«Τι θλιβερό κατόρθωμα για τον αλαζονικό μας αιώνα, αυτή η σιχαμάρα, αυτός ο καταποντισμός σε μια πρωτοφανή απουσία πολιτισμού, και μάλιστα στην καρδιά τής Ευρώπης!» Αυτά ήταν τα λόγια από έναν Αυστριακό ιερέα που μπήκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, αρκετές μέρες μετά την νικηφόρο επέλαση των μεγάλων Συμμαχικών Δυνάμεων εναντίον των Γερμανών κατακτητών.
Με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, που έχει ανακηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα τού Ολοκαυτώματος, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, στο Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην των 6 εκατομμύριων Εβραίων που χάθηκαν από μια μεθοδική τακτική αφανισμού πολιτών που συγκέντρωσαν το αντισημιτικό μένος των Ναζί.
Σε ομιλία του ο φιλόλογος κ. Χρήστος Παρασκευάς αναφέρθηκε στο φόρο αίματος που πλήρωσε το ελληνικό κράτος με στρατιές Ελληνοεβραίων που βιαίως οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία είχαν οικοδομηθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια με σκοπό την πλήρη εξόντωση των Εβραίων.
Η Θεσσαλονίκη αρχικά γέμισε με αντισημιτικά σχόλια στις εφημερίδες, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκε απαγόρευση τής χρήσης των ΜΜΜ και απαγόρευση κυκλοφορίας στους Εβραίους. Έπειτα πραγματοποιήθηκαν ληστρικές επιδρομές σε σπίτια, λεηλασίες σε καταστήματά τους και υποχρεωτική εργασία σε διάνοιξη δρόμων. Η Αθήνα, τα Γιάννενα, η Πάτρα, η Κέρκυρα, η Καβάλα και η Κρήτη -μεταξύ άλλων- δεν έμειναν ανεπηρέαστες.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Μουσείο Μνήμης τού Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα αποτελεί την χώρα με το υψηλότερο ποσοστό δολοφονημένων Εβραίων στην Ευρώπη (91%). Μέσα από μαρτυρίες επιζησάντων Εβραίων από τα Γιάννενα και παιδιών που κατάφεραν να δουν την ημέρα της απελευθέρωσης αποτυπώθηκε όλο το φάσμα τής νοσηρής πραγματικότητας που βίωσαν οι Εβραίοι κατά τα 12 αιματηρά χρόνια τού Ολοκαυτώματος (1933-1945).
Στη συνέχεια η Διευθύντρια τού Λυκείου κ. Αμαλία Μαυροειδή έκανε την απαραίτητη γεφύρωση τού αποτρόπαιου αυτού ιστορικού γεγονότος με τη σημερινή εποχή και τις τρέχουσες εξελίξεις. Αυτό που στην εκδήλωση τονίστηκε είναι πως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι μέρος τής ελληνικής ιστορίας και γι’ αυτό μέρος τής συλλογικής μας μνήμης. Οφείλουμε να μην καταδικάσουμε τις ψυχές εκείνες σε χρόνια σιωπής, όπως πριν από σχεδόν 80 χρόνια καταδικάστηκαν σε μια πορεία προς το θάνατο μέσα στα βαγόνια τής σιωπής...
«Οι Γερμανοί μετέφεραν ξαφνικά στη σχεδόν ειδυλλιακή για μας σήμερα ατμόσφαιρα τής ανύποπτης και σκονισμένης βαλκανικής πολιτείας όλα τα αβυσσαλέα μεσαιωνικά πάθη και τους παραλογισμούς τής Γοτθικής Ευρώπης» (Γιώργος Ιωάννου).
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-high-school-a/ta-nea-mas/events-activities/51040-ekdilosi-mnimis-gia-to-olokaytoma-ton-evraion-4#sigProIdac797751bb