Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τού Α΄Αρσάκειου Λυκείου Ψυχικού, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, παρακολούθησαν ένα βιωματικό δρώμενο με τίτλο "I am not a doll" (Δεν είμαι κούκλα).

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό διαδραστικό δρώμενο με κινητήρια δύναμη την τέχνη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο διοργάνωσε η κ. Στέλλα Ανδρεαδάκη, καθηγήτρια Μαθηματικών. 

Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία τής γλύπτριας Ιωάννας Παρασκευά, η οποία φιλοτέχνησε έξι γλυπτά, που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, γι'  αυτόν τον σκοπό, με τα ακόλουθα θέματα:

• Βία στις σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία
• Σεξουαλική παρενόχληση/βιασμός
• Παιδεραστία/Αναγκαστικοί και πρόωροι γάμοι
• Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων
• Εμπορία
• Κατάχρηση στο διαδίκτυο/Κυβερνοβία

Τα γλυπτά αλληλοεπιδρούν με τον παρατηρητή, και, ενώ αναπαριστούν έντονα τις φρικαλεότητες που εξακολουθούν να υφίστανται οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, πετυχαίνουν να το κάνουν με τόσο άμεσο και σύγχρονο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούν τον ζωτικής σημασίας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των νέων μας.

Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο γίνεται μια προσπάθεια παρακίνησης όλων μας, και κυρίως των νέων, ώστε να υιοθετήσουν την ιδέα τής ουσιαστικής ισοτιμίας μεταξύ των δυο φύλων.

Προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

Η θεματική βασίζεται στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά στο Sdg 5 που αφορά στον τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά ανθρώπων και την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών πρακτικών.

Μέσα σπό την τέχνη τα παιδιά ενεργοποιήθηκαν, προβληματίστηκαν και μοιράστηκαν ιδέες, δημιουργώντας έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και με τους ενήλικες...