Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τα Αρσάκεια Γυμνάσια Ψυχικού, σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διοργάνωσαν και εφέτος από κοινού, για 14η συνεχή χρονιά, την εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες Σταδιοδρομίας». Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής τού θεσμού τού ΣΕΠ στα Σχολεία μας και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων.

Στις «Ημέρες Σταδιοδρομίας» προσκλήθηκαν 8 γονείς μαθητών μας, καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο, για να μιλήσουν στους μαθητές και τις μαθήτριες τής Γ΄ τάξης σχετικά με τη φύση, τις συνθήκες εργασίας, τους τομείς απασχόλησης, τις προοπτικές των επαγγελμάτων τους, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Σκοπός τής προσπάθειας αυτής είναι η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των μαθητών μας για τον κόσμο των επαγγελμάτων, προκειμένου να ενδυναμωθεί η επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Στις «Ημέρες Σταδιοδρομίας» συμμετείχαν οι ακόλουθοι ομιλητές:

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023:

Γεώργιος Ευθύμογλου, πρόεδρος τού Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών

Ουρανία Νταγαδάκη, ακτινολόγος Εξειδικευμένης Απεικόνισης τού Μαστού

Ευάγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σάντυ Ψηλιάκου, επιχειρηματίας


Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Αριάδνη Αργυράκη, καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οδυσσέας Ιωάννου, στιχουργός - συγγραφέας

Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Στατιστικής

Νικόλ Παπαδοπούλου, γραφίστρια

Στις προαναφερθείσες ημέρες μίλησαν στα παιδιά 4 επαγγελματίες κάθε φορά. Στην αρχή κάθε επαγγελματίας έκανε μια εισήγηση 15 λεπτών, με την οποία μετέφερε στους μαθητές, με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, προσφέροντάς τους χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με τον επαγγελματικό του χώρο.

Στο τέλος, όταν ολοκλήρωναν τις εισηγήσεις τους όλοι οι ομιλητές τού πάνελ, ακολουθούσε συζήτηση με τα παιδιά, την οποία συντόνιζαν οι καθηγητές Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Παντελής Κατηνιώτης και  Κατερίνα Σουφλιά. Κατά τη διάρκεια τής συζήτησης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις γενικού περιεχομένου προς όλους τους ομιλητές τού πάνελ, αλλά και να διατυπώσουν τις απορίες τους σχετικά με συγκεκριμένα σημεία των ομιλιών που άκουσαν, καθώς και τους προβληματισμούς τους σχετικά με μέλλον.

Αδιαμφισβήτητα, οι Ημέρες Σταδιοδρομίας υπήρξαν ιδιαιτέρως ευεργετικές για τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας. Ταυτόχρονα, αποτέλεσαν ένα σημαντικό κίνητρο ενίσχυσης τής μαθησιακής τους προσπάθειας και μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα των μαθημάτων.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι Διευθύντριες των Αρσακείων Γυμνασίων Ψυχικού κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου και Σοφία Γρατσία, ενώ την ευθύνη τής οργάνωσής είχαν οι καθηγητές - Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Παντελής Κατηνιώτης και Κατερίνα Σουφλιά.