνεται, ἀρκετὰ καθαρὰ τὴ σκέψη μου.
Μολαταῦτα, μῆνες τώρα, αἰσθάνομαι μέσα μου καὶ γύρω μου, ὁλοένα πιὸ ἐπιτακτικά, τὸ χρέος νὰ πῶ ἕνα λόγο γιὰ τὴ σημερινὴ κατάστασή μας. Μὲ ὅλη τὴ δυνατὴ συντομία, νὰ τί θὰ ἔλεγα: Κλείνουν δυὸ χρόνια ποὺ μᾶς ἔχει ἐπιβληθεῖ ἕνα καθεστὼς ὁλωσδιόλου ἀντίθετο μὲ τὰ ἰδεώδη γιὰ τὰ ὁποῖα πολέμησε ὁ κόσμος μας καὶ τόσο περίλαμπρα ὁ λαός μας στὸν τελευταῖο παγκόσμιο πόλεμο. Εἶναι μία κατάσταση ὑποχρεωτικῆς νάρκης, ὅπου ὅσες πνευματικὲς ἀξίες κατορθώσαμε νὰ κρατήσουμε ζωντανές, μὲ πόνους καὶ μὲ κόπους, πᾶνε κι αὐτὲς νὰ καταποντιστοῦν μέσα στὰ ἑλώδη στεκούμενα νερά. Δὲ θὰ μοῦ ἦταν δύσκολο νὰ καταλάβω πῶς τέτοιες ζημιὲς δὲ λογαριάζουν πάρα πολὺ γιὰ ὁρισμένους ἀνθρώπους.
Δυστυχῶς δὲν πρόκειται μόνον γι᾿ αὐτὸ τὸν κίνδυνο. Ὅλοι πιὰ τὸ διδάχτηκαν καὶ τὸ ξέρουν πὼς στὶς δικτατορικὲς καταστάσεις ἡ ἀρχὴ μπορεῖ νὰ μοιάζει εὔκολη, ὅμως ἡ τραγωδία περιμένει ἀναπότρεπτη στὸ τέλος. Τὸ δράμα αὐτοῦ τοῦ τέλους μᾶς βασανίζει, συνειδητὰ ἢ ἀσυνείδητα, ὅπως στοὺς παμπάλαιους χοροὺς τοῦ Αἰσχύλου. Ὅσο μένει ἡ ἀνωμαλία, τόσο προχωρεῖ τὸ κακό.
Εἶμαι ἕνας ἄνθρωπος χωρὶς κανένα ἀπολύτως πολιτικὸ δεσμὸ καί, μπορῶ νὰ τὸ πῶ, μιλῶ χωρὶς φόβο καὶ χωρὶς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τὸν γκρεμὸ ὅπου μᾶς ὁδηγεῖ ἡ καταπίεση ποὺ κάλυψε τὸν τόπο. Αὐτὴ ἡ ἀνωμαλία πρέπει νὰ σταματήσει. Εἶναι ἐθνικὴ ἐπιταγή.
Τώρα ξαναγυρίζω στὴ σιωπή μου. Παρακαλῶ τὸ Θεὸ νὰ μὴ μὲ φέρει ἄλλη φορὰ σὲ παρόμοια ἀνάγκη νὰ ξαναμιλήσω».
Δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της δικτατορίας, 28 Μαρτίου 1969, στο BBC.