Oι Βιβλιοθήκες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας διαθέτουν πλέον τον Κατάλογό τους στο διαδίκτυο μέσω της Υπηρεσίας openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ενισχύοντας την ανοικτή και ελεύθερη πρόσβαση των μελών της…
Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων παρουσίασαν έκθεση τεκμηρίων σχετικά με τον πόλεμο του ΄40, την Κατοχή και γενικότερα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πώς γιόρταζαν το Πάσχα οι επαναστατημένοι Έλληνες – Αυθεντικές μαρτυρίες από ιστορικές πηγές – Μοναδικό τεκμήριο για τον πρώτο εορτασμό του ελεύθερου έθνους το 1822!
Με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων Σχολείων, Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, ετοίμασαν ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αξιοποιώντας τα τεκμήριά τους αλλά και τη δημιουργικότητα των βιβλιοθηκονόμων τους. Το υλικό της φετινής δυναμικής και συντονισμένης συμβολής των Βιβλιοθηκών των Αρσακείων στην επέτειο αποτέλεσε τη βάση του εκπαιδευτικού περιεχομένου για την ενημέρωση των μαθητών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων.
Εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων μια εξαιρετική δραστηριότητα πραγματοποιείται για μια ακόμα φορά από τη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης από 13 έως και 20 Δεκεμβρίου 2019.
Το Β' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού υπό την επίνευση της διευθύντριας, κ. Στυλιανής Νάκη, οργάνωσε στις 4 Νοεμβρίου 2024 εκδήλωση μνήμης και ενημέρωσης για την τουρκική κατοχή. Ο επίσημος προσκεκλημένος, κ. Άγγελος Συρίγος, βουλευτής Α΄ Αθηνών και καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στους μαθητές για το πώς και το γιατί της κατοχής και απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων των μαθητών. Την εκδήλωση εκόσμησε με την παρουσία του και την ομιλία του ο κ. Μιχάλης Καπετανής, διευθυντής του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Εκάλης. Θέμα του ήταν η Κύπρος του Γ. Σεφέρη, η Κύπρος που είναι το πιο ελληνικό τμήμα του Ελληνισμού. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του κ. Γιάννη Καργάκου, φιλολόγου στο Β΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, για την ιστορία της Κύπρου και τον απελευθερωτικό-ενωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μια μέρα που έχει χαραχτεί βαθιά στη συλλογική μνήμη ως ημέρα αντίστασης, θάρρους και περηφάνειας για τον ελληνικό λαό. Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στο τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ήταν ένα «ΟΧΙ» στον φασισμό, στην ανελευθερία, στην υποδούλωση, ένα «ΝΑΙ» στην αντίσταση, στην αυταπάρνηση, στους αγώνες και στις θυσίες για τη διαφύλαξη όλων των αρχών, των ιδανικών και των αξιών που κλείνει μέσα της η λέξη «Ελλάδα». Οι Έλληνες με τα χαρακτηριστικά που τούς αποδίδει ο ποιητής,
Ο καθένας τους είχε κι από ένα μικρό Μεσολόγγι στο στήθος του. Και μια μουσική, γινωμένη απ’ τα έμβολα των Ελλήνων, απ’ όταν, όμοια με ουράνια πτερωτά τα καράβια τους, ριχνόντουσαν πάνω σ’ αυτά των Περσώνε στη Σαλαμίνα.(…) Σμίγαν τους στεναγμούς τους και σχημάτιζαν έπος, αντιστάθηκαν, πολέμησαν, νίκησαν.
Χρέος όλων μας, και ιδιαιτέρως των νέων, είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της ημέρας αυτής, όχι μόνο για να τιμήσουμε το παρελθόν, αλλά και για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν ως έθνος• την ελευθερία, την δημοκρατία και την δικαιοσύνη.
Και το όνομα Ελλάδα, δεν είναι λέξη, αλλά λόγος· όλες οι λέξεις που ονομάζουν το φως.