Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού Τμήματος Αγγλικών επιπέδου Β1+ τού A΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαίρη Μαρίν, πραγματοποίησαν σε τέσσερεις μήνες δράσεις Φιλαναγνωσίας.  Διαβάζοντας και παρουσιάζοντας λογοτεχνικά έργα στην αγγλική γλώσσα, οι μαθητές έδειξαν έμπρακτα τα οφέλη που προσφέρει η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων σε μια ξένη γλώσσα.

Αρχικά οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα και παρακολούθησαν την ταινία βασισμένη στο βιβλίο «Inkheart», που αποτέλεσε την έμπνευση για το project. Το πρώτο βιβλίο «Inkheart» τής τριλογίας τής Cornelia Funke, αφηγείται την ιστορία τής Meggie, ενός κοριτσιού που αγαπά τα βιβλία, και τού πατέρας της Mo, ο οποίος έχει μια απίστευτη δύναμη! Μπορεί να ζωντανεύει ήρωες παιδικών βιβλίων, καθώς τα απαγγέλει δυνατά...

Ένα βράδυ διαβάζει το βιβλίο "Inkheart", η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται στο Μεσαίωνα και είναι γεμάτη με φανταστικά πλάσματα, Ο Μο ζωντανεύει τρεις χαρακτήρες από το βιβλίο, τον Αιγόκερω και τον Ασημόγλωσσο, οι οποίοι είναι κακοποιοί, και τον Σκονοδάχτυλο, ο οποίος κάνει κόλπα με τη φωτιά. Ο τελευταίος θέλει να επιστρέψει στο μαγικό κόσμο από τον οποίο προέρχεται. Ο Αιγόκερως, όμως, έχει άλλα σχέδια... Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις τού Μο για να φέρει στη ζωή μια σκοτεινή δύναμη. Δέκα χρόνια αργότερα, η Μέγκι, η κόρη του Μο, η οποία έχει κληρονομήσει τις ιδιότητες τού πατέρα της, ανακαλύπτει την αλήθεια και έρχεται αντιμέτωπη με τα μαγικά αυτά πλάσματα.

Το βιβλίο "Inkheart" προάγει τη Φιλαναγνωσία με πολλούς τρόπους:

• Δείχνει τη δύναμη των βιβλίων, καθώς τονίζει την ικανότητά τους να μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους, να μας κάνουν να ονειρευτούμε και να μας εμπνεύσουν. Η Meggie και ο Μο γοητεύονται από τη μαγεία των ιστοριών και η ζωή τους αλλάζει δραματικά όταν έρχονται σε επαφή με αυτές.

• Ενθαρρύνει την ανάγνωση, καθως είναι γεμάτο με περιγραφές βιβλίων και ιστοριών, ξυπνώντας την περιέργεια τού αναγνώστη και ωθώντας τον να εξερευνήσει τον κόσμο τής λογοτεχνίας.

• Υπογραμμίζει τη σημασία τής αφήγησης: Η ιστορία εστιάζει στην τέχνη τής αφήγησης και τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω τους

• Δημιουργεί μια αίσθηση περιπέτειας: Το "Inkheart" περιλαμβάνει συναρπαστικά γεγονότα και απρόσμενες εξελίξεις, κρατώντας τον αναγνώστη σε εγρήγορση και ενθαρρύνοντάς τον να συνεχίσει την ανάγνωση.

Εμπνευσμένοι από το "Inkheart" και τη δύναμη τού ήρωα να ζωντανεύει τούς ήρωες των βιβλίων που διαβάζει, οι μαθητές και μαθήτριες διάλεξαν κλασικά και νεότερα έργα τής παγκόσμιας λογοτεχνίας από την προτεινόμενη λίστα τής "Black Cat Cideb", προσαρμοσμένα στο γλωσσικό επίπεδο που διδάσκονται, αλλά και άλλα δυσκολότερα δικής τους επιλογής. Τα διάβασαν και προετοίμασαν μια προφορική παρουσίαση «Book Report», αφηγούμενοι την υπόθεση τού βιβλίου, χαρακτηρίζοντας τούς πρωταγωνιστές και το βασικό του θέμα και επιλέγοντας να αναγνώσουν στην τάξη την αγαπημένη τους φράση.

Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την παρουσίασή τους περιγράφοντας τι τους άρεσε περισσότερο. Είχαν 2 μήνες (Φεβρουάριο-Μάρτιο) για να προετοιμαστούν και ενάμιση μήνα για να παρουσιάσουν (Απρίλιο-Μάιο), αφού κάθε εβδομάδα πραγματοποιούντο 2 παρουσιάσεις.

Τα βιβλία που επιλέχθηκαν και συζητήθηκαν, καθώς οι συμμαθητές τους είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και σχόλια, είναι τα ακόλουθα (στην παρένθεση αναγράφεται το όνομα τού παιδιού που επέλεξε το αντίστοιχο βιβλίο):

1. THE BEAUTIFUL and DAMPED τού E. Scott Fitzgerald (Ήλια Παπαγεωργίου)
2. THE ANTI-BULLY SQUAD by Rick Sampedro (Αντωνία Λυράκου)
3. BECAUSE OF WINNIE-DIXIE τής Kate di Camillo (Αγάπη Χριστοθανοπούλου)
4. A TALE OF TWO CITIES τού Charles Dickens (Μιχαέλα Παντελίδου)
5. THE EIGHTH SISTER τής Victoria Heward (Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης)
6. THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS τού John Boyne (Ευαγγελία και Σωτηρία Ευθύμογλου)
7. THE CANTERVILLE GHOST τού Oscar Wilde (Λυδία Τζαβέλη)
8. THE CLIMBER τού E. J. Benton (Οδυσσέας Κωνσταντίνου)
9. ISLAND IN THE SUN τού Alec Vaugh (Δημήτρης Φλέσσας)
10. THE JUNGLE BOOK τού Rudyard Kipling (Βαγγέλης Πααευαγγέλου)
11. THE MOONSTONE τού Wilkie Collins (Αριάννα Φοινίκη)
12. THE SCARLET LETTER τού Nathaniel Hawthorn (Γιάννης Στασινός)

Να τονίσουμε ότι ενθαρρύνοντας τους μαθητές να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία Αγγλικών, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους ωφελήσουν σε διάφορους τομείς τής ζωής τους.