Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετέχει και φέτος στο Δίκτυο Σχολείων «Σημερινός Μαθητής - Αυριανός Ενεργός Πολίτης», ένα δίκτυο προσανατολισμένο στην εκπαίδευση πολιτών στην κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς και σε δεξιότητες απαραίτητες για το μέλλον τους: τη συνεργασία, τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, την επικοινωνία και την κριτική σκέψη.

Μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων όλων των τάξεων ενημερώθηκαν για την κυκλική οικονομία, ένα «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης», που αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο τού νέου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, και συμμετείχαν στην προετοιμασία χειροποίητων γλαστρών με βότανα και μικρών υδροπονικών κατασκευών. Επιπλέον, ανέδειξαν, ζωγραφίζοντας και εμπλουτίζοντας κάποια απλά ξύλινα διακοσμητικά ελάχιστης αξίας σε εντυπωσιακά κρεμαστά στολίδα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Έμφαση δόθηκε στην κατανόηση των στόχων τής κυκλικής οικονομίας και στην αναζήτηση τρόπων να μειωθεί το κόστος των προϊόντων που θα διέθετε το Σχολείο στο φιλανθρωπικό παζάρι μας, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023. Οι μαθητές, με κύρια ομάδα συντονισμού τη Ζώνη Εθελοντισμού τής Β΄ τάξης και την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη, σκέφτηκαν να χρησιμοποιηθούν υλικά που θα κατέληγαν στα απορρίμματα, όπως τα αλουμινένια κουτιά από το γάλα που συνοδεύει τον καφέ των εκπαιδευτικών και τα πλαστικά μπουκάλια που πετιούνται στους κάδους ανακύκλωσης τών τμημάτων...

Συγκεντρώθηκε, έτσι, αρκετό υλικό: τα πλαστικά μπουκάλια κόπηκαν σε δύο μέρη και μεταμορφώθηκαν, με το μεράκι των μαθητών μας, και με τις οδηγίες τής καθηγήτριας Τεχνολογίας κ. Ελένης Γαλιάνδρα, σε υδροπονικά γλαστράκια γεμάτα με σπόρους βασιλικού, μαϊντανού και δυόσμου. Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια από ύφασμα για τη μεταφορά τού νερού και κοκοφοίνικας ως καλλιεργητικό μέσο. Τα γλαστράκια διακοσμήθηκαν με χριστουγεννιάτικα σχέδια. Ενώ, ένας κωδικός QR έδινε σε όσους αγόρασαν αυτά τα γλαστράκια όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φροντίδα τους. Μάλιστα, κάποιες μέρες μετά το παζάρι λάβαμε τα πρώτα μηνύματα για την εμφάνιση των βλαστών!

Τα αλουμινένια κουτάκια γάλακτος μετατράπηκαν και εκείνα με τη σειρά τους σε γλάστρες γεμάτες με βότανα για τη μαγειρική, συνδυάζοντας τη χαρά τής δημιουργίας με την ευκολία τής άμεσης πρόσβασης στα αρωματικά φυτά.

Η συμμετοχή όλων των μαθητών ήταν ενθουσιώδης και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και οι οικονομικές απολαβές από την πώληση των προϊόντων που φτιάχτηκαν με ελάχιστο κόστος, συνέβαλε στη βιωματική επαφή των μαθητών με την κυκλική οικονομία και τα θετικά της αποτελέσματα.