Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού που διδάσκονται τη Γαλλική ως β΄ ξένη γλώσσα εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για την αγαπημένη τους γιορτή με πολλούς τρόπους: τραγούδησαν, έγραψαν κάρτες με ευχές, έστειλαν γράμματα στον Αϊ-Βασίλη και είπαν τι σημαίνει για αυτούς η γιορτή των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές, με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους των καθηγητριών κ. Όλγας Δασκαλοπούλου και κ. Δ. Χατζηιωάννου, δραστηριοποιήθηκαν συμμετέχοντας σε σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σχετικών με την ύλη τους και αντίστοιχων με τις μέχρι τώρα γνώσεις τους.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, έχοντας διδαχθεί στη μέθοδο Zig Zag το σχετικό με τα Χριστούγεννα και τα δώρα λεξιλόγιο, έγραψαν γράμμα στον αγαπημένο τους Père Noël για να τους στείλει το δώρο τής επιθυμίας τους.
Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων έφτιαξαν όμορφες κάρτες στις οποίες έγραψαν τις ευχές τους. Επίσης άκουσαν γαλλικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έμαθαν το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων μέσα από power point, αλλά και έπαιξαν συμπληρώνοντας κουίζ και σταυρόλεξα με το λεξιλόγιο αυτό.
Aκολουθώντας το πνεύμα των εορτών, οι μαθητές των Δ΄ και Στ΄ τάξεων, με καθηγήτρια την κ. Α. Καλλιβρούση, αναρωτήθηκαν και συμπλήρωσαν τη φράση «Noël c’est…» («Τα Χριστούγεννα είναι...»), ενώ παράλληλα επανέλαβαν και εμπέδωσαν το αντίστοιχο λεξιλόγιο. Απαντώντας ανακάλυψαν ότι όλοι επιθυμούν πρώτα την παρουσία τής οικογένειας και των φίλων τους αυτές τις μέρες τής ανάπαυλας από τις σχολικές τους υποχρεώσεις και έπειτα κάποια υλικά αγαθά που έχουν σχέση με τη γιορτή: γλυκά, δώρα κ.ά. Η καθηγήτριά τους συγκέντρωσε όλες τις σύντομες απαντήσεις τους και διακόσμησε με αυτές ένα εορταστικό ταμπλό στον χώρο τού Σχολείου.
Τέλος, όλοι οι μαθητές τής Στ΄ τάξης διδάχθηκαν ένα γαλλικό δίφωνο χριστουγεννιάτικο κανόνα με τίτλο "Canοn de Noël", τον έντυσαν με μουσική που έπαιξαν οι ίδιοι και τον παρουσίασαν σε μαθητές και γονείς στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Σχολείων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013. Την επιμέλεια και τη διδασκαλία τού τραγουδιού είχε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου.
Το ίδιο τραγούδι τραγούδησαν τα παιδιά και στα γραφεία τής Διοικήσεως τής Φ.Ε. τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013, μεταφέροντας κλίμα χαράς και αισιοδοξίας στο διοικητικό προσωπικό. Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Ευαγγελία Σαντοριναίου, οι καθηγήτριες Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου, Αθηνά Καλλιβρούση και Δέσποινα Χατζηιωάννου και η Συντονίστρια τού Γαλλικού Τμήματος κ. Χρύσα Παπουτσάκη.
Σκοπός των δράσεων ήταν η ελεύθερη έκφραση των μαθητών στη γαλλική γλώσσα, μέσα από διαφορετικές βιωματικές δραστηριότητες που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και τους κάνουν να αισθάνονται χαρά συμμετέχοντας σε αυτές.