Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013, οι μαθητές τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων, με τη βοήθεια των καθηγητριών τής Αγγλικής Γλώσσας κ. Εμμανουέλας Μουντράκη και Ντέπης Πέτρου, γιόρτασαν το Halloween με έναν ξεχωριστό τρόπο, φέρνοντας στο Σχολείο το πνεύμα τού εθίμου των αγγλόφωνων χωρών.


Συγκεκριμένα, οι μαθητές τής Α΄ τάξης, έχοντας διδαχθεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση αλλά και τα δρώμενα που εκτυλίσσονται στις 31 Οκτώβρη κάθε έτους σε πολλές χώρες, όπως Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής, Καναδά κ.α. πέρασαν στη δράση. Με πολλή χαρά ανέλαβαν να εφαρμόσουν οι ίδιοι το γνωστό “Τrick or Τreatιng?” στα παιδιά τού Νηπιαγωγείου, έχοντας προηγουμένως εφοδιαστεί καταλλήλως. Κατασκεύασαν λοιπόν μια “pumpkin mask”, ενώ κατά τη διάρκεια τής χειροτεχνίας άκουγαν σχετικά παιδικά τραγούδια, όπως το “Pumpkin, Pumpkin” και το “Too spooky for me”. Μόλις ολοκλήρωσαν το Halloween craft χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες, πήραν τα γεμάτα ζαχαρωτά Jack O’ Lantern καλαθάκια τους, φόρεσαν τις μάσκες τους και κέρασαν ξεχωριστά ο καθένας τους μαθητές αλλά και τις δασκάλες τού Νηπιαγωγείου, αναφωνώντας “Trick or Τreat?” («Φάρσα ή κέρασμα?») και σκορπίζοντας πολλά χαμόγελα!
Αφού διδάχθηκαν και εκείνοι με τη σειρά τους βασικές πληροφορίες σχετικά με το πολιτισμικό έθιμο τού Halloween, οι μαθητές τής Β΄ τάξης κατασκεύασαν μια κάρτα (Halloween card) με κύριο θέμα τους φανούς (lanterns), στην οποία αναγραφόταν η φράση “This little light of mine… let it shine, let it shine, let it shine”. Κατά τη διάρκεια τής χειροτεχνίας, οι μαθητές άκουσαν σχετικά με την ημέρα τραγούδια, όπως το “Too spooky for me”, “Halloween night” και το “Spooky song”, το οποίο απόλαυσαν και οπτικά στην πλατφόρμα τού e-arsakeio.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης γιόρτασαν το Halloween με ένα ξεχωριστό τρόπο. Ήταν εκείνοι οι οποίοι, με τη πολύτιμη βοήθεια τής καθηγήτριας των Εικαστικών κ. Κουτσή, κατασκεύασαν φαναράκια με τη μορφή τού Jack O’ Lantern, -εμβληματική φιγούρα στον εορτασμό τού Halloween- κοσμώντας τις αίθουσες των Αγγλικών μέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου. Έτσι, έχοντας ήδη μπει στο κλίμα τού ξεχωριστού αυτού εθίμου από νωρίς, ανήμερα τού Halloween τους δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθυμηθούν χαρακτηριστικές φράσεις, όπως “Happy Halloween” και “Trick or Treat”, που είχαν μάθει τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες και τραγούδια ανακύκλωσαν το σχετικό με τη μέρα λεξιλόγιο, όπως “spider”, “witch”, “fun”, “sweets” και εμπλουτίζοντάς το με νέες λέξεις όπως “lantern”, “jokes”, “candies”, “costumes”, “masks” “spooky” κ.λπ. Η μέρα έκλεισε με τους μικρούς μαθητές να χωρίζονται σε ομάδες για να επισκεφθούν την Στ΄ τάξη. Έτσι, κρατώντας τα Jack O’ Lantern φαναράκια τους, αιφνιδίασαν τους μεγαλύτερους κερνώντας ζαχαρωτά και αναφωνώντας “Happy Halloween! Trick or Treat?”
Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων γιόρτασαν την ημέρα τού Halloween με διαφορετικούς τρόπους. Παρακολούθησαν μέσω τής διαδικτυακής πλατφόρμας e-arsakeio μια σύντομη παρουσίαση power point σχετικά με τις ρίζες τού γνωστού αυτού εθίμου, καθώς και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, αποκτώντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη γνώση γύρω από το θέμα. Στη συνέχεια οι μαθητές κάθε τάξης άκουσαν σχετικά με την ημέρα τραγούδια, όπως το “Spooky song” οι μαθητές τής  Δ΄ τάξης και το “Halloween song” των Ε΄ και Στ΄ τάξεων.
Η μέρα τού Halloween έφτασε στο τέλος της με τα παιδιά να παίζουν εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια σχετικά το Halloween επιλεγμένα με βάση τις γνώσεις τους και την ηλικία τους.