Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 έγινε στις τάξεις τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού ειδική μνεία στη μεγάλη προσφορά των εθνικών ευεργετών στην ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο τής Ημέρας Μνήμης Εθνικών Ευεργετών, η οποία έχει καθιερωθεί από το 2007 με προεδρικό διάταγμα.

Οι σημαντικότεροι εθνικοί ευεργέτες είναι οι: Αβέρωφ, Βαρβάκης, Ζάππας, Σίνας, Τοσίτσας, Ριζάρης, Συγγρός, Μπενάκης, Σταύρου, Παπάφης, Υψηλάντης, Μαρασλής, Παππάς, Αρσάκης και πολλοί άλλοι.

Η ονομαστική τους αναφορά δεν είναι, όμως,  το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε το πνεύμα τής ευεργεσίας και μέσα από αυτό να εμπνευστούμε για υψηλότερα ιδανικά και σπουδαίους οραματισμούς. Εθνικοί ευεργέτες ονομάζονται οι εύποροι Έλληνες, οι οποίοι από την άλωση τής Κωνσταντινούπολης και μετά δαπάνησαν ή κληροδότησαν το σύνολο ή μεγάλο μέρος τής περιουσίας τους σε κοινωφελείς σκοπούς, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά και σημαντικά στην πνευματική ανάπτυξη και στην κοινωνική πρόοδο τού ελληνικού έθνους. Είναι σύμβολα μεγάλων αξιών, αλτρουισμού, γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας, αρετών που πρέπει να λειτουργήσουν ως παρότρυνση για την προσωπική και εσωτερική μας βελτίωση για την επίτευξη ενός κοινού και σημαντικού σκοπού: Για την κατανόηση και αγάπη τού ελληνικού μας πολιτισμού, άρα και τη διατήρησή του και την απόκτηση εθνικής και συλλογικής συνείδησης. Γνωρίζοντας το ανιδιοτελές έργο τους και αποτίνοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους μεγάλους ευεργέτες τού έθνους μας θέτουμε τις βάσεις για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα τού αύριο!

 Για την αρσακειακή κοινότητα αυτή η ημέρα περιποιεί ιδιαίτερη τιμή, αφού ο Απόστολος Αρσάκης  συγκαταλέγεταιι σε αυτούς τους μεγάλους ευεργέτες, καθώς η παιδεία ήταν πάντα ο κυριότερος στόχος του. Πριν περίπου 190 χρόνια ο αείμνηστος Αρσάκης, με μια πράξη γενναιοδωρίας και ασυναγώνιστης υψηλοφροσύνης, έθεσε τον θεμέλιο λίθο των Αρσακείων Σχολείων για τη μόρφωση των γυναικών, ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα τού εκπαιδευτικού κατεστημένου τής εποχής του. Μάλιστα, φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατό του.