Αρσάκεια Πατρών
Βραβείο Φωτογραφίας για την ταινία μας “ Η γη των ξεριζωμένων”!

Το βραβείο Φωτογραφίας “Νίκος Καβουκίδης” απέσπασε το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών στην 22η Camera Zizanio και το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους σε μια Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας!
Το βραβείο συνοδεύεται από την παροχή επαγγελματικού τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία τού Σχολείου μας.

 Η ταινία μας μικρού μήκους στον τελικό τού διαγωνισμού Camera Zizanio!

Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Η γη των ξεριζωμένων» τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών επελέγη να συμμετάσχει στην τελική φάση τού διαγωνισμού Camera Zizanio, που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, 3-10 Δεκεμβρίου 2022, στον Πύργο Ηλείας.

Φιλοσοφικά δοκίμια μαθητών μας στο περιοδικό “Dialexicon”

Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, φοιτητές πλέον, Σταματίου Μαριάννα και Τηλέμαχος Παΐζης υπέβαλαν τα φιλοσοφικά τους δοκίμια στο περιοδικό “Dialexicon” και κατάφεραν να διακριθούν.

Πιστοποίηση αειφόρου σχολείου για το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών

Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών έλαβε Ετικέτα Αειφόρου Σχολείου από την ΜΚΟ Αειφόρουμ και την Έδρα Unesco TΠΕ στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας (Φ1/ΕΠ/116711/124204/Δ7/4-10-2021), μετά από αίτημα που υπέβαλε στις αρχές του προηγούμενου σχολικού έτους ο Διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Εμμανουήλ Πετράκης, Φυσικός, PhD. Την ανακοίνωση της πιστοποίησης, που έχει διάρκεια τρία (3) έτη έκανε ο συντονιστής του προγράμματος Dr Δημήτριος Καλαϊτζίδης.

Δημοσίευση μαθητών μας σε περιοδικό Φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου τού Τορόντο!

Η μαθήτρια Μαριάννα Σταματίου  και ο μαθητής Τηλέμαχος Παΐζης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών υπέβαλαν τα φιλοσοφικά τους δοκίμια στο περιοδικό “Dialexicon” τού Πανεπιστημίου τού Τορόντο και κατάφεραν να διακριθούν!

Απονομή ετικέτας ποιότητας e-Τwinning 

Ομάδα μαθητών τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, υπό την επίβλεψη τού κ. Νικόλαου Γιαννακόπουλου (χημικού), απέσπασε Ετικέτα Ποιότητας e-Twinning για το πρόγραμμα: «Gaining experience of daily life by chemistry experiment».

3η θέση στον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου!

Η μαθήτρια τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών Μαριάννα Σταματίου κατέλαβε την 3η θέση στον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου και είναι η πρώτη επιλαχούσα για την Ολυμπιάδα Φιλοσοφικού Δοκιμίου.

Το Αρσάκειο Λύκειο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας - Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα...
«Συνάντηση» είναι ο τίτλος τής ταινίας, διάρκειας 3 λεπτών και 53 δευτερολέπτων, τού Αρσακείου Λυκείου Πάτρας που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο τού ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος τής "κάμερας zizanio" τού  23ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. 

Οι μαθητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα ταλέντα τους, και απέδειξαν πως η “τέχνη έχει τον ανιδιοτελή χαρακτήρα των παιδιών”, επιβεβαιώνοντας τον Γερμανό φιλόσοφο Καντ.
Με αφορμή τους στίχους τού ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου “Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες. Όταν τ' ανοίγω βλέπω εμπρός μου ό,τι κι αν τύχει. Όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ” τα παιδιά έδωσαν μορφή στις σκέψεις τους και εκφράστηκαν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί σε μια δημιουργική απόδραση από τη δύσκολη καθημερινότητα...
Η τέχνη έγινε το καταφύγιο για να εκφράσουν οι μαθητές τις ενδότερες ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για τη στάση τους απέναντι στη ζωή και με κοινό παρoνομαστή την ευαισθησία.
Με την ταινία “ Συνάντηση” τα παιδιά στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, πως ο καθένας  έχει την επιλογή να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, και τη ζωή εν γένει, με πάθος και δυναμισμό, να δίνει χρώμα στην κάθε στιγμή και να ζει τα όνειρά του με μάτια ανοιχτά, μεταμορφώνοντας την ψυχή του σε ένα παράθυρο με θέα τον απέραντο ορίζοντα τού κόσμου που μάς περιβάλλει!"

Σχετικά με την ταινία:

Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και η εικόνα τη μελωδία, η τέχνη συναντά τον κόσμο... άλλοτε σε πλάνο ασπρόμαυρο και άλλοτε σε πλάνο έγχρωμο, θυμίζοντάς μας πως η ζωή είναι μια περιπέτεια άλλοτε μοναχική και άλλοτε συντροφική.
Πρόκειται για μια ποιητική αποτύπωση τής ανακάλυψης τού εαυτού στις στιγμές τής απόλυτης σιωπής τής υπαρξιακής μοναξιάς.

Συντελεστές τής ταινίας:
σκηνοθεσία: Πετράκης Αντώνιος-Άγγελος, Καρούμπαλος Κωνσταντίνος
επεξεργασία λήψεων-μοντάζ: Πετράκης Αντώνιος-Ευάγγελος, Καρούμπαλος Κωνσταντίνος, Φραγκούλης Γιώργος
βοηθοί σκηνοθέτη: Παπασπύρου Κωνσταντίνος, Γκούμας Ορέστης και Μεταλληνός Σπύρος
ηθοποιός: Μέξα Κωνστάντια
μουσική-ποίημα: Παπαθεοδώρου Αναστασία
συμμετέχοντες καθηγητές: Ζώτος Χρήστος, καθηγητής Πληροφορικής, Καφούσια Πατρούλα, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας
υπεύθυνη καθηγήτρια: Παναγοπούλου Βασιλική, φιλόλογος

{gallery}PA/2020-21/LYKP/15656/gallery}

Διάκριση στον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου

Με εύφημο μνεία τιμήθηκαν οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών Παπαθεοδώρου ΑναστασίαΣταματίου Μαριάννα και Παΐζης Τηλέμαχος στον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου.

Ο διαγωνισμός με θέμα "Η ελπίδα" διοργανώθηκε από το Τμήμα Φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου Πατρών και με την υποστήριξη τού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδας) τού Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τής Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.).

Συμμετοχή στη Euroscola 2020

Επέστρεψαν το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 από το Στρασβούργο, μετά την ολοκλήρωση τού προγράμματος EUROSCOLA, οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών Μαριλίνα Γεωργάκη και Ειρήνη Παππά, οι οποίες επιλέχθηκαν, μέσα από γραπτό διαγωνισμό Έκθεσης, μαζί με 22 άλλους μαθητές από Λύκεια τής Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, να εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις εργασίες τής ημερίδας που διοργανώθηκε από αυτό.

Στην ημερίδα μαθητές από όλες τις χώρες-μέλη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται για λίγο «ευρωβουλευτές» και συζητούν για την επικαιρότητα και τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα.

Οι μαθήτριες ενθουσιασμένες δήλωσαν:

«Μια αξέχαστη εμπειρία αποτέλεσε για εμάς η συμμετοχή μας στο θεσμό τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καταλάβαμε πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνεργαστήκαμε με συνομήλικούς μας από όλη την Ευρώπη με κοινούς προβληματισμούς.
Αισθανθήκαμε ένα μέρος από το βάρος τής ευθύνης των ευρωβουλευτών αλλά και τη δική μας ευθύνη ως νέων ανθρώπων για το μέλλον τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσπαθήσαμε να εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας και το Σχολείο μας και η
 εμπειρία αυτή για εμάς ήταν πραγματικά πολύτιμη... »


Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών συγχαίρει τις μαθήτριες γι' αυτή τη σημαντική διάκριση, καθώς και τη φιλόλογο κ. Σωτηρία Διαμαντοπούλου που τις καθοδήγησε.