Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 διοργανώθηκε, στο ιστορικό κτήριο "Αβέρωφ" τού ΕΜΠ, η "Βραδιά τού Ερευνητή" η οποία περιελάμβανε μια μεγάλη ποικιλία επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων τόσο σε σχολικό όσο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Φυσικά, από τη βραδιά αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει και το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού με υπεύθυνους τους καθηγητές Φυσικής τής Α΄ τάξης κ. Πολίτη Ελευθέριο και Δρίλλια Γεωργία-Αθανασία.

Η ομάδα των καθηγητών παρουσίασαν στη "Βραδιά τού Ερευνητή" έναν μετεωρολογικό σταθμό με τη βοήθεια ενός Arduino, στη λειτουργία τού οποίου εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές Κάντας Παύλος και Λαμπρόπουλος Ιωάννης. Ο μετεωρολογικός σταθμός διέθετε αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης, και με τον κατάλληλο αλγόριθμο τα δεδομένα απεικονίζονταν σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη ενός υπολογιστή. Επιπλέον, οι ενδείξεις θερμοκρασίας και υγρασίας προβάλλονταν παράλληλα σε ένα RGB LED, το οποίο είχε προγραμματιστεί, ώστε να φωτίζει σε συγκεκριμένα χρώματα ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Πλήθος κόσμου πέρασε από το περίπτερο παρουσίασης για να δει από κοντά τον μετεωρολογικό σταθμό και να θέσει ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Ευάγγελος Γαζής.
Επιπλέον, ομάδα μαθητών των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προγραμματισμένη ξενάγηση σε όλα τα περίπτερα τής έκθεσης όπου παρουσιάστηκαν πρωτότυπες ερευνητικές ιδέες και η εφαρμογή τους.

Τέλος, το παρών στη" Βραδιά του Ερευνητή" έδωσε και ο Συντονιστής Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής κ. Πουλόπουλος Ιωάννης.