Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν τον χώρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Οι Άθλιοι» τού Βίκτορος Ουγκό.

Υπάρχουν έργα τής παγκόσμιας λογοτεχνίας που ο χρόνος δεν μπορεί να φθείρει, ούτε να αλλοιώσει την αξία τους και τα οποία αποτελούν πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο έργο είναι «Οι Άθλιοι». Μέσα από τις ζωές των ηρώων τού έργου και τη ζωή τού κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία τού ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του: «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα τής ζωής».

Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και σε θεατρικές σκηνές σε όλον τον κόσμο, με αποκορύφωμα την παράσταση τού Λονδίνου που παρουσιάζεται τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ο Βίκτορ Ουγκό γεννήθηκε το 1802 στην Μπεζανσόν τής Γαλλίας. Ήδη από δεκατριών ετών είχε συνειδητοποιήσει τη λογοτεχνική του κλίση και η επιτυχία και η φήμη δεν άργησαν να έρθουν. Ο Βίκτορ Ουγκό υπήρξε ο σπουδαιότερος Γάλλος συγγραφέας, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους τού Γαλλικού Ρομαντισμού. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, τη δραματουργία, τα εικαστικά και την πολιτική, ενώ, παράλληλα, υπήρξε ένας από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές τής εποχής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και υπέρμαχος τού κινήματος τού Φιλελληνισμού. Ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα «Οι Άθλιοι» (Les Misérables) το 1862, έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.

Μετά το τέλος τής παράστασης καθηγητές, μαθητές και συντελεστές τής παράστασης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχρονικότητα τού συγκεκριμένου θεατρικού έργου.

Η διδακτική εξόρμηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».