Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 19 Μαϊου 2015 οι μαθητές τής Ε΄τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρουσίασαν το διαθεματικό - πολιτιστικό πρόγραμμα, που εκπόνησαν, με θέμα: "Όταν η Φαντασία ταξιδεύει, γίνεται Τέχνη, Ποίηση, Μουσική, Χορός". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων.
Οι μαθητές μελέτησαν, ανέλυσαν και επεξεργάστηκαν διάφορα λογοτεχνικά βιβλία με θέμα τη μουσική και τον καταλυτικό ρόλο που αυτή παίζει στον ανθρώπινο ψυχισμό, αποτελώντας ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης για όλες τις άλλες τέχνες αλλά και τις διάφορες νοητικές διεργασίες.
Κατά τη διάρκεια τού προγράμματος εργάστηκαν δημιουργικά και εκπόνησαν ποικίλες δράσεις, ατομικά αλλά και ομαδικά, σε όλα τα μαθήματα. Η μουσική αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για να συνθέσουν ποιήματα και ιστορίες, να ζωγραφίσουν, να ανακαλύψουν μύθους σχετικούς με τη μουσική, να ακούσουν διάφορα είδη μουσικής και να μάθουν τις διάφορες κατηγορίες μουσικών οργάνων, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να κατασκευάσουν επιτραπέζια παιχνίδια, μακέτες και αυτοσχέδια μουσικά όργανα, να χορέψουν και να τραγουδήσουν.
Κατά τη διάρκεια τής εκδήλωσης, οι μαθητές παρουσίασαν το δικό τους "Παραμύθι τής Μουσικής", το οποίο συνέθεσαν και επένδυσαν με αυτοσχέδια όργανα, ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς, ενώ ερμήνευσαν τα παρακάτω τραγούδια:
Το τραγούδι τού κοριτσιού, Οδ. Ελύτη, Δ. Λάγιου
Το χρυσαλιφούρφουρο, Μ. Κριεζή, Ν. Κυπουργού
• Φύλαγε την αγάπη σου, Δ. Αβούρη, Κ. Σαλλή
La terre est si belle, H.Aufray
Ode an die Freude, F.Schiller, L. V. Beethoven
The earth song, M. Jackson
Το θαλασσινό τριφύλλι, Οδ. Ελύτη, Λ. Κόκοτου
Τα τζιτζίκια, Οδ. Ελύτη, Λ. Κόκοτου
Στην είσοδο τού Θεάτρου υπήρχε έκθεση στην οποία οι γονείς των μαθητών είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα αμτιπροσωπευτικό δείγμα των εργασιών που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια τού προγράμματος.
Για την εκδήλωση εργάστηκαν οι δασκάλες τής τάξης σε συνεργασία με τους καθηγητές των ειδικοτήτων.