Στο πλαίσιο του Συντονισμού Γαλλικής Γλώσσας των Αρσακείων Σχολείων της ΦΕ και με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που διδάσκονται τα Γαλλικά ως Β’ ξένη γλώσσα στα Σχολεία της Αθήνας και της Πάτρας ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στη Γαλλία με επιλεγμένο εκπαιδευτικό υλικό προσαρμοσμένο στο γλωσσικό επίπεδο της τάξης .

NAH 1

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές παρακολούθησαν σύντομα βίντεο που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στα σχολεία (Lutte contre le harcèlement à l'école | Ministère de l'Education Nationale de la Jeunesse et des Sports) με στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων. Άκουσαν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ενημερώθηκαν για την ιστοσελίδα του Υπουργείου https://www.nonauharcelement.education.gouv.fr που περιέχει πλούσιο υλικό και προτείνει τρόπους δράσης και παροχής βοήθειας στα θύματα του εκφοβισμού στο σχολείο και στο Διαδίκτυο. Παρακολούθησαν βίντεο και είδαν αφίσες Γάλλων μαθητών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό « Non au harcèlement » , ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας https://www.nonauharcelement.education.gouv.fr/ressources/concours-non-au-harcelement . Ενημερώθηκαν για τον ρόλο του παρατηρητή και διαμεσολαβητή αλλά και για τον θεσμό των εθελοντών μαθητών-πρεσβευτών που εκπαιδεύονται με στόχο διπλό: να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού και να ευαισθητοποιούν τους συμμαθητές τους με τη χρήση κατάλληλου παιδαγωγικού υλικού.

Επίσης, επεξεργάστηκαν το τραγούδι «Fragile» του ράπερ Soprano και ενημερώθηκαν για τη δράση γνωστών Γάλλων τραγουδιστών κατά του εκφοβισμού. Παρακολούθησαν σχετικά βίντεο στην ιστοσελίδα www.1jour1actu.com και έγιναν συζητήσεις στην τάξη.

Ο στόχος της δράσης ήταν κοινωνικός, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός, γλωσσικός. Δεν ήταν μόνο η ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό αλλά και η ενημέρωση για την κατάσταση στη Γαλλία όπου το φαινόμενο έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις. Τέλος, καθώς το θέμα του εκφοβισμού στο σχολείο και στο Διαδίκτυο αποτελεί θεματική ενότητα της προετοιμασίας των διπλωμάτων DELF B1 και DELF B2, οι πιο προχωρημένοι μαθητές διδάχθηκαν το κατάλληλο λεξιλόγιο που θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν εμπεριστατωμένα την άποψή τους.

AMBASSADEURS HARCELEMENT 1