Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής κοινότητας,
Στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο της σχολικής χρονιάς 2022-23 καταγράψαμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στα Αρσάκεια Σχολεία, όπως αποτυπώθηκαν στις ιστοσελίδες μας.
Στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο της σχολικής χρονιάς 2022-23 καταγράψαμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στα Αρσάκεια Σχολεία, όπως αποτυπώθηκαν στις ιστοσελίδες μας.
Η 28η Οκτωβρίου στα Αρσάκεια
Όπως κάθε χρόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 26 ή στις 27 Οκτωβρίου 2022. Οι γιορτές περιελάμβαναν απαγγελίες ποιημάτων, χορωδιακή απόδοση επετειακών τραγουδιών και σχετικά θεατρικά δρώμενα από τα παιδιά.
8ο ATSMUN: 500 μαθητές-«διπλωμάτες», 30 σχολεία, 12 προσκεκλημένοι καθηγητές
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου - Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN), που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών 3-6 Νοεμβρίου 2022, στον χώρο των Σχολείων, στο Πλατάνι Ρίου. Διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ και επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ATSMUN εδώ www.atsmun.gr
9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο: «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού»
Στο πλαίσιο του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου που οργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού», οι καθηγητές Ευάνθης Χατζηβασιλείου (εταίρος της Φ.Ε.) και Μανόλης Κούμας μίλησαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 στους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων, στο Θέατρο των Σχολείων του Ψυχικού και της Εκάλης αντίστοιχα, για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε ο μικρασιατικός πόλεμος και η καταστροφή του 1922. Περισσότερα εδώ.
Το πρόγραμμα «Περί Βιβλιοθηκών» στην Εκπαίδευση με πιλοτική εφαρμογή στα Αρσάκεια
Με πρωτοβουλία του Προέδρου των Αρσακείων Σχολείων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη παρουσιάστηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στην Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού το «Περί Βιβλιοθηκών» διαδικτυακό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τον κ. Κώστα Στάικο, επιφανή ιστορικό του βιβλίου και των βιβλιοθηκών. Ο ιστότοπος του προγράμματος (aboutlibraries.gr) είναι πλέον επισκέψιμος και αξιοποιήσιμος από το ευρύτερο κοινό. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.
35 χρόνια αλματώδους ανάπτυξης των Αρσακείων - Γνώση και αγωγή
Γνώση και αγωγή είναι το δίπολο τής ανθρωπιστικής παιδείας που, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση τής εξελιγμένης εκπαιδευτικής τεχνολογίας, διατηρεί τα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην εκπαιδευτική πρωτοπορία. H ουσιαστική και ποιοτική παιδεία που παρέχουν στους μαθητές τους τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία αποτιμάται μέσα από τις γενιές των αποφοίτων τους, οι οποίοι προσφέρουν στην κοινωνία όχι μόνο με τις στέρεες γνώσεις τους αλλά και με την υπευθυνότητα, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που διδάχθηκαν στα σχολικά τους χρόνια.
Ημέρα των ευεργετών: το ζεύγος Τοσίτσα
Κάθε χρόνο, στις 8 Νοεμβρίου, στα Αρσάκεια- Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης εορτάζεται η ημέρα των ευεργετών. Το ζεύγος Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα δεν είχε μεγάλη μόρφωση. Και οι δύο όμως βοήθησαν την Εκπαίδευση με τον δικό τους τρόπο. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Ελένη Τοσίτσα αποφάσισε να αγοράσει οικόπεδο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Τυπογραφίας (σήμερα Αρσάκη) και έδωσε χρήματα, ώστε να κτιστεί εκεί το εξωτερικό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ένα διώροφο κτήριο σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου.
Διαβάστε περισσότερα στον ιστότοπο της Ιστορίας των Αρσακείων: Μιχαήλ Τοσίτσας: https://bit.ly/302c1yb και Ελένη Τοσίτσα: https://bit.ly/3kiu8E9
Από τον κόσμο των Βιβλιοθηκών μας
Οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων συμμετείχαν και εφέτος στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις από επίκαιρα τεκμήρια. Οι αναρτήσεις αυτές τόσο στους ιστοκαταλόγους των Βιβλιοθηκών μας όσο και στο ιστολόγιό τους έτυχαν ευρείας επισκεψιμότητας και απέσπασαν επαινετικά σχόλια. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η Βιβλιοθήκη του Αρσακείου Ιωαννίνων παρουσίασε αυθεντικές μαρτυρίες Ηπειρωτών (κυρίως) που αναφέρονται σε όψεις της καθημερινότητας των ανθρώπων κατά την έναρξη και τη διάρκεια του πολέμου. Η Βιβλιοθήκη Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, αξιοποιώντας υλικό από το παιδικό τμήμα, παρουσίασε το βιβλίο «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» της Αμερικανίδας συγγραφέως Kimberly Brubaker Bradley και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, την αφήγηση μιας νεαρής γυναίκας από την περίοδο της Κατοχής, με τίτλο «Οι πείνες είχαν σφίξει πολύ».
Κλείνουμε με μια όμορφη φωτογραφία από το νέο κτήριο του Αρσακείου Ιωαννίνων, ένα σχολικό κόσμημα, που κατασκευάστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες των Αρσακείων στον ιστότοπο https://www.arsakeio.gr
και για την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων στο https://history.arsakeio.gr/
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα: