Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού πλοηγήθηκαν στα βάθη των ωκεανών τού πλανήτη, αλλά και στο απέραντο διαδίκτυο με πλοηγό τη γνώση.

Παρουσιάζοντας στις 23 Mαΐου 2019 στο υπαίθριο θεατράκι τού Σχολείου, το διαθεματικό τους πρόγραμμα με τίτλο «Ταξιδεύοντας με ένα βιβλίο. Πλοήγηση στη θάλασσα - Πλοήγηση στο διαδίκτυο», έγιναν εξερευνητές τού βυθού, στις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, και στη συνέχεια πράκτορες τού πλανήτη που προσπαθούσαν να εξολοθρεύσουν τα τέρατα των ωκεανών αναδεικνύοντας έτσι το μεγάλο πρόβλημα τής ρύπανσης των θαλασσών από το πλαστικό. Έκαναν τις προτάσεις τους και πρότειναν λύσεις στους θεατές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν νέα συμπεριφορά και στάσεις απέναντι στον πλανήτη που κινδυνεύει, με άξονες τις τρεις λέξεις: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά πλοηγήθηκαν στο διαδίκτυο καταφέρνοντας να μη μπλεχτούν στα «δίχτυα» του, αφού η γνώση για τη σωστή και ισορροπημένη χρήση του ήταν ο πλοηγός τους και σ’ αυτό το ταξίδι. 

Χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα εμπλούτισαν την παρουσίαση και στήριξαν τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους τού προγράμματος. Σε ένα ευχάριστο κλίμα μαθητές και γονείς έπαιξαν με επιτραπέζια παιχνίδια που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι μαθητές, χρησιμοποίησαν το δυαδικό σύστημα τού υπολογιστή και έχτισαν τη γέφυρα Da Vinci για να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ τής πραγματικής και τής ψηφιακής ζωής.

Στο τέλος τής εκδήλωσης προσφέρθηκε στους γονείς μια πάνινη τσάντα με προτεινόμενα καθημερινά αντικείμενα για αντικατάσταση τού πλαστικού, το υποβρύχιο που είχαν κατασκευάσει στο μάθημα τού STEAM, αλλά και τις δημιουργίες τους, αφίσα και κόμικ, στο μάθημα τής Πληροφορικής με θέμα το διαδίκτυο.

Οι μαθητές από την άλλη γέμισαν τις καλοκαιρινές τους αποσκευές με αναμνήσεις γεμάτες δημιουργικότητα, συνεργασία, ομαδικότητα, κίνητρα για δράση και αγάπη για το βιβλίο με το οποίο άλλωστε ταξίδευαν όλη τη χρονιά!