Με αφορμή τον εορτασμό τής Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2014 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης που διδάσκονται τη Γαλλική ως β΄ ξένη γλώσσα πραγματοποίησαν, με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους κ. Έφης Γεώργα και Έλενας Βιολάρη, διάφορες δραστηριότητες διδακτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα βασισμένες πάνω στη συγκριτική μέθοδο. Στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στη διαφορετικότητα των πολιτισμών, ανακαλύπτοντας όχι τα στοιχεία που τους διαφοροποιούν αλλά αυτά που τους ενώνουν.
Οι μαθητές διάβασαν, μελέτησαν και επεξεργάστηκαν μέσα στην τάξη ποικίλο υλικό μέσα από βιβλία, χρήση διαδικτύου και περιοδικά (κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες, εικόνες, εξώφυλλα) με θέμα ελληνικά και γαλλικά κέντρα πολιτισμού και μουσεία τής Αθήνας και τού Παρισιού, βασιζόμενοι στους παρακάτω άξονες αντιπαραβολής:
1. Μουσείο Ακρόπολης και Αρχαιολογικό Μουσείο - Musée du Louvre
2. Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) και Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ (στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή) - Cité des Sciences et de l’ Industrie (La Villette)
3. Εθνική Πινακοθήκη - Musée d’Orsay
4. Μέγαρο Μουσικής - Musée de l’Opéra National de Paris
5. Πολεμικό Μουσείο - Les Invalides (Musée de l’Armée)
6. Μουσείο Μπενάκη  - Centre National de l’Art et de la Culture Georges Pompidou
7. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Musée de l’Histoire de France (Hôtel Soubise).

Οι μαθητές συνδύασαν στοιχεία και πληροφορίες και από τους δύο πολιτισμούς επιχειρώντας μια ιστορική και πολιτιστική περιήγηση των δύο πόλεων, έκαναν ένα οδοιπορικό μέσα στους δρόμους τού Παρισιού, ανακαλύπτοντας αξιοθέατα, μνημεία, καθώς και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή σε αυτή τη μαγευτική πόλη και συζήτησαν την ιστορία και τη σημασία κάθε παλιού και σύγχρονου πολιτιστικού στοιχείου.
Επίσης, με αφορμή τη Λευκή Νύκτα των Μουσείων στις 17 Μαΐου, αναζήτησαν και βρήκαν πληροφορίες για το Παρίσι, το οποίο, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 7 το πρωί τής επόμενης ημέρας, φοράει τα καλά του και ετοιμάζεται για την ετήσια «Nuit Blanche», το ολονύκτιο καλλιτεχνικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στους δρόμους, στις πλατείες και στα σοκάκια του. Από το 2002, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία με σκοπό να αναδείξει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στους περαστικούς, μέχρι την εφετινή διοργάνωση, ο θεσμός έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως είναι η Νάπολη, οι Βρυξέλλες, το Μόντρεαλ κ.ά.
Τέλος, συζήτησαν με τις καθηγήτριές τους σχετικά με αυτή την Παρισινή Λευκή Νύχτα, η οποία περιλαμβάνει ολονύκτιες παραστάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις ειδικά για το συγκεκριμένο βράδυ και πρόσβαση σε κτήρια όπου απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό, όπως σε μουσεία, βιβλιοθήκες, μνημεία, σινεμά, πάρκα και πανεπιστήμια που, τη συγκεκριμένη νύκτα, μένουν ανοιχτά μέχρι το ξημέρωμα. Επίσης, υπαίθρια μουσική, θεατρικά δρώμενα και ένα πανέμορφο φωταγωγημένο Παρίσι μαγεύουν όσους ταξιδέψουν στην Πόλη τού Φωτός.