Αρσάκεια Ιωαννίνων
Πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων Δ΄ τάξης σχ. Έτους 2015-2016

Σεπτέμβριος

·         Καλωσορίζουμε τη νέα σχολική χρονιά

Mε δημιουργικό τρόπο, μέσα από αφηγήσεις ιστοριών, εικαστικές δημιουργίες και παιχνίδια συνεργασίας προετοιμαζόμαστε για όσα ενδιαφέροντα θα ακολουθήσουν.

·   Συζήτηση – παρουσίαση του φαινομένου των σεισμών  (προληπτική άσκηση εκκένωσης του κτιρίου)

Στον Πολυχώρο του σχολείου μας η κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου, καθηγήτρια Πληροφορικής, θα μιλήσει στους μαθητές μας για το φυσικό αυτό φαινόμενο που δεν πρέπει να φοβόμαστε αλλά να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε σωστά.

·   Εκκίνηση προγράμματος «ΑΥΤΟΣ ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας»

Ο στίχος του σπουδαίου μας ποιητή αποτελεί την αφορμή του φετινού μας ταξιδιού στον κόσμο της γνώσης και της ζωής. Μέσα από την επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τον αθλητισμό αλλά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε πολιτισμούς, ιστορίες, μύθους, ανθρώπους, τόπους μακρινούς και συναρπαστικούς. Οι  πλανήτες και τ’ άστρα  θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον ΜΕΓΑ  κόσμο μας και τη σημασία του ανθρώπου, του μοναδικού όντος που μπορεί  με τις παρεμβάσεις του να οδηγήσει στην αναγέννηση ή την καταστροφή.

Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος στοχεύει στην ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε τόπου, στην κατανόηση της σημασίας του σεβασμού  στον πολιτισμό κάθε λαού, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας  προστασίας του κόσμου που μας περιβάλλει για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του γαλάζιου πλανήτη μας. Μέσα από τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε  με αφορμή  το πρόγραμμα «Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας» θα αναζητήσουμε απαντήσεις στα ερωτηματικά που καθημερινά αναφύονται και θα θαυμάσουμε την εκθαμβωτική απεραντοσύνη του συναρπαστικού  μας σύμπαντος.

Τα μαγευτικά ταξίδια στον κόσμο της γνώσης δεν  τελειώνουν ποτέ! Προσφέρουν μοναδική πληρότητα! Αυτήν θα αναζητήσουμε!

·    Αξίες της ζωής

Σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα υλοποιηθούν με τους μαθητές δράσεις που αποσκοπούν στην καλλιέργεια  σημαντικών αξιών για τη ζωή του ανθρώπου. Θα προσεγγίσουμε τις αξίες αγάπη, ειλικρίνεια, σεβασμό.

·  Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Οκτώβριος

·  Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης  και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος

Ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης αποτελεί  μία από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές θέσεις της Αχαΐας και πιθανόν να αποτέλεσε τον πυρήνα της προϊστορικής Πάτρας. Η επίσκεψή μας αυτή θα συνδυαστεί με όσα θα γνωρίσουμε μέσα από το μάθημα της Ιστορίας για το Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

·   «Ημέρα σχολικού αθλητισμού»

 Παιχνίδια - αγώνες - δραστηριότητες που ενισχύουν το πνεύμα της συμμετοχής και του «ευ αγωνίζεσθαι».

·   «Εμείς από το Α-Ω», πρόγραμμα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης

Μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια οι μαθητές θα γνωρίσουν τον εαυτό τους από το Α…Ω.

·    Γνωριμία με ένα από τα … "ευγενή αθλήματα", την ιππασία.

Οι επίδοξοι ιππείς θα επισκεφτούν τον Ιππικό Όμιλο Ρίου και θα παρακολουθήσουν  το 1ο από τα μαθήματα ιππασίας από έμπειρους εκπαιδευτές.

·    Ώρα για λεξικολογικά παιχνίδια!

Τελειώνοντας τις ενότητες του βιβλίου της γλώσσας οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να εμπεδώνουν με πολύ ευχάριστο τρόπο το αντίστοιχο λεξιλόγιο και τα γραμματικά φαινόμενα παίζοντας ομαδικά παιχνίδια στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας είτε με χρήση των λεξικών είτε με χρήση κατάλληλου ψηφιακού υλικού.

Νοέμβριος

·  Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης
Πάμε θέατρο! Ανοίγουμε στα παιδιά μια πόρτα σε έναν κόσμο μαγικό, όπου το φανταστικό μοιάζει να μετατρέπεται σε πραγματικό κι αυτός ο μαγικός κόσμος, ο γεμάτος θαύματα, ενθουσιάζει αλλά και διδάσκει.

·   
Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ζωγράφου Φώτη Κόντογλου

Ένα ταξίδι στην περιπέτεια της ζωγραφικής μέσα από το έργο του διάσημου  ζωγράφου. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μέσα από την γενική εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης, ενώ η δράση θα πλαισιωθεί και από σχετική εικαστική δραστηριότητα.

Δεκέμβριος

·    Χριστουγεννιάτικα έθιμα

«Ταξιδεύουμε» και γνωρίζουμε ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Εβδομάδα Ανάγνωσης Ξενόγλωσσου Λογοτεχνικού Βιβλίου

Ως ένα ευχάριστο διάλειμμα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές της Δ τάξης θα συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια με αφορμή την ανάγνωση ξενόγλωσσων λογοτεχνικών βιβλίων

Ιανουάριος

·     Παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΥΤΟΣ ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! » οι μαθητές θα έλθουν σε επαφή με τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες με τη γνωριμία τους με αυτά.

Φεβρουάριος

·   Ημέρα συγγραφέων στο σχολείο μας
Γνωρίζουμε από κοντά το συγγραφέα του βιβλίου που επεξεργαστήκαμε τον προηγούμενο μήνα και συζητούμε μαζί του

·  «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δράσεις με στόχο τη σωστή χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές μας.

Μάρτιος

·   Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι μικροί μαθητές θα περιπλανηθούν στα μονοπάτια της ποίησης και θα έχουν την ευκαιρία να  επεξεργαστούν ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

·   «όχι στη βία… ναι στη φιλία»

Στόχος του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των μαθητών στην αντιμετώπιση και πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας.

·  Το Σχολείο πηγαίνει πανεπιστήμιο¨

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ¨Το σχολείο πηγαίνει πανεπιστήμιο¨ οι μαθητές μας θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν μια πανεπιστημιακή σχολή, παρακολουθώντας εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές τους γνωστικές ανάγκες.

Απρίλιος

·   Προστατέψτε το σπίτι μας… Προστατέψτε τη γη μας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε περιβαλλοντικά θέματα.

·    Έθιμα του Πάσχα

·    Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου
Με αφορμή την ημέρα αυτή οι μαθητές της Δ’ τάξης θα διαβάσουν ξενόγλωσσα λογοτεχνικά βιβλία και θα συμμετέχουν σε δράσεις και παιχνίδια.


·     Επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης

Οι μαθητές της Δ τάξης θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον ιερό βράχο της ακρόπολης και να επισκεφτούν το μουσείο της ακρόπολης, όπου θα θαυμάσουν μοναδικά αριστουργήματα αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης.

Μάιος
·    Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία  
Με αφορμή συγκεκριμένη ενότητα της Ιστορίας τα παιδιά θα ξεναγηθούν στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της. Έτσι θα γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων.

·    Μάθημα Ουρανογραφίας - Αστροπαρατήρηση
Κοιτάζοντας τον ουρανό παρατηρούμε τα ουράνια σώματα και  τα  μελετούμε σε συνεργασία με την ομάδα «Ωρίων».

Ιούνιος

·                     Ψυχαγωγική εκδρομή

Κάθε χρόνο προς το τέλος της χρονιάς οι τάξεις του Σχολείου πραγματοποιούν την καθιερωμένη ψυχαγωγική τους εκδρομή. Έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια ξέγνοιαστη μέρα, γεμάτη παιχνίδι κοντά στη φύση.

Σημείωση: Θα υπάρχει ενημέρωση για τυχόν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των δράσεων.

Θα υπάρξουν και κάποιες δράσεις που θα επιλεγούν σε συνεργασία με τους μαθητές μας!

Η Δασκάλα της τάξης

 Μελίνα Κολαΐτη