Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, o ομότιμος καθηγητής τής Αρχιτεκτονικής Σχολής τού Ε.Μ.Π. κ. Τάσσης Παπαϊωάννου μίλησε στους μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού με θέμα "Κατοικία, η οικογενειακή εστία", στον χώρο τής Βιβλιοθήκης των Σχολείων.


Σχεδιάζοντας πάνω σε στρατσόχαρτο με μαρκαδόρους διάφορους τύπους κατοικιών, είπε ότι ο άνθρωπος επιδιώκει να διαμορφώνει ικανές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι που στεγάζει τη ζωή του, στο σπίτι που είναι η οικοδομημένη έκφραση τής ζωής του και αισθάνεται ασφαλής, στο σπίτι που τού προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να βυθίζεται στα όνειρά του και να βρίσκεται μόνος με τον εαυτό του. Είναι το σπίτι η φωλιά όπου ο καθένας γαληνεύει, καταφύγιο όπου ο άνθρωπος προστατεύεται, σχεδιάζει και δημιουργεί.
Αξίζει, βεβαίως, να δοθεί έμφαση στο στοιχείο τής εστίας στις πρώτες κιόλας κατοικίες, ακόμα και στις πιο απλές, τις πρόχειρες. Η εστία συνήθως υπάρχει κάπου κεντρικά. Άλλωστε, το συγγενικό ρήμα "εστιάζω" σημαίνει βλέπω σε συγκεκριμένο σημείο. Ακόμη, η αναμμένη φωτιά στην εστία ζεσταίνει, σκορπίζει θαλπωρή, φέρνει την οικογένεια πιο κοντά.
Το σπίτι, στέγη-κεφάλι, παράθυρα-μάτια, πόρτα-στόμα, μοιάζει με πρόσωπο, με αυτό που περιέχει, δηλαδή, τη ζωή. Είναι το δοχείο τής ζωής, αφού σ’ αυτό γεννιόμαστε, ζούμε, μεγαλώνουμε, πεθαίνουμε. Περιέχει και περικλείει τα όνειρα των προσώπων για μια καλύτερη ζωή, για έναν καλύτερο κόσμο και, επομένως, συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά τής ζωής. Γίνεται ο προσωπικός χώρος τού καθενός, είναι η ταυτότητά του, συνδέεται άρρηκτα με τα βιώματα, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, ό,τι πιο σημαντικό έχει ο άνθρωπος στη ζωή του.