Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα ως Ημέρα Φιλελληνισμού ύστερα από σχετική πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημητρίου Σιούφα. Με τον όρο Φιλέλληνες έμειναν γνωστοί πολίτες και στρατιωτικοί κυρίως από την Ευρώπη που βοήθησαν στην προετοιμασία και στην ευτυχή εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 είτε μέσω της συμμετοχής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις, είτε με χρήματα, είτε δημιουργώντας γραπτά και έργα τέχνης, είτε με άλλες δράσεις που σκοπό τους είχαν να προβάλουν την ελληνική προσπάθεια στο εξωτερικό.
Περίπου 1.500 Φιλέλληνες συμμετείχαν στους αγώνες για την απελευθέρωση της Ελλάδος. Ο ένας στους τρεις σκοτώθηκε σε μάχη ή πέθανε από κακουχίες. Οι χώρες με τους περισσότερους Φιλέλληνες ήταν οι: Αγγλία, Ελβετία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Δανία, Πολωνία, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία, Ινδία, Βαλκάνια. Σημαντικότερος όλων ήταν ο Λόρδος Βύρων.
Ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Στην ποίηση του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών. Είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της Επανάστασης του 1821 και εθνικός ευεργέτης. Δίκαια φέρει τον τίτλο «Πολίτης του κόσμου». Όταν πέθανε, λόγω προβλημάτων υγείας στο Μεσολόγγι, το πένθος ήταν βαρύ. Ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά ωδή στη μνήμη του (Ωδή εις τον θάνατο του λόρδου Μπάιρον). Ο Χαρίλαος Τρικούπης στον επικήδειο για το λόρδο Βύρωνα γράφει: «Αυτός του οποίου κλαίομεν τον θάνατο απαρηγόρητα, είναι ο άνθρωπος ο οποίος έδωκε το όνομα του εις τον αιώνα μας. Εγκωμιάζει τον ποιητή του αιώνος μας όλη η σοφή Ευρώπη και θέλει τον εγκωμιάσουν όλοι οι αιώνες επειδή γεννήθηκε δια όλην την Ευρώπην και δια όλους τους αιώνας».
« Έδωσα στην Ελλάδα τον καιρό,
την υγεία μου, την περιουσία μου
και τώρα της δίνω τη ζωή μου»
Λόρδος Βύρων (1788-1824), ο ρομαντικός μαχητής της Επανάστασης
Έτσι ο Φιλελληνισμός αναδεικνύεται ως διαχρονικό ρεύμα στην ιστορία που τροφοδοτείται από την πνευματική ακτινοβολία του ελληνισμού και βοήθησε στην ηθική δικαίωση και ψυχολογική ενίσχυση των Ελλήνων επαναστατών και του αγώνα τους.