Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την πρώτη εβδομάδα τού Φεβρουαρίου 2024 τα προνήπια τού τμήματος Π.3 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, με υπεύθυνη νηπιαγωγό την κ. Έφη Μπογάτσα, δημιούργησαν παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτόκουτα, ρολά, κουτιά και υπολείμματα χαρτονιών.

Τα παιδιά, αρχικά, έφτιαξαν κρίκους από κομμάτια χαρτόκουτου, τους οποίους έβαψαν, ενώ με τα κουτιά έφτιαξαν τις βάσεις πάνω στις οποίες έμπαιναν οι κρίκοι. Έτσι, δημιούργησαν ένα παιχνίδι ρίψης στόχων και καλλιέργησαν τις ικανότητές τους στην παρατήρηση, στον συντονισμό ματιού και χεριού και στη συγκέντρωσή τους, αναπτύσσοντας την αντίληψη τής απόστασης και τού χώρου.

Έπειτα έφτιαξαν ένα παιχνίδι από ρολά και κομμάτια χαρτόκουτου. Δημιούργησαν μια βάση εννέα θέσεων, όπου κολλήθηκαν τα εννέα ρολά. Μέσα σε αυτά τα ρολά τα παιδιά έπρεπε να βάλουν τους κρίκους στη σωστή θέση, ανάλογα με το χρώμα που έδειχναν οι καρτέλες, τις οποίες έφτιαξαν τα ίδια. Με το παιχνίδι αυτό τα παιδιά παρατηρούν, καλλιεργούν την μαθηματική τους σκέψη και την αντίληψή τους για τον χώρο. Τέλος, χρωμάτισαν και έντυσαν με μαλλιά και υπολείμματα χαρτονιών τα ρολά, δημιουργώντας κούκλες, στις οποίες έδωσαν ζωή, χαρακτήρα, όνομα και έγιναν οι ήρωες στις ιστορίες τού κουκλοθεάτρου τους.

Έτσι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη την αξία τής επαναχρησιμοποίησης και πώς από ένα σκουπίδι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο και χρήσιμο, εμπλούτισαν τα παιχνίδια τής τάξης τους και το διασκέδασαν πολύ!

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Εργαστήριο για την Οικολογία) στη 2η θεματική ενότητα: "Φροντίζω το περιβάλλον", με τίτλο «Η Ζωή Χωρίς Σκουπίδια: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση».