Τα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών, ως γνωστό, αποτελούν μια εκπαιδευτική προσομοίωση στην αγγλική γλώσσα, η οποία επικεντρώνεται στην μελέτη των δικαιωμάτων και των καθηκόντων τού πολίτη, στην επικοινωνία και στην πολυμερή διπλωματία. Η θεμελιώδης ιδέα τού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών είναι ότι «η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται και όχι μόνο να παρατηρείται». Κατά τη διάρκεια τού Συνεδρίου οι μαθητές ανέλαβαν ρόλους ως ξένοι διπλωμάτες, αλλά και ως δημοσιογράφοι και Πρόεδροι Επιτροπών και διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους στα θέματα τής ημερήσιας διάταξης.
Στο Συνέδριο συζητήθηκαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η άνοδος τού εθνικισμού, ο κίνδυνος διάδοσης πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα τής Παλαιστίνης, ο πόλεμος των διαμαντιών στην πυροδότηση συγκρούσεων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την σύλληψη και φυλάκιση, η κρίση στην Ευρωζώνη, το πρόβλημα τής διακίνησης ναρκωτικών, η λαθρομετανάστευση, η αντιμετώπιση τής μόλυνσης τού θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Από το Αρσάκειο Γυμνάσιο συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία 11 μαθητές τής Γ΄ τάξης, οι οποίοι ήταν από τους νεότερους σύνεδρους στη διοργάνωση. Εκπροσώπησαν τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τη μαχητικότητα και την ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησαν και απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια. Στον απόηχο τής συμμετοχής τους, οι ίδιοι οι μαθητές εκφράστηκαν με διάχυτο ενθουσιασμό και θέρμη για το εγχείρημα και την πίστη στις ικανότητές τους που τους παρείχε. Η εκτενής έρευνα στο διαδίκτυο, η έκθεσή τους στην αγγλική γλώσσα, οι γνώσεις που αποκόμισαν και η ενασχόλησή τους με φλέγοντα θέματα τής επικαιρότητας που συνδέουν την εκπαίδευση με την πραγματικότητα αποτελούν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τους.
Οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου που πήραν μέρος ήταν οι: Αργυράκης Παναγιώτης, Βαλαριστός Παναγιώτης, Βράνα Στέλλα, Γιαννιώτου Κατερίνα, Γκουτνά Ιωάννα, Ιωαννίδου Αγγελική, Κοσκινά Σταυρούλα, Πυλαρινού Ελισάβετ, Στοϊμένου Άρτεμις, Τοτοκώτση Άννα Μαρία και Χρήστου Χριστίνα-Γεωργία.
Τις αντιπροσωπίες των χωρών καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Π. Οικονόμου.
Αντίστοιχα, οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στον ρόλο τους ως διπλωματών-εκπροσώπων τής Γαλλίας και τής Γουατεμάλας.
Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου που συμμετείχαν ήταν: Γιατρά Φλώρα, Δημόκας Βασίλειος, Δημουλιάς Στέλιος, Ζωγράφος Λάσκαρης, Καζάκος Γιάννης, Μαυροκεφαλίδης Σπυρίδων, Μικροπούλου Αικατερίνη, Μολδοβάνη Ειρήνη, Οκαλίδου Αργιέττα, Σία Ελεάνα, Χατζηζήσης Βασίλειος, Χριστοδούλου Κωνσταντίνος και Ψαρουδάκης Σταμάτης (Α΄ τάξη), Κατραντσιώτη Πολυνίκη, Κωφωκότσιου Ηρώ και Λουκοπούλου Αικατερίνη (Β΄ τάξη), Βέντσιου Παναγιώτα-Πωλίνα και Γκρίζος Κωνσταντίνος (Γ΄ τάξη).
Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν με την άρτια παρουσία και συμμετοχή τους ο Γκρίζος Κωνσταντίνος ως Πρόεδρος τής Επιτροπής Οικονομικών των Κοινωνικών Θεμάτων, η Κωφωκότσιου Ηρώ ως Πρόεδρος τής Επιτροπής των Ανθρωπιστικών και Πολιτιστικών Θεμάτων και η Λουκοπούλου Αικατερίνη ως Πρόεδρος τής Επιτροπής Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας. Η επιλογή τους, η οποία έγινε κατόπιν διαγωνισμού και προσωπικής συνέντευξης, δικαιώθηκε από τον άψογο και δημοκρατικό συντονισμό των Επιτροπών στις οποίες προήδρευσαν.
Οι μαθητές Βέντσιου Παναγιώτα-Πωλίνα, Δημόκας Βασίλειος και Μικροπούλου Αικατερίνη συμμετείχαν ως επίσημοι Aνταποκριτές Τύπου (Press Officers). Για τρεις μέρες κάλυπταν δημοσιογραφικά τις εργασίες τού 12ου TMUN και αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα “The ΜUNday Times”.
Τους μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Α. Οικονόμου.
https://arsakeio.gr/gr/foreign-languages-new/english/student-activities/16869-12o-modelo-hnwmenwn-ethnwn-thessalonikhs-3#sigProId2954ac82c0