Καλημέρα σε όλους σας,
Πλησιάζοντας το τέλος του πρώτου μήνα του 2022, επανερχόμαστε στη μηνιαία επικοινωνία μαζί σας με θέματα από τα Αρσάκεια, τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας.
Επιστροφή στα θρανία με ασφάλεια
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο επαναλειτούργησαν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία μας. Όμως λίγες μέρες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο που ευφημιστικά ονομάστηκε «Ελπίς» κράτησε τα σχολεία μας των Αθηνών και της Πάτρας κλειστά για μέρες. Εμείς εστιάσαμε στους πιο μικρούς μαθητές μας που –αφότου επέστρεψαν στο σχολείο από τις διακοπές- έδειξαν πνεύμα υπευθυνότητας τηρώντας τους κανόνες και, όπως θα δείτε στο μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα από τα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, ξανάπιασαν με χαρά το νήμα της σχολικής ζωής από εκεί όπου το είχαν αφήσει πριν από τις γιορτές.
Ο Κάρολος Παπούλιας και τα Αρσάκεια
Ο πρώην Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ήταν μια αθόρυβη δύναμη σύνεσης πρωτοβουλιών και δημιουργίας, όχι μόνο για την πατρίδα μας, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και για έναν ιστορικό εκπαιδευτικό θεσμό, για τα ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, τα οποία τού οφείλουν πολλά. Σε αυτό προηγήθηκε ―ας το μνημονεύσουμε κι αυτό― ο επίσης αείμνηστος Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Το 10% των πολυαριστούχων της Αλβανίας είναι από το Αρσάκειο Τιράνων!
Από τους 31 αποφοίτους που πέτυχαν το τριπλό "απόλυτο άριστα" σε όλη την Αλβανία οι τρεις ήταν από το Αρσάκειο Τιράνων! Οι τρεις απόφοιτες του Αρσακείου βραβεύτηκαν από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα με το «χρυσό μετάλλιο αριστείας».
Όταν ο Αλέκος Φασιανός ζωγράφιζε με τους μαθητές μας...
Συνάντηση με τον αείμνηστο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό είχαν δύο φορές στο παρελθόν οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού στο πλαίσιο διαθεματικού προγράμματος τού Σχολείου και της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων. Στις εικόνες που θα δείτε ο Αλέκος Φασιανός μιλάει και ζωγραφίζει μαζί με τα παιδιά τής Δ΄ Δημοτικού, εξηγώντας πώς και τι ζωγραφίζει ο ίδιος και πώς μπορούν να ζωγραφίζουν και αυτά. Μάλιστα ζωγράφισαν κι έναν πίνακα μαζί.
«To Δωμάτιο τού Καβάφη» σε οπτική ποίηση!
Εργαστήριο με σκοπό τη δημιουργική αξιοποίηση τού Αρχείου Καβάφη οργανώθηκε στο Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Οι μαθητές περιηγήθηκαν και εξοικειώθηκαν με την ψηφιακή συλλογή τού Αρχείου Καβάφη τού Ιδρύματος Ωνάση, γνώρισαν τεχνικές τής οπτικής ποίησης και δημιούργησαν βίντεο-ποιήματα σε προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, μέσω τής τεχνικής τού stop motion.
Πράσινη Σημαία στο Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό
Για δεύτερη φορά το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης βραβεύεται ως "Οικολογικό Σχολείο", λαμβάνοντας την Πράσινη Σημαία τού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία επιβραβεύει τη συνεχή προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών για ένα καλύτερο περιβάλλον.
Μαθαίνω για το Σχολείο μου
100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή συμπληρώνονται φέτος. Υπήρχε άραγε σχέση της Εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό; Σε αυτό το ερώτημα απαντά τεκμηριωμένα και με πλούσιο υλικό το ειδικό αφιέρωμα του ιστότοπου της ιστορίας της Φ.Ε. και των Αρσακείων με τον τίτλο «Μικρασιατικά».
Στο αφιέρωμα αυτό θα μάθετε για τη στήριξη της Φ.Ε. στο εκπαιδευτικό έργο των σχολείων της Μικράς Ασίας, για τη συμβολή της Αρσακειάδας Ελένης Λουίζου στην οργάνωση του «Ομηρείου Παρθεναγωγείου» στη Σμύρνη, για τους Μικρασιάτες εκπαιδευτικούς που δίδαξαν στη Φ.Ε. αλλά και για τις Αρσακειάδες δασκάλες που δίδαξαν στα σχολεία της Μικράς Ασίας. Θα μάθετε επίσης για τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών «Ανατολή» με τη Φ.Ε. στην περίθαλψη και εκπαίδευση των προσφύγων, για τη Δέσποινα Παπαθανασίου-Παπαντωνίου, την τελευταία Αρσακειάδα δασκάλα στη Μάκρη της Μικράς Ασίας και πολλά άλλα.
Μετά το τεράστιας επισκεψιμότητας αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το history.arsakeio.gr σας καλεί τώρα να επισκεφθείτε το αφιέρωμα «Μικρασιατικά» και να μάθετε πράγματα που κοσμούν την 186 ετών ιστορία του Αρσακείου, του δικού σας Σχολείου!
Επισκεφθείτε τα «Μικρασιατικά» στο https://history.arsakeio.gr/
Ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες των Αρσακείων στον ιστότοπο
https://www.arsakeio.gr
https://www.arsakeio.gr
και στα κοινωνικά μας δίκτυα: