Αρσάκεια Ιωαννίνων

«Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό... » Λόρδος Βύρων

1824-2024: Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο τού Λόρδου Βύρωνα. Ο σπουδαίος Βρετανός ποιητής και σημαντικός Φιλέλληνας πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων τού Μεσολογγίου, στις 19 Απριλίου 1824, αφού προηγουμένως υποστήριξε με πάθος τον Αγώνα για την ελευθερία. Το παράδειγμά του  ακολούθησαν πολλές ακόμη προσωπικότητες τού εξωτερικού, δίνοντας, έτσι, πνοή στο Φιλελληνικό κίνημα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν τού Λόρδου Βύρωνα και τού Φιλελληνισμού, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού διοργάνωσαν, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, στο Ηρώδειο μία μεγάλη συναυλία, τιμώντας την ανακήρυξη τού έτους 2024 ως «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού».

Τα Αρσάκεια Σχολεία έχοντας αναπτύξει μια μακρά και στενή συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, με πρωτοβουλία τής Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Νέλλης Παππά, μερίμνησαν, ώστε να διατεθούν δωρεάν εκατό προσκλήσεις στους εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Στην εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα τής Βρετανικής Πρεσβείας, τού Υπουργείου Πολιτισμού, τού Δήμου Αθηναίων και τής Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάστηκαν έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών. Στο μουσικό αυτό ταξίδι συμμετείχαν, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια τής Λίνας Νικολακοπούλου, διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ερμηνευτές όπως: η Victoria Hislop, η Alicia E. Stallings, ο Δημοσθένης Σταυριανός, η Κάτια Πάσχου, ο Αχιλλέας Wastor, ο Άγγελος Μουσίκας, η Σοφία Ζώβα, συνοδεία τής Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής τής ΕΡΤ, τής Μουσικής τής Πολεμικής Αεροπορίας, τής Χορωδίας τού Δήμου Βριλησσίων και τού Dryades Quartet. Τη μουσική διεύθυνση ανέλαβαν ο Γιώργος Αραβίδης και ο Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος.