"Μαθαίνω τη γλώσσα ενός λαού σημαίνει γνωρίζω τον πολιτισμό του". Σ'  αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων τού Παιδιού (20 Νοεμβρίου), οι καθηγήτριες Γαλλικών των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων κ. Έλενα Βιολάρη, Έφη Γεώργα, Αγγελική Γεωργακοπούλου, Βαλεντίνη Γούναρη, Όλγα Δασκαλοπούλου, Αθηνά Καλλιβρούση, Φωτεινή Κατρανίδου, Βασιλική Κοντού, Ξένια Κωττάκη, Έρη Λιάκου,Νίτσα Παπαδοπούλου, Μαρία Σερβετά, Δέσποινα Χατζηιωάννου και η Συντονίστρια Γαλλικής Γλώσσας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Χρύσα Παπουτσάκη, συνόδευσαν τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων τών Δημοτικών Σχολείων και των τριών τάξεων τού Γυμνασίου στον κινηματογράφο ΑΒΑΝΑ (Λεωφ. Κηφισίας 234 & Λυκούργου 3), την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, προκειμένου να παρακολουθήσουν, σε ειδική προβολή για το Γαλλικό Τμήμα των Σχολείων μας, τη βραβευμένη με το βραβείο César γαλλική ταινία με ύφος documentaire  "Sur le chemin de l’ école / Στον δρόμο για το σχολείο".


Η ταινία ακολουθεί πέντε παιδιά από τις τέσσερις γωνιές τής γης, την Ινδία, την Κένυα, το Μαρόκο και την Αυστραλία, τα οποία υπομένουν πολλά για να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο, πράγμα που γι’ αυτά θεωρείται εκ των προτέρων  "αδύνατο', προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες τής ζωής τους, γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον δίχως εκπαίδευση και μάθηση!
Ο σκηνοθέτης Pascal Plisson μιλάει για το γεγονός ότι τα παιδιά τού Δυτικού Κόσμου θεωρούν την εκπαίδευσή τους ως κάτι δεδομένο και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία τής εκπαίδευσης με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται τα παιδιά από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η δημιουργία τής ταινίας ήταν μια μακρά διαδικασία. Χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για την ολοκλήρωση τού έργου, στο οποίο πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα παιδιά και όχι ηθοποιοί. Η ταινία είναι εξαιρετικά αυθεντική και απεικονίζει τις δυσκολίες αυτών των παιδιών στον δρόμο τους για το σχολείο, τα εμπόδια που συναντούν και ξεπερνούν με τη σκληρή τους θέληση, διασχίζοντας κάθε μέρα στην προσπάθειά τους αποστάσεις χιλιομέτρων. Η φιλοδοξία τους είναι μία: να μάθουν, να κατανοήσουν, να αλλάξουν μόνα τους την τύχη τους!
Μάθημα ζωής λοιπόν και αφορμή για προβληματισμό για τους μαθητές, η παρακολούθηση τής ταινίας.