Αρσάκεια Ιωαννίνων

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων ΣΤ΄ τάξης

Σεπτέμβριος  

·  Καλωσορίζουμε  τη  νέα  σχολική  χρονιά  με  δημιουργικό  τρόπο  μέσα  από  αφηγήσεις  ιστοριών, εικαστικές δημιουργίες και παιχνίδια  συνεργασίας.

·  Υποδοχή των μαθητών της Α΄ τάξης.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης ετοιμάζουν ένα νοσταλγικό καλωσόρισμα για τα πρωτάκια μας, σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

·  Συζήτηση – παρουσίαση του φαινομένου των σεισμών (προληπτική άσκηση εκκένωσης του κτιρίου)  για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

·  Ευρωπαϊκή  Ημέρα Γλωσσών

Οι μαθητές της Στ’ τάξης συμμετέχουν σε δράσεις με θέμα ‘Η σπουδαιότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών’ με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

Εκκίνηση προγράμματος «Aυτός ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας»

·   Ο στίχος του σπουδαίου μας ποιητή αποτελεί την αφορμή του φετινού μας ταξιδιού στον κόσμο της γνώσης και της ζωής. Μέσα από την επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τον αθλητισμό αλλά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε πολιτισμούς, ιστορίες, μύθους, ανθρώπους, τόπους μακρινούς και συναρπαστικούς. Οι  πλανήτες και τ’ άστρα θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον ΜΕΓΑ  κόσμο μας και τη σημασία του ανθρώπου, του μοναδικού όντος που μπορεί με τις παρεμβάσεις του να οδηγήσει στην αναγέννηση ή την καταστροφή.

Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος στοχεύει στην ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε τόπου, στην κατανόηση της σημασίας του σεβασμού  στον πολιτισμό κάθε λαού, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας  προστασίας του κόσμου που μας περιβάλλει για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του γαλάζιου πλανήτη μας. Μέσα από τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε  με αφορμή  το πρόγραμμα «Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας» θα αναζητήσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που καθημερινά αναφύονται και θα θαυμάσουμε την εκθαμβωτική απεραντοσύνη του συναρπαστικού  μας σύμπαντος.

Τα μαγευτικά ταξίδια στον κόσμο της γνώσης δεν τελειώνουν ποτέ! Προσφέρουν μοναδική πληρότητα! Αυτήν θα αναζητήσουμε!

Οκτώβριος

·   Επίσκεψη στο Κάστρο της Πάτρας

Οι μαθητές θα επισκεφτούν ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και θα παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ξεκλειδώσει τα μυστικά του μνημείου αυτού.

·  Εορτή 28ης Οκτωβρίου.  

Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους στον εορτασμό αυτό και στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας,  προσεγγίζουν βιωματικά, πρόσωπα και γεγονότα  του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καλλιεργώντας έτσι την εθνική τους συνείδηση. Θα επεξεργαστούν επίσης το βιβλίο «Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ» το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό θεματικό άξονα της γιορτής.

·   Πρόγραμμα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης.

Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού είναι η  ανάπτυξη  κοινωνικών  και  συναισθηματικών  δεξιοτήτων  των  παιδιών, καθώς  βοηθά  στην  υγιή  ανάπτυξη  της  προσωπικότητάς  τους,  στην  προσαρμογή  τους  στο  κοινωνικό  περιβάλλον  και  στις  σχέσεις  τους  με  τους  άλλους.  Το  πρόγραμμα  θα  πραγματοποιηθεί  σε  συνεργασία  με  τη  Συμβουλευτική  Υπηρεσία  του  σχολείου  μας.

·   «Ημέρα σχολικού αθλητισμού»

 Παιχνίδια- αγώνες-δραστηριότητες που ενισχύουν το πνεύμα της συμμετοχής και του «ευ αγωνίζεσθαι»

·     Ώρα  για  λεξικολογικά  παιχνίδια

Τελειώνοντας  τις  ενότητες  του  βιβλίου  της  Γλώσσας  οι  μαθητές  μας  θα  έχουν  την  ευκαιρία  να  εμπεδώνουν  με  πολύ  ευχάριστο  τρόπο  το  αντίστοιχο  λεξιλόγιο  και  τα  γραμματικά  φαινόμενα,  παίζοντας  ομαδικά  παιχνίδια  στη  Βιβλιοθήκη  του  Σχολείου  μας,  είτε  με  χρήση  των  λεξικών  είτε  με  χρήση  κατάλληλου  ψηφιακού  υλικού  που  ετοιμάζουν  γι’ αυτούς  η  δασκάλα  τους  και  ο  υπεύθυνος  της  Βιβλιοθήκης.

                Νοέμβριος

·     Επίσκεψη στο Παναχαϊκό όρος

Στόχος της δράσης αυτής, η οποία σχετίζεται με το  μάθημα  της Γεωγραφίας, είναι η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας και η γνωριμία με  το γνωστό άγνωστο, το Παναχαϊκό όρος, αυτό το σπάνιας φυσικής ομορφιάς βουνό, που τόσα πολλά έχει να  μας αποκαλύψει.

·    Αφιέρωμα  στη  ζωή  και  το  έργο  του  Φώτη Κόντογλου.

Οι  μαθητές  θα  γνωρίσουν  τη  ζωή  και  το  έργο  του  διάσημου  ζωγράφου  μέσα 

από  τη  γενική  εξέλιξη  της  ιστορίας  της  τέχνης.  Η  δράση  θα  πλαισιωθεί  από  σχετική  εικαστική  δραστηριότητα.

·   Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας, οι μαθητές μας  θα γνωρίσουν σημαντικούς Έλληνες και ξένους  φιλόσοφους και θα διερευνήσουν βαθιά  ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και τη θέση του σ’ αυτόν.

·   Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Πάμε θέατρο! Ανοίγουμε στα παιδιά μια πόρτα σε έναν κόσμο μαγικό, όπου το φανταστικό μετατρέπεται σε πραγματικό κι αυτός ο μαγικός κόσμος, ο γεμάτος θαύματα, τα ενθουσιάζει. Μέσα από τη θεατρική παράσταση οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με μια σπουδαία μορφή τέχνης, θα αναπτύξουν το αισθητικό τους κριτήριο και θα πετάξουν σε κόσμους φανταστικούς, όπως ακριβώς κάνουν και με το παιχνίδι.

Δεκέμβριος

· Εβδομάδα κατά του καπνίσματος

Σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος.

Οι μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος ‘Ερευνώ και Ανακαλύπτω’ επεξεργάζονται σχετικό κεφάλαιο για το αναπνευστικό σύστημα και εφαρμόζουν μια διδακτική πρόκληση του προγράμματος Engineer με τίτλο «Βαθιές ανάσες - Σχεδιασμός μίας συσκευής για τη μέτρηση του όγκου εκπνοής"

·  Μαγειρεύουμε παραδοσιακές λιχουδιές

Γνωρίζουμε ήθη και έθιμα των λαών και συμμετέχουμε με έναν διαφορετικό τρόπο στον εορτασμό των Χριστουγέννων.

·    Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Φιλοτεχνούμε, κατασκευάζουμε και μαγειρεύουμε για καλό σκοπό!

·     Εβδομάδα Ανάγνωσης Ξενόγλωσσου Λογοτεχνικού βιβλίου

Ως ένα ευχάριστο διάλειμμα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές  της Στ΄ τάξης θα συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια  με αφορμή την ανάγνωση  ξενόγλωσσων λογοτεχνικών βιβλίων.

·    Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μαθητές θα επεξεργαστούν την εκπαιδευτική βαλίτσα της actionaid :2π .Βασικός στόχος της εκπαιδευτικής βαλίτσας είναι η ευαισθητοποίηση την μαθητών γύρω από παγκόσμια ζητήματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα κ.ά.

Ιανουάριος

·   Διαβάζουμε και επεξεργαζόμαστε ένα μοναδικό βιβλίο!

 Στόχος της δράσης αυτής είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας μέσα από την λογοτεχνία.

·   Επιστήμη και Τεχνολογία

Υλοποιούμε με τους μαθητές μας το πρόγραμμα ENGINEER με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα παιδιά με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση σε ένα ενδιαφέρον πρόβλημα. Συγκεκριμένα, μέσα από μια διαδικασία 5 βημάτων (ρώτησε, φαντάσου, σχεδίασε, δημιούργησε, βελτίωσε) θα φτιάξουν μια σούπερ ρουφήχτρα (Σχεδιασμός μίας μηχανής για τον καθαρισμό των απορριμμάτων)

Συμμετέχοντας στην πρόκληση «Ας καθαρίσουμε–σχεδιάστε μία ηλεκτρική σκούπα» οι μαθητές θα μάθουν για τον ηλεκτρισμό και την ηλεκτρολογία.

Από την ενδιαφέρουσα αυτή «πρόκληση» επιδιώκεται:

α) Η προώθηση της μάθησης στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας

β) Η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με χρήση του διδακτικού μοντέλου της διερευνητικής μάθησης (inquiry based learning), αξιοποιώντας αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική.

Φεβρουάριος

·  Συγγραφείς στο σχολείο μας

Οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συγγραφείς αγαπημένων τους βιβλίων, να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες δράσεις και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

·  Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο οι μαθητές μας θα ασχοληθούν με ποικίλες δράσεις  που στόχο έχουν  τη συνειδητοποίηση των κινδύνων που διατρέχουν  από τη μη σωστή χρήση του διαδικτύου. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο των νέων τεχνολογιών που είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Μάρτιος

·   Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη

Οι μικροί μαθητές θα περιπλανηθούν στα μονοπάτια της ποίησης και θα έχουν την ευκαιρία να  επεξεργαστούν ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.

·    Επίσκεψη στο Μεσολόγγι

Οι μαθητές έχοντας διδαχθεί τα γεγονότα της Επανάστασης  θα γνωρίσουν την ιστορική πόλη και θα συνειδητοποιήσουν τον σημαντικό ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

·   Το  σχολείο  πηγαίνει  Πανεπιστήμιο

Οι  μαθητές  θα  έχουν  την  ευκαιρία  να  επισκεφτούν  μια  πανεπιστημιακή  σχολή  και  να  παρακολουθήσουν  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  προσαρμοσμένο  στις  δικές  τους  γνωστικές  ανάγκες.

Απρίλιος

·   Επίσκεψη στο Πλανητάριο και στο Εθνολογικό Μουσείο

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιστορικά κειμήλια του Έθνους μας στο Ιστορικό-Εθνολογικό Μουσείο. Επίσης, θα βιώσουν μια συναρπαστική εμπειρία στο Ευγενίδειο Ίδρυμα με την παρακολούθηση ψηφιακής παράστασης.

·   Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου

Με αφορμή την ημέρα αυτή οι μαθητές της Στ΄τάξης θα διαβάσουν ξενόγλωσσα λογοτεχνικά βιβλία και θα συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια.

·   Από τα σπήλαια στα e-book

Οι μαθητές μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αναπτύσσουν την αγάπη τους για το βιβλίο και το θεσμό της Βιβλιοθήκης, θα ασχοληθούν με την ιστορία της γραφής.

Μάιος

·   Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γέλιου οι μαθητές της Στ΄ θα περιπλανηθούν στον κόσμο των συναισθημάτων έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.

·  Νέο ξεκίνημα, πρόκληση και ευκαιρία.

Πρόγραμμα ομαλής μετάβασης στο Γυμνάσιο με στόχο την γνωριμία των μαθητών με την νέα εκπαιδευτική βαθμίδα.

·   Αστροπαρατήρηση με την ομάδα της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»

Οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική αστροβραδιά παρατηρώντας με τηλεσκόπια τον έναστρο ουρανό.

Ιούνιος

·  Ψυχαγωγική εκδρομή

Οι μαθητές, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη  ψυχαγωγική εκδρομή τους, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια ξένοιαστη μέρα, γεμάτη παιχνίδι κοντά στη φύση.

Σημείωση: Θα υπάρχει ενημέρωση για τυχόν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των δράσεων

* Θα υπάρξουν και κάποιες επιπλέον δράσεις που θα επιλεγούν σε συνεργασία με τους μαθητές μας

Η δασκάλα της τάξης

Ρέα Μαυρόγιαννη