Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και περισσή χαρά τον ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα κ. Πάνο Βαλαβάνη, στη βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επεξεργασία τού βιβλίου του «Η ιστορία τής Ακρόπολης», το οποίο τα παιδιά επεξεργάστηκαν διεξοδικά και δημιουργικά στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας. Ο καθηγητής, με λόγο επιστημονικό και συνάμα κατανοητό, μας μίλησε για την Ακρόπολη των Αθηνών και την κατασκευή και ανέγερση των ναών τού ιερού βράχου. Επίσης, μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση, την αισθητική και τις αξίες των Αθηναίων προγόνων μας.

Στη συνέχεια ο κ. Βαλαβάνης μοιράστηκε με τα παιδιά συναρπαστικές λεπτομέρειες για την επιστήμη τής αρχαιολογίας, τις ανασκαφές και τα ευρήματά τους. Μέσα από τον διάλογο και την αλληλεπίδραση με τις μαθήτριες και τους μαθητές, επεσήμανε, επίσης, και κάτι ξεχωριστό, ότι η εξέλιξη τού πολιτισμού μας και η συνέχειά του οφείλεται στην ανθρώπινη νόηση και στις αξίες που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Οι αξίες αυτές αποτελούν τον τρόπο επικοινωνίας τού παρελθόντος με το παρόν.

Μέσα στη γεμάτη και ολόφωτη βιβλιοθήκη μας οι φωνές όλων των παιδιών ενώθηκαν με αυτή τού κ. Βαλαβάνη και τραγούδησαν νοσταλγικά τραγούδια για την πόλη μας, την Αθήνα. Στο τέλος οι μαθήτριες και οι μαθητές μας χάρισαν στον κ. Βαλαβάνη μια συλλογή με όμορφες εικαστικές δημιουργίες και σκέψεις σχετικές με το βιβλίο του. Επίσης, οι ομαδικές εργασίες, που φιλοτέχνησαν με πολλή φαντασία, στόλισαν τον εξωτερικό χώρο τής βιβλιοθήκης.

Ο κ. Βαλαβάνης, με τη δοτικότητα και την αμεσότητα που τον διακρίνει, υπέγραψε τα βιβλία όλων των μαθητών και των μαθητριών και προετοίμασε τα παιδιά για την επίσκεψή τους στον βράχο τής Ακρόπολης. Είναι βέβαιο ότι η συνάντηση με τον σημαντικό αρχαιολόγο ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τα παιδιά μας!