13-21 mars – Semaine de la Langue Française et de la Francophonie

Η Εβδομάδα της Γαλλικής Γλώσσας και Γαλλοφωνίας (13-21 Μαρτίου) τιμά τη γαλλική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, ενώ η 20ή Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας. Σε όλο τον γαλλόφωνο κόσμο αλλά και σε χώρες όπου τα Γαλλικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλόφωνο πολιτισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie, www.francophonie.org) -που εορτάζει τα 51 χρόνια από την ίδρυσή του στις 20 Μαρτίου 1970 στο Νιαμέι- μετρά 88 χώρες και κυβερνήσεις-μέλη. Η Ελλάδα είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2004.

Όλοι οι μαθητές που διδάσκονται τα Γαλλικά ως Β’ ξένη γλώσσα στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια των Αρσακείων Σχολείων ενημερώθηκαν για την ημέρα αυτή και τη σημασία της γαλλικής γλώσσας που μιλιέται και στις πέντε ηπείρους από εκατομμύρια ανθρώπους και η οποία αποτελεί την 4η γλώσσα στο Διαδίκτυο και την 5η παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο του Συντονισμού εκπονήθηκε εκπαιδευτικό υλικό προσαρμοσμένο στο γλωσσικό επίπεδο της κάθε τάξης.


francophonie 2021

Οι μαθητές των Γ’ και Δ΄ τάξεων γνώρισαν γαλλόφωνες χώρες και ενημερώθηκαν για τη Γαλλοφωνία. Οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους εμπνεύστηκαν και παρουσίασαν εργασίες (projet) στην τάξη. Οι μαθητές της Ε’ τάξης παρουσίασαν βασικά γνωρίσματα γαλλόφωνων χωρών ενώ οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης έφτιαξαν σλόγκαν, αφίσες, συννεφόλεξα. 

Οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων παρακολούθησαν βίντεο με πληροφορίες για την δράση του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαλλοφωνίας και τις αξίες που πρεσβεύει: δημοκρατία, ισότητα, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έμαθαν γεγονότα για την ιστορία της Γαλλίας, άκουσαν Γαλλικά με διαφορετικές προφορές ανά τον κόσμο, μελέτησαν γαλλικές λέξεις διαφόρων χωρών και συνειδητοποίησαν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η γνώση της γαλλικής γλώσσας στον σύγχρονο κόσμο.

Τέλος, όλα τα σχολεία μας συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στον οποίο διακρίνονται πολλά έργα μας. Φέτος, το θέμα του διαγωνισμού είναι «Notre collection de rêves et de découvertes ». Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν έναν μοναδικό φανταστικό οδηγό στην Ελλάδα του σήμερα αναδεικνύοντας καλλιτεχνικά και γλωσσικά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους και τη γαλλική γλώσσα.