Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού υποδέχτηκαν τη συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων κ. Μαρίνα Γιώτη, με αφορμή το βιβλίο της «Το νησί τού Ποτέ Ποτέ», των εκδόσεων "Διόπτρα", το οποίο είχαν επεξεργαστεί οι μαθήτριες και οι μαθητές στο πλαίσιο τής καλλιέργειας τής Φιλαναγνωσίας και τής θεματικής ενότητας «Θεματοφύλακες τής Γης μας» τού μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Η θεατρική ανάγνωση τού βιβλίου από τη συγγραφέα, σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή των μαθητριών και των μαθητών στην αφήγηση, ενθουσίασε τα παιδιά. Παράλληλα, όμως, γεννήθηκε ένας προβληματισμός για περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Οι μικροί μαθητές έγιναν ήρωες τού βιβλίου και συμμετείχαν σε διαδραστικά μουσικοκινητικά παιχνίδια. Ταξίδεψαν με τον νου τους και ανέπτυξαν τη φαντασία τους.

Επίσης, πήραν μέρος σε κάποιες ασκήσεις προσαρμοστικότητας, με στόχο την καλλιέργεια αυτής τής δεξιότητας ζωής σε σχέση με την κλιματική αλλαγή αλλά και την ψυχική ανθεκτικότητα. Όπως λέει κι η ίδια η συγγραφέας, το θέμα είναι πώς το "ποτέ" θα γίνει "πότε", γιατί η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά τής ζωής...

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους στη συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί της τις σκέψεις τους για το βιβλίο. Μάλιστα, μοιράστηκαν με την κ. Γιώτη κάποιες ιδέες που είχαν σχετικά με τα εφόδια και τα λόγια που θα βοηθούσαν τον Ποτέ Ποτέ, τον ήρωα τής ιστορίας, να αντιμετωπίσει την αλλαγή που προκύπτει στη ζωή του. Τις ιδέες τους παρουσίασαν μέσα από ένα όμορφο βιβλίο που είχαν συνθέσει όλοι μαζί με τη μορφή... στρουθοκαμήλου.

Τέλος, με τη βοήθεια τής συγγραφέως και εικονογράφου κ. Μαρίνας Γιώτη, υλοποίησαν μια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Φιλοτέχνησαν μια βεντάλια με το πρόσωπο τού ήρωα τού βιβλίου, την οποία κράτησαν ως ενθύμιο αυτής τής όμορφης επίσκεψης. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αφιερώσεις στα βιβλία των μαθητών από τη συγγραφέα, γεγονός που γέμισε τον χώρο με φωτεινά παιδικά χαμόγελα.