Στην εκδήλωση μίλησε στους μαθητές η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Αμαλία Μαυροειδή και ακολούθησε ένα μικρό μουσικό μέρος από τους μαθητές τής Α΄ τάξης: Αντώνη Αδαμόπουλο (στο πιάνο) και Γρηγόρη Κόντο (στο τραγούδι), οι οποίοι ερμήνευσαν δύο τραγούδια από τον κύκλο «Μαουτχάουζεν», σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Η Διευθύντρια στην ομιλία της, αφού αναφέρθηκε στο ξεκλήρισμα των Ελλήνων Εβραίων τής Θεσσαλονίκης, την «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», αλλά και στους Έλληνες που έσωσαν με κίνδυνο της ζωής τους όσους Εβραίους μπορούσαν, υπογράμμισε:
«Δυστυχώς η παγκόσμια ιστορία είναι βαμμένη με το αίμα των πολέμων και τις σφαγές αθώων ανθρώπων. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγριότητα τής σύλληψης και τής εκτέλεσης τού σχεδίου αφανισμού των Εβραίων στην Ευρώπη από τη ναζιστική Γερμανία. Βεβαίως και έχουν γίνει και άλλες γενοκτονίες και το ελληνικό έθνος έχει υποστεί πολλές. Το Ολοκαύτωμα, όμως, είναι ένα γεγονός μοναδικό στην ιστορία τού κόσμου. Ποτέ στην ταραγμένη ιστορία τής ανθρωπότητας δεν είχαν δημιουργηθεί εργοστάσια με έναν και μόνο σκοπό: τη μαζική δολοφονία ανθρώπων με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο...
Στην Ελλάδα θεσπίσαμε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων τού Ολοκαυτώματος. Δυστυχώς, όμως, ο βαθμός κατανόησης τής ελληνικής κοινωνίας, και ειδικά τής νέας γενιάς, για το τι πραγματικά συνέβη στο Άουσβιτς, στο Μαϊντάνεκ και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, δεν είναι ικανοποιητικός.
Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μια απλή υποσημείωση στην τραγική ιστορία τού Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ιστορία τού Ολοκαυτώματος δεν φορά μόνο στους Εβραίους ή μόνο στους Γερμανούς. Αφορά στους ανθρώπους. Αφορά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Το άνθος τού κακού ευδοκιμεί σε ταραγμένες εποχές, κατά τις οποίες οι κουρασμένοι και απογοητευμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στα πιο βασικά ένστικτα για να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύρω τους. Αν δεν πολεμήσουμε συστηματικά τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία, θα είναι σαν να μην διδαχτήκαμε τίποτα από το Ολοκαύτωμα.
Η αδράνεια σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν είναι αποδεκτή. Η αδράνεια ισοδυναμεί με σύμπραξη στο έγκλημα. Γι’ αυτό σήμερα, αλλά και κάθε ημέρα, πρέπει να προασπιζόμαστε, χωρίς περιστροφές, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να αγωνιζόμαστε για την ισότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτως προέλευσης, αντίληψης, φύλου, χρώματος, θρησκείας, τρόπου ζωής.»
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-high-school-a/ta-nea-mas/events-activities/38680-ekdilosi-mnimis-gia-to-olokaytoma-ton-evraion#sigProId5b5b5c35b2