Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων γιόρτασε και φέτος, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με θέμα, «2024: Γλώσσες για την ειρήνη», όπως ορίστηκε από το Συμβούλιο τής Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα Ξενόγλωσσα Τμήματα (Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών) τού Δημοτικού μας οργάνωσαν για όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές τού Σχολείου ευφάνταστες δράσεις και βιωματικές δραστηριότητες προκειμένου να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά ενεργά στο αφιέρωμα στην Ημέρα. Ο χώρος τού Σχολείου γέμισε με μαθητικές φωνές στα Αγγλικά, στα Γαλλικά και στα Γερμανικά. Οι δράσεις στις Ξένες Γλώσσες συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς καθώς η βιωματική προσέγγιση τής εκμάθησής τους αποτελούν βασική μας στοχοθεσία. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των μαθητριών και των μαθητών δίδονται ποικίλα μαθησιακά κίνητρα που οδηγούν στην επιτυχή εξοικείωση με τον πολιτισμό των γλωσσών που διδάσκονται. Η διαδικασία τής εκμάθησης ολοκληρώνεται με την απόκτηση τίτλων και πιστοποιητικών γνώσεων από έγκριτους εκπαιδευτικούς φορείς τού εξωτερικού στην Στ΄ τάξη τού Δημοτικού και συνεχίζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όλοι έτοιμοι! Όλα έτοιμα!
Η Διευθύντρια Ελένη Παπανικολάου και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Με στόχο να αποκτήσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές μας όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στην πολυπλοκότητα και στις απαιτήσεις των ανοικτών κοινωνιών, το Σχολείο μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γλωσσομάθεια με ενισχυμένες τις ώρες διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις τού Δημοτικού Σχολείου και χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης των ξένων γλωσσών. Η απόλυτη επιτυχία τους, στην Στ΄ τάξη, στις εξετάσεις Γλωσσομάθειας Αγγλικών και Γαλλικών αποτελεί το επιστέγασμα τής εξάχρονης αυτής πορείας η οποία συνεχίζεται στη βαθμίδα τής δευτεροβάθμιας.
100% επιτυχία στις εξετάσεις ΡΕΤ for Schools τού Πανεπιστημίου Cambridge
Για άλλη μία χρονιά 100% επιτυχία στις εξετάσεις ΡΕΤ for Schools τού Πανεπιστημίου Cambridge για τις μαθήτριες και τους μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Σχολείου μας και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας! 1 στους/στις 3 μαθητές/ριες κατέκτησε το επίπεδο Β2!
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συστηματική προσπάθεια και την επιτυχία τους, στην καθηγήτρια Αγγλικών, κ. Μαρία Καραγιάννη για τη φετινή προετοιμασία, σε όλο το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας του Σχολείου, στην κ. Ντέπυ Πέτρου, στην κ. Κατερίνα Ντούρου και στον Συντονισμό Αγγλικών τής Φ.Ε., στην κ. Πόππη Γεωργακέλλου για την εξαιρετική πορεία όλων των μαθητών και μαθητριών μας.
Θερμές ευχαριστίες στο Βρετανικό Συμβούλιο Ελλάδος (British Council Greece) για την άριστη διοργάνωση των εξετάσεων και ιδιαιτέρως στην κ. Άντυ Παπαδημητρίου και στην κ. Αθηνά Αμφιλοχιάδου για την άριστη συνεργασία.
100% επιτυχία στις εξετάσεις Γαλλικών DELF A1 Junior τού Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος - Institut français de Grèce
100% επιτυχία και εφέτος στις εξετάσεις Γαλλικών DELF A1 Junior για το Δημοτικό μας! Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Σχολείου μας που κατάφεραν να πετύχουν στις εξετάσεις γαλλικής γλώσσας DELF A1 Junior με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας!
Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια Γαλλικών, κ. Δώρα Ζιαμπίρη για την προετοιμασία των μαθητών και των μαθητριών για τις εξετάσεις και για τη συνολική πορεία τους στη γαλλική γλώσσα κατά τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου καθώς και στη Συντονίστρια Γαλλικής Γλώσσας τής Φ.Ε., κ. Βασιλική Κοντού για την στήριξη και την καθοδήγηση.
Ευχαριστούμε το Institut français de Grèce - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την άριστη συνεργασία και την εμπιστοσύνη να είναι το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων το εξεταστικό κέντρο τής Ηπείρου.
Ευχαριστούμε όλους τους γονείς για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες!
Tο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές τής NASA», που υλοποιείται από τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία το οποίο αναβαθμίστηκε σε σημαντικό διεθνές δίκτυο για την αειφορία με τίτλο “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα” με αφορμή το πρόγραμμα τής NASA Artemis Mission και τη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos.
Πρόκειται για ένα σύνολο καινοτόμων δραστηριοτήτων που βασίζεται πάνω στην ολιστική προσέγγιση τής μάθησης βάζοντας στο κέντρο τον μαθητή και τη μαθήτρια με στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση τής προσωπικότητάς τους. Η αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών με ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η αποστολή Artemis τής NASA και η προσσελήνωση τής πρώτης γυναίκας και τού πρώτου έγχρωμου άνδρα, με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και η σύνδεση τής αποστολής, αφενός από τους ίδιους τους προγραμματιστές της γενικότερα με τη σοφία τής ελληνικής μυθολογίας, αφετέρου από την παράλληλη διεθνή κίνηση Alpha Mission – Δelos, η οποία μέσα από την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού τού Απόλλωνα και τής Άρτεμης αναδεικνύει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική πλευρά τού ιστορικού αυτού νέου τεχνολογικού βήματος τής ανθρωπότητας.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με θέματα τής επικαιρότητας, να προβληματιστούν και να πάρουν πρωτοβουλίες πάνω σε σύγχρονα θέματα όπως η κλιματική κρίση και η ισότιμη κοινωνική θέση τής γυναίκας και των εγχρώμων. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα καλλιεργήσουν και θα αναπτύξουν δεξιότητες τού 21ου αιώνα, θα συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και δράσεις SHTEAM.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα και τής παρότρυνσης τής NASA προς τα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, να ασχοληθούν με ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα. Τέλος, το πρόγραμμα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την συνεργασία σχολείων με στόχο τη δημιουργία ενός σχολικού πολιτιστικού δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι τάξεις τού Σχολείου μας και συνεργάζονται με άλλα σχολεία τού Δικτύου όπως το Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό Ψυχικού, το Αρσάκειο Δημοτικό Πατρών, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου Νάξου, το Δημοτικό Σχολείο Αλίμου, το Δημοτικό Σχολείο Θολαρίων Αμοργού, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου και το Δημοτικό Σχολείο Γλινάδου Νάξου.
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο ένα «ανοιχτό» και πρωτοπόρο σχολείο στα εκπαιδευτικά δρώμενα.
Περισσότερα: https://myth2space.arsakeio.gr/
Στο πλαίσιο τού πρώτου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στη θεματική «Φροντίζω το Περιβάλλον-Οικολογία», οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ’ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων, ασχολήθηκαν με τη θεματική «Το Δάσος».
Το γεγονός ότι τα δάση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία τής φυσικής μας κληρονομιάς καθώς και τού φυσικού περιβάλλοντος τού τόπου μας, τής Ηπείρου, ήταν το βασικό κριτήριο για την επιλογή τής υλοποίησης τού συγκεκριμένου περιβαλλοντικού προγράμματος.
Η μείωση των δασικών εκτάσεων που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και κατανόηση των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζουν τα δάση όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υποβάθμιση τού εδάφους, ο αυξανόμενος αριθμός δασικών πυρκαγιών καθώς και η κακή διαχείριση τής δασικής κληρονομιάς ήταν θέματα και προβληματισμοί που απασχόλησαν τη Δ΄ τάξη.
Δύο ήταν οι βασικοί στόχοι τού συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε όχι μόνο εντός τής αίθουσας διδασκαλίας αλλά και βιωματικά με επιτόπια μελέτη στο πεδίο.
Ο πρώτος ήταν η ανάπτυξη τής οικολογικής συνείδησης και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών, μέσα από την ενημέρωση σχετικά με τα δάση και την προστασία τους, καθώς και η καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων.
Ο δεύτερος, ο συνδυασμός τής βιωματικής μάθησης με την ψηφιακή και παραγωγική μάθηση μέσω τής τέχνης, τής δημιουργικότητας και τής κριτικής σκέψης, δηλαδή των «Δεξιοτήτων Μάθησης τού 21ου αιώνα», καθώς και άλλων δυναμικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Ομαδικά στην τάξη και με την αξιοποίηση οπτικοακουστικού ψηφιακού υλικού διασαφηνίστηκαν οι έννοιες «δάσος» και «δασικό οικοσύστημα». Με τη χρήση διαδραστικού χάρτη και σχετικού ερωτηματολογίου τα παιδιά πληροφορηθήκαν για τα Δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα Εθνικά Πάρκα και τους Εθνικούς Δρυμούς. Ακολούθησε καταιγισμός ιδεών, έχοντας την ευκαιρία οι μαθητές/-τριες να φανταστούν τους λόγους για τους οποίους μπορεί να απειλούνται αυτές οι περιοχές και γιατί οφείλουμε να τις διαφυλάττουμε. Ακολούθησε σειρά σχετικών διαθεματικών διαδραστικών δραστηριοτήτων.
Η μελέτη στο πεδίο έγινε με την επίσκεψή τής τάξης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πραμάντων και τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άραχθος, ο αγγελιοφόρος των βουνών».
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και της περιήγησής τους οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν ενεργά σε μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων, όπως:
-Το παιχνίδι «Λιθοβολώντας τον ποταμό»
-Μέτρηση τού pH τού ποταμού Αράχθου
-Δημιουργία έργω τέχνης με υλικά που μάζεψαν στο δάσος (Τέχνη της Γης/Land Art)
-Πεζοπορία στο δάσος - παρατήρηση και μελέτη στο πεδίο
-Το Γεφύρι τής Πλάκας – η αρχιτεκτονική τής Ηπείρου
-Φωτογράφισή εικόνων φυσικού τοπίου, κ.ά.
Όλοι έτοιμοι! Όλα έτοιμα!
Η Διευθύντρια Ελένη Παπανικολάου και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό
"Αγαπημένο μου Δημοτικό,
Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Θα έχεις για πάντα
την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου."
Βαλέρια Χ.
Με μια μοναδική εκδήλωση αποφοίτησης που προετοίμασαν με κέφι και πρωτοτυπία, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων αποχαιρέτησαν, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 το απόγευμα, το Δημοτικό Σχολείο.
Θέμα τής εορτής ήταν οι αναμνήσεις τους από τα έξι χρόνια που πέρασαν σε αυτό. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις αποχαιρετιστήριες ομιλίες των δασκάλων των δύο τμημάτων τής Στ΄ τάξης, κ. Ελένης Κοντογιάννη και κ. Κωνσταντίνας Κωνσταντοπούλου.
Το Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων συμμετείχε και φέτος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα τής Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας τής Ελλάδας «Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία “Γνωρίζω τα Ολυμπιακά Αθλήματα – μαθαίνω για τη βιωσιμότητα και τον υγιεινό τρόπο να ζεις”» από τη Δευτέρα 8 Μαΐου έως την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές των Α΄ και Β´ τάξεων κατασκεύασαν τη δική τους ολυμπιακή δάδα, αντλώντας ιδέες από τη φύση και το περιβάλλον. Στη συνέχεια οι μικροί λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν με χαρά και ενθουσιασμό τη φλόγα γύρω από τις εγκαταστάσεις τού Σχολείου. Ακολούθησαν κινητικές δράσεις από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Χριστιάνα Παππά και κ. Χρήστο Κάππη με θέμα το αρχαίο πένταθλο και πειράματα Φυσικής σχετικά με την Ολυμπιακή Φλόγα με τη δασκάλα κ. Υβόννη Ευαγγέλου.
Η Γ΄ τάξη στο πλαίσιο τής 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας πραγματοποίησε μια ψηφιακή επίσκεψη στο Μουσείο τής Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων τής Αρχαιότητας που βρίσκεται στην Ολυμπία. Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να δουν σημαντικά εκθέματα τού Μουσείου και να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα τού αθλητισμού, των ολυμπιακών αξιών και τού υγιεινού τρόπου ζωής για τους αρχαίους προγόνους μας.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές των Γ´ και Δ΄ τάξεων παρακολούθησαν παρουσίαση για το νέο ολυμπιακό άθλημα τού Ορειβατικού Σκι με ομιλητή, τον κ. Ηρακλή Μωυσίδη, αθλητή με παγκόσμιους τίτλους και πιστοποιημένο προπονητή τού αθλήματος. Η παρουσίαση των κανόνων τού αθλήματος, οι συνθήκες κάτω υπό τις οποίες διεξάγεται καθώς και ο ιδιαίτερος εξοπλισμός του τον οποίο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, ενθουσίασε και κέντρισε το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών και μαθητριών.
Η Εποπτεία των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, επιδιώκοντας την ενημέρωση των εκπαιδευτικών στις διαρκείς εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε επιστημονικό τομέα, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Μαθηματικές διδακτικές προσεγγίσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Έρευνα και εφαρμογές». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων με ελεύθερη συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων.
Σκοπός τής ημερίδας είναι να αναδειχθούν σύγχρονες πτυχές τού επαναπροσδιορισμένου ρόλου των Μαθηματικών τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και σε επίπεδο εφαρμογής, καθώς και η συμβολή τής τεχνολογίας στις ανανεωμένες διδακτικές πρακτικές τού μαθήματος.
Στόχοι τής ημερίδας είναι:
1. Να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί, μέσω των εισηγήσεων των κεντρικών ομιλητών, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα στον χώρο τής Διδακτικής των Μαθηματικών, τόσο σε πλαίσιο θεωρητικό όσο και σε πλαίσιο εφαρμοσμένης πρακτικής μέσα στην τάξη.
2. Να εξοικειωθούν οι εκπαιδευτικοί με τους τρόπους εισαγωγής τής ψηφιακής τεχνολογίας ως εργαλείου σχεδιασμού και εφαρμογής μαθηματικών διδακτικών προσεγγίσεων μέσα στην πραγματική τάξη.
3. Να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί σε οργανωμένες δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με το περιεχόμενο των εισηγήσεων των κεντρικών ομιλητών και αφορούν τόσο στην προσχολική όσο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στις δραστηριότητες αυτές εφαρμόζονται εκπαιδευτικές τεχνικές δομημένης και κλιμακωτής διερεύνησης των μαθηματικών εννοιών.
Κεντρικοί ομιλητές:
Μαρία Καλδρυμίδου, καθηγήτρια Διδακτικής των Μαθηματικών τού Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ξανθή Βαμβακούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διδακτικής των Μαθηματικών τού Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κωνσταντίνος Τάτσης, αναπληρωτής καθηγητής Μαθηματικών και Διδακτικής των Μαθηματικών τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Δρ Άρης Μαυρομμάτης, μαθηματικός ‒ θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων τού Κέντρου Διά Βίου Μάθησης τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις-εργαστήρια σε οργανωμένες δραστηριότητες.
Λεπτομέρειες και δήλωση συμμετοχής: https://hmerides.arsakeio.gr/