Στο πλαίσιο τού εορτασμού τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών οι μαθητές των Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την εκμάθηση και τη σημασία των ξένων γλωσσών.


Αναλυτικότερα, στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά Εκάλης οι μαθητές τής Γ΄ τάξης ζωγράφισαν γαλλικές σημαίες και τραγούδησαν το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι "Frère Jacques".
Στην Δ΄ τάξη οι μαθητές χρωμάτισαν φυλλάδιο και έμαθαν την ονομασία διαφόρων χωρών και πρωτευουσών στα Γαλλικά.
Οι μαθητές τής τάξης είδαν βίντεο με χαιρετισμούς από όλες τις ευρωπαïκές χώρες και μέσα από εκπαιδευτικό φυλλάδιο έμαθαν τις ονομασίες χωρών, πόλεων και γλωσσών στα Γαλλικά.
Τέλος οι μαθητές τής Στ΄ τάξης έπαιξαν διαδραστικό παιχνίδι στον ιστότοπο Toporopa με τις σημαίες και τις ονομασίες των χωρών και επεξεργάστηκαν σχετικό φυλλάδιο για την εμπέδωση τους. Σε κάποια τμήματα παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιούργησαν εργασίες σχετικές με τις χώρες της, τη γλώσσα και τους λαούς τους.

Οι μαθητές και μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου το Γαλλικό Ινστιτούτο. Εκεί παρακολούθησαν πρόγραμμα ειδικά αφιερωμένο στην Ευρωπαïκή Ημέρα Γλωσσών, το οποίο περιελάμβανε γλωσσικά παιχνίδια και ακουστικές ασκήσεις. Η Γαλλίδα σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων τούς παρουσίασε παιχνίδια και ασκήσεις που απευθύνονται στην ηλικία τους και στο γλωσσικό τους επίπεδο.

Οι μαθητές τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών συζήτησαν για τα οφέλη τής εκμάθησης ξένων γλωσσών και συνειδητοποίησαν τον σημαντικό ρόλο τής γλωσσικής πολυμορφίας στη ζωή μας.
Συγκεκριμένα οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, μετά από παρουσίαση στον διαδραστικό πίνακα, έμαθαν να χαιρετούν σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά), να αναγνωρίζουν τις σημαίες των αντίστοιχων χωρών, καθώς και πού βρίσκονται στον χάρτη τής Ευρώπης. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και καθεμία ήταν υπεύθυνη να φτιάξει το πόστερ μίας χώρας.
Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης ασχολήθηκαν με τις φωνές των ζώων σε διαφορετικές γλώσσες. Με αφορμή ένα βίντεο για τη φωνή τού κόκορα, χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν αντίστοιχο υλικό για τις φωνές διάφορων ζώων σε πέντε γλώσσες.
Οι δημιουργίες των μαθητών και των δύο τάξεων στόλισαν ένα ταμπλό στον πολυχώρο τού Σχολείου.

Στα Αρσάκεια Δημοτικά Ψυχικού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία τής πολυγλωσσίας στον σύγχρονο κόσμο, μέσα από σειρά πρωτότυπων εργασιών και δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης ζωγράφισαν τη σημαία τής Γαλλίας. Επίσης έμαθαν και τραγούδησαν το παραδοσιακό γαλλικό τραγούδι "Frère Jacques".
Στην Δ΄ τάξη οι μαθητές έφτιαξαν από χαρτόνι έναν μύλο πάνω στον οποίο ζωγράφισαν τις λέξεις «bonjour» («καλημέρα»), «ça va?» («είσαι καλά;»), «salut» («γεια»), «au revoir» («αντίο»).
Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης διδάχθηκαν τις εθνικότητες και τις γλώσσες κρατών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη βοήθεια γραπτής δραστηριότητας αναζήτησαν τόσο τις πρωτεύουσες όσο και τα χαρακτηριστικά μνημεία και τα προϊόντα κάθε χώρας.
Τέλος, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ξένων Γλωσσών μέσα από πληροφορίες τής πλατφόρμας e-arsakeio και συμπλήρωσαν ένα κουίζ στη γαλλική γλώσσα.

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες τονίστηκε στους μαθητές η αξία τής πολυγλωσσίας στις μέρες μας.