Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, οι μαθητές τής Β΄ και Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με τους καθηητές τους κ. Θ. ΑλεβιζάκηΧ. Κατσέλα και Δ. Κουτρομάνου ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν πράξη το ουσιαστικό μήνυμα τής εορτής: τη σπουδαιότητα τής εκμάθησης ξένων γλωσσών και τής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 οι μαθητές συμμετείχαν σε μια σειρά από δραστηριότητες που είχαν ως στόχο να αναδείξουν τη σημασία τής γλωσσικής πολυμορφίας και την αξία τής πολυγλωσσίας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, οι μαθητές μίλησαν για την εκμάθηση διαφορετικών γλωσσών και τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή, καθώς και τη σημασία τους στους τομείς τής εκπαίδευσης και τής εργασίας. Παράλληλα, εξερεύνησαν τις γλώσσες ως μέσο διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ως κλειδί για την κατανόηση άλλων πολιτισμών.

Με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, οι μαθητές ανέλαβαν να συντάξουν εργασίες πάνω στο θέμα τής πολυγλωσσίας και των πολλαπλών ωφελειών τής εκμάθησης ξένων γλωσσών. Οι εργασίες αυτές όχι μόνο ανέδειξαν τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος αλλά εμπλουτίστηκαν με προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες μαθητών, που έχουν διδάσκονται περισσότερες από μία γλώσσες. Οι μαθητές μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η πολυγλωσσία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Όλες οι εργασίες συγκεντρώθηκαν σε μια διαδραστική πλατφόρμα padlet, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να σχολιάσουν τις ιδέες των συμμαθητών τους. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα "πολυγλωσσικός τοίχος", στον οποίο οι μαθητές κατέγραψαν βασικές λέξεις και φράσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, συμβάλλοντας, έτσι, σε μια οπτική αναπαράσταση τής γλωσσικής ποικιλομορφίας.

Η δράση αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη των γλωσσών στην προώθηση τής διαπολιτισμικής κατανόησης και να ενισχύσουν την επιθυμία τους για τη συνεχή εκμάθηση νέων γλωσσών, καθώς ανακάλυψαν τη σημασία τής επικοινωνίας σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο.

22915 Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2024 001