Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν τον βιωματικό χώρο τής ομάδας Δρω και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σιτάρι και ψωμί». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και είχε σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τη διατροφική αξία τού σιταριού και τη σημαντικότητά του στην πυραμίδα τής διατροφής.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθήτριες και οι μαθητές γνώρισαν την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ψωμιού. Έμαθαν τα διαφορετικά στάδια τής καλλιέργειας τού σιταριού, το παραδοσιακό όργωμα, τη σπορά, το θέρισμα και το αλώνισμα τού σιταριού και ήρθαν σε επαφή με παραδοσιακά εργαλεία και σκεύη. Έπειτα ανέλαβαν οι ίδιοι δράση! Πήραν στα χέρια τους το σιτάρι, το άλεσαν, γυρνώντας τον αυθεντικό πετρόμυλο, κοσκίνισαν το αλεύρι και έπλασαν ο καθένας το δικό του ζυμάρι στο σχήμα που επιθυμούσε!

Τα παιδιά μέσα από την εμπειρία αυτή είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να νιώσουν την ευχαρίστηση τής παρασκευής τού δικού τους ψωμιού!