Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης συμμετείχαν και εφέτος στο μάθημα των Αγγλικών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων e-Twinning μέσω δύο νέων συνεργατικών έργων με σχολεία τής Ευρώπης.
Τα e-Τwinning έργα για τη σχολική χρονιά 2018-2019 των μαθητών τής Α΄και Β΄ τάξης τού Σχολείου είναι τα εξής:
1) «Stories by Young Europeans»
Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο μαθητές από την Α΄ τάξη συνεργάστηκαν με συμμαθητές τους από 5 σχολεία τής Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Το συγκεκριμένο έργο είχε ως στόχο να προωθήσει τη συνεργασία των λαών και τη σημασία εκμάθησης των ξένων γλωσσών.
Μέσα από το έργο αυτό οι μαθητές απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργάζονται, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να είναι δημιουργικοί και ανοιχτόμυαλοι.
Οι μαθητές χωρισμένοι σε διακρατικές ομάδες επέλεξαν ένα ζωγραφικό πίνακα ενός σπουδαίου ζωγράφου από την χώρα τους.
Στη συνέχεια οι μαθητές τής άλλης χώρας έγραψαν συνεργατικά μια ιστορία εμπνευσμένοι από τον πίνακα αυτό.
Και τέλος, οι μαθητές μιας τρίτης χώρας εικονογράφησαν τις ιστορίες.
Οι ιστορίες και οι εικονογραφήσεις όλων των ομάδων συγκεντρώθηκαν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.
Ήταν ένα εξαιρετικά καινοτόμο, δημιουργικό και επιτυχημένο έργο για το οποίο όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό.
2) «In the Limelight»
Tο τμήμα Αγγλικών τής Β΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχε στο έργο τού ευρωπαϊκού προγράμματος e-Τwinning «In the Limelight» στο οποίο συνεργάστηκαν 13 ευρωπαϊκά σχολεία
από τη Σερβία, την Ιταλία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Στο πλαίσιο αυτού τού έργου οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα παγκόσμιας σημασίας, όπως οι κίνδυνοι τής χρήσης τού διαδικτύου, τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα και η προσπάθεια επίλυσής τους, και η τέχνη ως μέσο για την ανταλλαγή των πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες.
Για όλα τα παραπάνω θέματα οι μαθητές των σχολείων δούλεψαν συνεργατικά δημιουργώντας αφίσες, infographics, βίντεο και παρουσιάσεις και απεικονίζοντας, έτσι, με διαφορετικούς τρόπους τις απόψεις τους πάνω στα φλέγοντα αυτά θέματα.
Το έργο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να αντιληφθούν την αξία τής συνεργασίας, τού αλληλοσεβασμού και τής αποδοχής τής κουλτούρας τής δικής τους και των άλλων.
Έτσι η διαδικασία μάθησης μετατράπηκε σε μια ευχάριστη δραστηριότητα για τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές.
Υπεύθυνη καθηγήτρια για τις e-Τwinning δράσεις ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Αθηνά Γκαρμπολά.
https://arsakeio.gr/gr/foreign-languages-new/english/student-activities/39878-e-twinning-draseis-3#sigProIdd56726d13d