Αρσάκεια Ιωαννίνων

Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, κατά την επίσκεψή τους στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τής Αθήνας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις αρχές τού 20ού αιώνα (1914), με σκοπό τη συλλογή, μελέτη, διατήρηση και έκθεση τής βυζαντινής και μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια. Η μόνιμη συλλογή τού μουσείου περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό αντικειμένων (περίπου 30.000), όπως φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, μικροτεχνία, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.

Η Βυζαντινή Ιστορία, την οποία διδάσκονται τα παιδιά τη φετινή σχολική χρονιά, ζωντάνεψε μέσα από την περιήγησή τους στα εκθέματα. Οι μαθητές παρατήρησαν τη μεταβολή των συνόρων τής βυζαντινής αυτοκρατορίας στο πέρασμα τού χρόνου, εντυπωσιάστηκαν από τη βυζαντινή τέχνη, είδαν εκθέματα, όπως νομίσματα και κοσμήματα, έμαθαν για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών και συνειδητοποίησαν τις επιρροές που είχαν οι Βυζαντινοί από την αρχαιότητα.

Με αφορμή το φετινό θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 "Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά",  το Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Έμπορος στη βυζαντινή αυτοκρατορία". Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και αφορά στις οικονομικές δραστηριότητες και την οικονομία τού Βυζαντίου μέσα από τα εκθέματα τού μουσείου. Στο ταξίδι αυτό τα παιδιά γνώρισαν όψεις τής οικονομικής ζωής τού Βυζαντίου, τις μεγάλες πόλεις με τις αγορές τους, τα προϊόντα, τα νομίσματα αλλά τους φόρους.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι γνώσεων, κατά το οποίο οι παίκτες, συνοδεύοντας τέσσερεις εμπόρους, αναζήτησαν εμπορεύματα σε πόλεις τής αυτοκρατορίας, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των τεσσάρων πελατών τους: ενός επισκόπου, μίας αρχόντισσας, ενός μεγάλου κουράτορος και ενός στρατηγού...
Γνώση, παιχνίδι, εικόνες συνδυάστηκαν με έναν μοναδικό τρόπο, ακολουθώντας τα μονοπάτια τής βυζαντινής ιστορίας!

Δείτε τη δράση μας εδώ.

001