Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, ο εορτασμός τής εθνικής επετείου τής 28ης Οκτωβρίου για τους μαθητές/-τριες τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου.

Τα παιδιά τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου παρουσίασαν τη θαυμάσια θεατρική παράσταση "Με το χαμόγελο στα χείλη", τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν σε μια απολαυστική χορωδία και τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου σε μια εκφραστική, απολύτως συντονισμένη και πλούσια σε μουσικά όργανα, ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Φιλιππίας Σακλαρίδου.

Αρχικά η Διευθύντρια κ. Έλσα Κατσούλη αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό γεγονός:

«Ξημερώματα τής 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεβευτής στην Αθήνα Γκράτσι, ύστερα από εντολή τής φασιστικής ιταλικής κυβέρνησης, με τελεσίγραφο προς τον Ιωάννη Μεταξά, απαίτησε την εκχώρηση ορισμένων στρατηγικών σημείων τού ελληνικού εδάφους «ως εγγύηση τής ουδετερότητας τής Ελλάδας και τής ασφάλειας τής Ιταλίας».

Εμείς οι Έλληνες δώσαμε την κατηγορηματική απάντηση που επέβαλαν παραδόσεις χιλιετιών, χαραγμένες ως την τελευταία γωνιά τής ιερής γης μας, με το αίμα των μεγαλύτερων ηρώων τής ανθρώπινης ιστορίας. Δείξαμε με τον τρόπο αυτό, για άλλη μια φορά, ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία όλων των υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας κληροδοτήθηκε, η οποία απειλείτο σοβαρά απ’ το κύμα τής βαρβαρότητας και τής βίας.

Η έντονη ευφορία, η οποία αποτέλεσε την πρώτη αντίδραση τού ελληνικού λαού στον πολεμικό συναγερμό που σήμανε, είχε χαρακτήρα σύνθετο κάτω από τη λαμπερή της ομοιογένεια: την εθνική αξιοπρέπεια, τη βαθιά ιστορική συνείδηση που ξυπνάει, τη φιλοπατρία, τη λεβεντιά ως γενναιόδωρη παραδοχή τής δραματικής ουσίας μιας ζωής παραδομένης, έτσι κι αλλιώς, στη φυσική νομοτέλεια, το φιλότιμο, που στα 1940 ήταν ακμαίο.

Η ελληνική γη, η ευλογημένη, είναι προικισμένη με μια παράδοξη ιδιότητα: να παίρνει και να δίνει. Παίρνει τον ιδρώτα τού Έλληνα και του δίνει καρπούς. Παίρνει τη ζωή του και του δίνει βωμούς. Παίρνει τους νεκρούς και του δίνει μνήμες, ευλάβεια και προσήλωση στον ιερό τόπο, που από έδαφος γίνεται αγκαλιά και απαιτεί αγάπη, αφοσίωση, αυταπάρνηση και θυσία.

Σύμβολο τού ιερού αυτού τόπου που λέγεται πατρίδα είναι η σημαία. Η γαλανόλευκη δική μας σημαία είναι το σύμβολο τής περήφανης γενναιόψυχης Ελλάδας. Είναι υπέρτατη τιμή για το πρόσωπο που τη φέρει, δηλαδή την κρατά, και γίνεται σημαιοφόρος. Μεγάλη η τιμή και για όποιον παρελαύνει δίπλα της, είναι παραστάτης της.
Αυτήν τη σημαία παραδίδουμε κάθε χρόνο σε εσάς, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που επιμένετε στην αριστεία στο ήθος και σε όλα τα μαθήματα. Σας καμαρώνουμε και σας συγχαίρουμε.
Υψώνουμε τώρα και πάντοτε το βλέμμα στη σημαία τής πατρίδας μας και η επιβεβλημένη στάση απόλυτης προσοχής μπροστά της μαρτυρά το ανυπέρβλητο μέγεθος τού δέους, τής συγκίνησης, τού σεβασμού που μας διαπερνά και μας υποβάλλει. Αυτοστιγμεί η ιστορική μνήμη ζωντανεύει. Οι ηρωικοί αγώνες και οι αξεπέραστες θυσίες φέρνουν στην Ελλάδα μας… τον άνεμο τής Ελευθερίας».


Εδώ μπορείτε να δείτε τον εορτασμό τής επετείου τής 28ης Οκτωβρίου από το Σχολείο μας. 

image001