Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Λέσχης MUN, τής Γ΄ τάξης τού Α’ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Μαρίν έλαβαν μέρος στο webinar τής UNESCO CAMPUS στις 19 Δεκεμβρίου 2024, με θέμα «Digital citizenship: Living together online». Τη συνάντηση παρακολούθησαν 20 σχολεία από όλον τον κόσμο και το σχολείο μας ήταν ανάμεσα στα 4 που επιλέχθηκαν να εμφανιστούν στην κάμερα και να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές.


Το UNESCO Campus είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν τα σημαντικά σύγχρονα ζητήματα και να γίνουν πρωτοπόροι της αλλαγής. Το πρόγραμμα προσφέρει:
1. Διαλόγους και συζητήσεις: Νέοι μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν σε ομάδες συζήτησης με ειδικούς από το UNESCO και την κοινωνία.
2. Μαστερ-κλάσεις: Ειδικοί δάσκαλοι και επιστήμονες διδάσκουν για θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η διακυβέρνηση και η διαχείριση της πληροφορίας.
3. Εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με την περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ψυχική υγεία.
4. Διαδικτυακές εκδηλώσεις, συνεδριάσεις και συζητήσεις που επιτρέπουν τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλον τον κόσμο.
Συζητήθηκαν οι παγίδες της παραπληροφόρησης, και προτάθηκαν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως η ανάπτυξη εργαλείων ανίχνευσης των deepfakes, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και η προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού στους νέους.
Έλαβαν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες: Ελισάβετ Τσαμούταλη, Στέλιος Σβορώνος, Γιάννης Μαυραγάνης, Λουκίλια Κωνσταντακοπούλου, Νάντια Λοβέρδου, Ραφαέλα Αναγνωστοπούλου, Ναταλία Κοσμίδου, Ασημίνα Καρρά, Χαρά Αρβανιτοπούλου και Αργυρώ Αρβανιτοπούλου.

001