Αρσάκεια Ιωαννίνων

     

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων E΄ τάξης

Σεπτέμβριος

·  Καλωσορίζουμε τη νέα σχολική χρονιά με δημιουργικό τρόπο μέσα από αφηγήσεις ιστοριών, εικαστικές δημιουργίες και παιχνίδια συνεργασίας. 

·  Συζήτηση – παρουσίαση του φαινομένου των σεισμών (προληπτική άσκηση εκκένωσης του κτιρίου)

• Εκκίνηση προγράμματος «αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας»

Ο στίχος του σπουδαίου μας ποιητή αποτελεί την αφορμή του φετινού μας ταξιδιού στον κόσμο της γνώσης και της ζωής. Μέσα από την επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τον αθλητισμό, αλλά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε πολιτισμούς, ιστορίες, μύθους, ανθρώπους, τόπους μακρινούς και συναρπαστικούς. Οι  πλανήτες και τ’ άστρα  θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον ΜΕΓΑ  κόσμο μας και τη σημασία του ανθρώπου, του μοναδικού όντος που μπορεί  με τις παρεμβάσεις του να οδηγήσει στην αναγέννηση ή την καταστροφή.

Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος στοχεύει στην ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε τόπου, στην κατανόηση της σημασίας του σεβασμού  στον πολιτισμό κάθε λαού, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας  προστασίας του κόσμου που μας περιβάλλει για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του γαλάζιου πλανήτη μας. Μέσα από τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε  με αφορμή  το πρόγραμμα «Αυτός ο κόσμος, ο μικρός ο Μέγας» θα αναζητήσουμε απαντήσεις στα ερωτηματικά που καθημερινά αναφύονται και θα θαυμάσουμε την εκθαμβωτική απεραντοσύνη του συναρπαστικού  μας σύμπαντος.

 Τα μαγευτικά ταξίδια στον κόσμο της γνώσης δεν  τελειώνουν ποτέ! Προσφέρουν μοναδική πληρότητα! Αυτήν θα αναζητήσουμε!

Πιο συγκεκριμένα, για τους μαθητές της Ε΄ τάξης οι ποικίλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του διαθεματικού μας προγράμματος αυτή τη χρονιά θα αφορούν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

1.  «Από τις Φρυκτωρίες στο Διαδίκτυο» – Αρχαίες αλλά και σύγχρονες    ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο

2.   «Οι θησαυροί του κόσμου» - Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς

3.    «Μια κουκίδα στο άπειρο» - Εξερευνούμε τα θαύματα του σύμπαντος

• Ευρωπαϊκή  Ημέρα Γλωσσών

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης συμμετέχουν σε δράσεις με θέμα “Η σπουδαιότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών” με αφορμή τoν εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

·    Επίσκεψη στα Ρωμαϊκά μνημεία της πόλης μας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές θα επισκεφθούν τα ρωμαϊκά μνημεία που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και αποτελούν έναν ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η ξενάγηση θα έχει αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο της πόλης μας, όπου θα υλοποιήσουν σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα συνεχιστεί  στο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο και  τη Ρωμαϊκή Γέφυρα Μειλίχου. Στόχος μας είναι να βιώσουν τα παιδιά ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας, να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία του ρωμαϊκού κόσμου και να πάρουν μια γεύση από τον ρωμαϊκό τρόπο ζωής, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί στην τάξη μέσα από κείμενα, εικόνες και ιστορικές πηγές.

Οκτώβριος

·  Παιδεία και αθλητισμός

Οι μαθητές μας θα πραγματοποιήσουν το πρώτο τους μάθημα κολύμβησης.  Με την καθοδήγηση των καθηγητριών της φυσικής αγωγής του Σχολείου μας θα εξασκηθούν στον σωστό τρόπο κολύμβησης, θα παίξουν, θα διασκεδάσουν!

· Πρόγραμμα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης

Καθώς η ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών του Δημοτικού σχολείου είναι σημαντική, αφού αυτές οι δεξιότητες βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, στην προσαρμογή του στο κοινωνικό περιβάλλον και στις σχέσεις του με τους άλλους, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη συμβουλευτική υπηρεσία του σχολείου μας πρόγραμμα σχετικό με τους παραπάνω στόχους.

· «Ημέρα σχολικού αθλητισμού»

 Παιχνίδια- αγώνες-δραστηριότητες που ενισχύουν το πνεύμα της συμμετοχής και του «ευ αγωνίζεσθαι».

·   Ώρα για λεξικολογικά παιχνίδια!

Τελειώνοντας τις ενότητες του βιβλίου της γλώσσας οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να εμπεδώνουν με πολύ ευχάριστο τρόπο το αντίστοιχο λεξιλόγιο και τα γραμματικά φαινόμενα παίζοντας ομαδικά παιχνίδια στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας είτε με χρήση των λεξικών είτε με χρήση κατάλληλου ψηφιακού υλικού.

·   Εορτασμός της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με τη συμμετοχή μας στη χορωδία του Σχολείου μας θυμόμαστε τα ιστορικά γεγονότα και τιμάμε τους ήρωες του έπους του ’40!

Νοέμβριος

·  Προσεγγίζουμε με βιωματικό τρόπο τα γεγονότα του «Πολυτεχνείου» και παρουσιάζουμε ένα σχετικό αφιέρωμα

·  Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Φώτη Κόντογλου

Ένα ταξίδι στην περιπέτεια της ζωγραφικής μέσα από το έργο του διάσημου λογοτέχνη, ζωγράφου και αγιογράφου. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μέσα από την γενική εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης, ενώ η δράση θα πλαισιωθεί και από σχετική εικαστική δραστηριότητα.

·   Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Πάμε θέατρο! Ανοίγουμε στα παιδιά μια πόρτα σε έναν κόσμο μαγικό, όπου το φανταστικό μετατρέπεται σε πραγματικό κι αυτός ο μαγικός κόσμος, ο γεμάτος θαύματα, τα ενθουσιάζει. Μέσα από τη θεατρική παράσταση θα έρθουν σε επαφή με μια σπουδαία μορφή τέχνης, θα αναπτύξουν το αισθητικό τους κριτήριο και θα πετάξουν σε κόσμους φανταστικούς, όπως ακριβώς κάνουν και με το παιχνίδι.

Δεκέμβριος

·   Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών

Ξενάγηση στον χώρο της βιβλιοθήκης, εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναζήτησης πληροφοριών και συμμετοχή σ’ ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

·  18 Δεκεμβρίου - Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες

Σε μια περίοδο που ολόκληρη η κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες πρωτοφανούς κρίσης, οι μετανάστες γίνονται συχνότερα θύματα περιθωριοποίησης και διακρίσεων. Στόχος του σχετικού αφιερώματος είναι μέσα από τις βιωματικές δράσεις και την επεξεργασία βιβλίων να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μαθητές  και να τους καλλιεργήσουμε το πνεύμα της αποδοχής και της αλληλεγγύης, ώστε να κατανοήσουν πως τα δικαιώματα των ανθρώπων  που περνούν τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή –όπως και όλων των ανθρώπων-  θα πρέπει να περιφρουρούνται.

 • Εβδομάδα Ανάγνωσης Ξενόγλωσσου Λογοτεχνικού βιβλίου

Ως ένα ευχάριστο διάλειμμα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές  της Ε΄ τάξης θα συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια  με αφορμή την ανάγνωση  ξενόγλωσσων λογοτεχνικών βιβλίων.

·  Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας!

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα μηνύματα αυτής της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου  και τη συμμετοχή τους σε πρωτότυπες δραστηριότητες στον χώρο της βιβλιοθήκης του Σχολείου μας.   

Ιανουάριος

·   Διαβάζουμε και επεξεργαζόμαστε ένα μοναδικό βιβλίο!

Καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι η λογοτεχνία απελευθερώνει τη χαρά, τη γνώση, τη σκέψη  και τη φαντασία με τον τρόπο που ταιριάζει στην παιδική ηλικία, οργανώνουμε ποικίλες δραστηριότητες με αφορμή ένα βιβλίο που θα διαβάσουμε. Ως κορύφωση αυτής της ενασχόλησης θα ακολουθήσει η γνωριμία μας με τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού, που θα μας επισκεφτεί στην τάξη μας!

·   Επιστήμη και Τεχνολογία

Υλοποιούμε με τους μαθητές μας το πρόγραμμα ENGINEER με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ. Αφροδίτης Λεολέη, θα επιχειρήσουν να επιλύσουν με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο ένα ενδιαφέρον πρόβλημα από την καθημερινή ζωή. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα εφαρμοστεί διδακτική μεθοδολογία που βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων και θα αξιοποιηθούν αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από τη Μηχανοτεχνία (Engineering).

 Από την ενδιαφέρουσα αυτή «πρόκληση» επιδιώκεται:

α) Η προώθηση της μάθησης στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας

β) Η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με χρήση του διδακτικού μοντέλου της διερευνητικής μάθησης (inquiry based learning), αξιοποιώντας αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική.

Φεβρουάριος

·  Συγγραφείς στο σχολείο μας

Υποδεχόμαστε τη συγγραφέα του βιβλίου που διαβάσαμε στην τάξη μας !

Μάρτιος

·   Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο

«Αγαπώ, άρα υπάρχω»

Αυτός ο μικρός αλλά τόσο ηχηρός στίχος από το «Μεσουράνημα της Φωτιάς»
πρεσβεύει με μεστό τρόπο την ουσία της ύπαρξης αλλά και της προσωπικότητας του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα παιδιά θα γνωρίσουν το έργο του  πιο ανθρώπινου, ίσως, από τους νεοέλληνες ποιητές, τον  ποιητή της αγάπης, της ειρήνης, της ελληνικότητας και του ουμανισμού.

·  Το σχολείο πηγαίνει Πανεπιστήμιο!

Oι μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Πατρών συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Τα σχολεία πηγαίνουν πανεπιστήμιο» θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν μια πανεπιστημιακή σχολή, παρακολουθώντας εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές τους γνωστικές ανάγκες. Έτσι θα φυτευτούν κάποιοι μικροί σπόροι που ευχόμαστε στο μέλλον να καρπίσουν!

Απρίλιος

• Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου

Με αφορμή την ημέρα αυτή οι μαθητές της Ε΄ τάξης θα διαβάσουν ξενόγλωσσα λογοτεχνικά βιβλία και θα συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια.

·   Επίσκεψη σε εργοστάσιο της περιοχής

Το σχολείο είναι απαραίτητο να ανοίγει τις πόρτες που συνδέουν τη γνώση με την πραγματική ζωή. Μια επίσκεψη των μικρών μαθητών σε ένα εργοστάσιο της περιοχής θα τους δώσει ερεθίσματα που σχετίζονται με την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

• Επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας

Η επίσκεψή μας αυτή συνδέεται με το μάθημα της Ιστορίας και έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές την τέχνη της βυζαντινής περιόδου. Στο μουσείο θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια πλούσια  συλλογή που φιλοξενεί περισσότερα από 25.000 εκθέματα, με μοναδικές συλλογές εικόνων, γλυπτών, μικροτεχνίας, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, κεραμικών, υφασμάτων και χειρογράφων. Στη συνέχεια ο χώρος του μουσείου θα μετατραπεί από απλό εκθετήριο σε χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας και πολιτισμού, αφού τα παιδιά θα υλοποιήσουν με την καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγού εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μάιος

· Επίσκεψη στο μουσείο χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό

Στόχος της επίσκεψής μας στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης «Βάσω Κατράκη» είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον μουσειακό χώρο και να γνωρίσουν από κοντά τη σπουδαία αυτή τέχνη. Το μουσείο βρίσκεται στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μουσείο αμιγώς χαρακτικής τέχνης. Τα παιδιά θα ξεναγηθούν στους χώρους του, όπου φιλοξενούνται πάνω από 500 έργα, μήτρες και χαρακτικά εργαλεία της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας και θα θαυμάσουν τη μεγαλοφυΐα  της καλλιτέχνιδας που με τα έργα της σημάδεψε την παγκόσμια χαρακτική δημιουργία.

· Αστροπαρατήρηση  με την ομάδα της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας "Ωρίων"

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μαγευτούν από τα θαύματα του σύμπαντος εξερευνώντας με τηλεσκόπιο τον έναστρο νυχτερινό ουρανό!

Ιούνιος

· Ψυχαγωγική εκδρομή

Κάθε χρόνο προς το τέλος της χρονιάς οι τάξεις του Σχολείου πραγματοποιούν την καθιερωμένη ψυχαγωγική τους εκδρομή. Έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια ξένοιαστη μέρα, γεμάτη παιχνίδι κοντά στη φύση.

Σημείωση: Θα υπάρχει ενημέρωση για τυχόν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των δράσεων

Η δασκάλα της τάξης

Αφροδίτη Λεολέη