Κανονισμός λειτουργίας κολυμβητηρίου Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης
Γενικοί κανόνες συμπεριφοράς
Υποχρεώσεις των αθλουμένων
Αγαπητοί γονείς,
Η συμμετοχή στο μάθημα της κολύμβησης είναι μία από τις δυνατότητες άθλησης και αγωγής που προσφέρει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στους μαθητές της. Το συγκεκριμένο μάθημα αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος της Φυσικής Αγωγής και η παρακολούθησή του είναι υποχρεωτική.
Στο κολυμβητήριο απασχολούνται τέσσερεις (4) Καθηγητές Φυσικής Αγωγής ειδικευμένοι στην κολύμβηση και μία (1) νοσηλεύτρια για την ιατρική φροντίδα των μαθητών. Υποχρέωση των Σχολείων είναι να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και την υγιεινή των εγκαταστάσεων.
Παρακάτω σας γνωστοποιούμε τους κανόνες που διέπουν τη χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών, ώστε και εσείς με τη σειρά σας να συμβάλλετε στην ομαλή διεξαγωγή τού μαθήματος της κολύμβησης.
Κανονισμός λειτουργίας
Γενικοί κανόνες – Υποχρεώσεις
1. Δικαίωμα χρήσης της κολυμβητικής δεξαμενής έχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν φέρει το Ατομικό Δελτίο Υγείας και βεβαίωση από δερματολόγο, την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν κάποιο παιδί παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να ενημερώνεται η Διεύθυνση τού Σχολείου του.
Είναι σημαντικό ο δερματολογικός έλεγχος να πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων και σε κάθε περίπτωση μετά τη λήξη των διακοπών των διακοπών.
2. Το κολύμπι για λόγους ασφαλείας επιτρέπεται αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις (3) ώρες από το τελευταίο φαγητό.
3. Τα παιδιά κατά την προσέλευσή τους στο μάθημα οφείλουν να φέρουν μαζί τους:
• Μαγιό
• Πλαστικό σκουφάκι (για την καλύτερη ποιότητα τού νερού και για να μη βρέχονται πολύ τα μαλλιά τους)
• Πετσέτα ή μπουρνούζι
• Πετσέτα για τα μαλλιά (κυρίως τα κορίτσια)
• Σαγιονάρες (κατά προτίμηση πλαστικές, για να μη γλιστράνε)
• Γυαλάκια κολυμβητηρίου
• σημαντικό είναι να φέρουν μαζί τους μάλλινο σκουφί και μπουφάν, τα οποία θα χρησιμοποιούν μέχρι την επιστροφή τους στην τάξη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
4. Οι κολυμβητές/-τριες χρησιμοποιούν μόνο τα αποδυτήρια για να αλλάζουν πριν και μετά το μάθημα. Είναι υποχρεωτικό πριν εισέλθουν στην κολυμβητική δεξαμενή να κάνουν πολύ καλό λουτρό καθαριότητας, χρησιμοποιώντας μόνο νερό και όχι σαπούνι ή σαμπουάν.
5. Το σκουφάκι της κολύμβησης πρέπει να το φορούν κατά την είσοδο και να το βγάζουν μετά την έξοδό τους από το νερό.
6. Χρήση της τουαλέτας πριν από το μάθημα και κατά τη διάρκειά του γίνεται με άδεια.
7. Η είσοδος των μαθητών στο νερό γίνεται προσεκτικά από τις σκάλες ή από τους βατήρες, αφού δοθεί η εντολή από τους γυμναστές- προπονητές και αφού πρώτα ελέγξουν σχολαστικά τον χώρο μήπως υπάρχει άλλος κολυμβητής.
8. Για την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι μαθητές κολυμπούν ήρεμα, συμπεριφέρονται με ευπρέπεια προς όλους, σέβονται τους κανόνες λειτουργίας τού κολυμβητηρίου.
9. Το πτύειν και το φύσημα της μύτης γίνεται στην υπερχείλιση της πισίνας.
10. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας απευθύνεται αμέσως στον καθηγητή-προπονητή ή στη νοσηλεύτρια.
11. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ:
• η είσοδος στον χώρο τού κολυμβητηρίου των ασκουμένων χωρίς σαγιονάρες και των μη ασκουμένων χωρίς πλαστικά ποδονάρια
• η μεταφορά αιχμηρών αντικειμένων στον χώρο της πισίνας
• το τρέξιμο και τα παιχνίδια στον χώρο των περιμετρικών διαδρομών και στον χώρο της πισίνας. Υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσουν
• η χρήση αντηλιακών, προθερμαντικών αλοιφών ή υλικών κατάδυσης (όπως μάσκες, βατραχοπέδιλα κ.λπ.)
• η είσοδος στο νερό χωρίς να δοθεί η εντολή των γυμναστών- προπονητών.
12. Αποτελεί υποχρέωση όλων των μαθητών να διατηρούν τους χώρους τού κολυμβητηρίου καθαρούς. Η έννοια της καθαριότητας είναι στενά συνδεδεμένη με τις έννοιες ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΥΓΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής
Ενημέρωση για τον ιό της μυρμηγκιάς
Η μυρμηγκιά είναι ιός ο οποίος μεταδίδεται μέσω επαφής. Την ευνοεί το ζεστό και υγρό περιβάλλον, γι’ αυτό φύεται και αναπτύσσεται κυρίως στα πόδια. Ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1 έως 20 μήνες και κατά μέσο όρο 4 μήνες. Οι μυρμηγκιές μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία ή να παραμείνουν και να χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση. Η ουσιαστική πρόληψη συνδέεται με την καθαριότητα των χώρων και την ατομική καθαριότητα των παιδιών.
Τρόποι προστασίας
1. Καθαριότητα τού χώρου
Στο κολυμβητήριο καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια ώστε να επικρατούν αυστηροί όροι καθαριότητας και απολύμανσης. Έτσι στον χώρο τού κολυμβητηρίου υπάρχει συνεχώς υπεύθυνη κυρία της καθαριότητας, η οποία μαζεύει τα νερά στο κάθε αποδυτήριο ξεχωριστά, καθώς και όλα τα νερά, τόσο στον χώρο των αποδυτηρίων όσο και στο κατάστρωμα της δεξαμενής, μετά από κάθε μάθημα. Επίσης, γίνεται καθημερινή καθαριότητα με απολυμαντικό της σκάλας προς το κατάστρωμα (3 φορές) και όλου τού χώρου των αποδυτηρίων και της δεξαμενής.
2. Συμπεριφορά των παιδιών
Τα παιδιά πρέπει:
• να μην περπατάνε ποτέ ξυπόλητα. Να φοράνε υποχρεωτικά και συνέχεια τις δικές τους παντόφλες (να μην αλλάζουνε μεταξύ τους)
• να στεγνώνουν καλά τα πόδια τους πριν βάλουν παπούτσια
• να αερίζουν καλά τα πόδια τους και τα παπούτσια
• να αλλάζουν συχνά κάλτσες, φροντίζοντας να είναι στεγνές και καθαρές
• να μην κολυμπούν όσα έχουν προσβληθεί από τον ιό της μυρμηγκιά μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους.
Ώρες φαγητού την ημέρα της κολύμβησης
• Όταν έχω την πρώτη ώρα κολύμβηση, είναι προτιμότερο να μην πιω γάλα το πρωί, αλλά να μην ξεχάσω να φάω κάτι (π.χ. κέικ, κουλούρι, ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, 2-3 μπισκότα κ.λπ.).
• Όταν έχω δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ώρα μάθημα στο κολυμβητήριο, τρώω πρωινό και μπορώ να ξαναφάω μετά το μάθημα της κολύμβησης.
• Όταν έχω μάθημα την πέμπτη, την έκτη ή την έβδομη ώρα, τρώω πρωινό και το «δεκατιανό» μου στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα. Μπορώ να ξαναφάω μετά το μάθημα.
• Όταν έχω μάθημα την όγδοη ώρα, τρώω πρωινό και το δεκατιανό μου μπορώ να το φάω μέχρι το δεύτερο διάλειμμα
• Αν έχω κολύμβηση στον Απογευματινό Όμιλο, δεν πρέπει να είμαι νηστικός, αλλά να φροντίσω να φάω οπωσδήποτε κάτι μέχρι το προτελευταίο διάλειμμα τού πρωινού σχολικού προγράμματος.
Η υπεύθυνη τού κολυμβητηρίου
Τα οφέλη τής κολύμβησης
Το κολύμπι είναι το πιο ολοκληρωμένο και πολύμορφο άθλημα, γι’ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση τής φυσικής αγωγής τού παιδιού και τού εφήβου. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, γνωρίζοντας τα οφέλη τής κολύμβησης, ξεκίνησε τη λειτουργία κλειστού κολυμβητηρίου διαστάσεων 25Χ12,5μ. στους χώρους άθλησης των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης από το 1989. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων, από την Β΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου, διδάσκονται κολύμβηση από ειδικευμένο προσωπικό.
Το πρώτο στάδιο εκμάθησης τής κολύμβησης είναι η εξοικείωση που αποκτούν τα παιδιά αφού έρθουν σε επαφή με το νερό.
Η κολύμβηση είναι πολύμορφη και ολοκληρωμένη άσκηση, που θέτει σε λειτουργία όλα τα μέλη τού ανθρώπινου οργανισμού:
α) Το μυϊκό σύστημα γίνεται δυνατό και υγιές, αφού δεν υπάρχει μυϊκή ομάδα που να μη συμμετέχει στην προσπάθεια.
β) Ασκεί το καρδιαναπνευστικό σύστημα, που είναι το σημαντικότερο ίσως για κάθε κολυμβητή και γενικότερα αθλητή. Βοηθάει στην καλή λειτουργία τής καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ συγχρόνως τα διαπλάθει για αυξημένες απαιτήσεις.
γ) Βοηθάει το νευρικό σύστημα να λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, αφού σε ένα κατ’ εξοχήν άθλημα όπως είναι το κολύμπι χρειάζεται άψογος συντονισμός όλων των συστημάτων με τα κέντρα πληροφοριών τού εγκεφάλου, χαρίζοντας στον κολυμβητή ταχύτητα στη σκέψη και στις αντιδράσεις τού σώματος καθώς και αρμονία στις κινήσεις του.
δ) Επίσης φτιάχνει σκελετό ισχυρό και υγιή, που αναπτύσσεται χωρίς τραυματισμούς των οστών και καταπονήσεις των αρθρώσεων, γιατί δουλεύεται μέσα στο νερό, χωρίς εντάσεις και εκτός βαρύτητας. Η αίσθηση των κολυμβητών να κινούνται και να αθλούνται εκτός βαρύτητας είναι μοναδική. Επέρχεται φυσική και ψυχική ευεξία την οποία μόνο το υγρό στοιχείο μπορεί να χαρίσει, αναδεικνύοντας τις δραστηριότητες στο νερό ως ένα εξαίρετο ψυχαγωγικό μέσο. Έτσι οι κολυμβητές χαίρονται, αθλούνται, ψυχαγωγούνται, μαθαίνουν, ενώ συγχρόνως χαλαρώνουν.
ε) Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τη χρησιμότητά του ως κύριου μέσου αποκατάστασης σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι το συνιστούν ιατροί και φυσικοθεραπευτές για καλύτερη υγεία και ταχύτερη αποκατάσταση σε μετατραυματικό στάδιο.
στ) Το κολύμπι αποτελεί τη βάση για όλα τα αθλήματα τού υγρού στίβου και τα θαλάσσια σπορ.
Για το κολύμπι μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά ας σταθούμε στο γεγονός ότι η χώρα μας σήμερα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε πνιγμούς μετά την Ιαπωνία. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ είναι αποτέλεσμα τής άρνησής μας να δεχθούμε την κολυμβητική παιδεία και να συμφιλιωθούμε με τη φύση τού υγρού στοιχείου που είναι η βάση τής ζωής. Ας είμαστε λοιπόν θετικοί στο να ασχοληθούν τα παιδιά μας με το κολύμπι.
Γενικές διαιτητικές οδηγίες για αθλουμένους
1. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την άμεση πηγή ενέργειας τού οργανισμού, γι’ αυτό τον λόγο συστήνεται στους αθλούμενους μεγάλη υδατανθρακική πρόσληψη. Πλούσιες πηγές υδατανθράκων είναι τα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα υδατανθρακούχα ροφήματα κ.ά.
2. Είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψη πρωτεϊνών (αμινοξέων), λόγω τού ότι το σώμα δεν διαθέτει κάποια αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, τη σωστή αύξηση και τη διατήρηση τού μυϊκού ιστού. Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι: α) ζωικές: κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, τυρί, γαλακτοκομικά, β) φυτικές: όσπρια, δημητριακά, σπόροι και ξηροί καρποί.
3. Περιορισμός τής κατανάλωσης λιπών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη μειωμένη κατανάλωση λιπαρών και τηγανητών τροφίμων, ειδικά μετά την προπόνηση.
4. Μικρή κατανάλωση γλυκών, τα οποία είναι πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες αλλά και σε λίπος.
5. Στο εστιατόριο προτιμάται η κατανάλωση ψητού κρέατος, ψαριού και πουλερικού, ζυμαρικών με ελαφρές σάλτσες και σαλατών. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, όπως είναι οι τηγανιτές πατάτες, πίτες, βαριές σάλτσες, γουρουνόπουλο κ.ά.
6. Απαγορεύονται τα τσιπς, τα γαριδάκια κ.λπ. καθώς και η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης.
7. Στις σαλάτες προστίθεται ελαιόλαδο. Ακόμα και κατά το μαγείρεμα το χρησιμοποιούμε, μιας και το ελαιόλαδο έχει τη μεγαλύτερη αντοχή στη θερμότητα.
8. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα, όμως οπωσδήποτε 3-4 ώρες πριν από την προπόνηση.
9. Να αποφεύγεται η καθημερινή κατανάλωση διαφόρων σνακ, όπως η πίτσα, λουκανικόπιτες, κρεατόπιτες κ.λπ. Να προτιμώνται σάντουιτς φτιαγμένα στο σπίτι. Περιορισμός τής κατανάλωσης αλλαντικών στα σάντουιτς. Προσθέτουμε βραστή γαλοπούλα, κοτόπουλο, τόνο, άπαχο ζαμπόν.
10. Κατά τη διάρκεια τής ημέρας η διατροφή εκτός σπιτιού πρέπει να περιλαμβάνει γάλα, γιαούρτι με δημητριακά, σάντουιτς, χυμούς φρούτων, φρούτα εποχής κ.λπ.
11. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση τουλάχιστον 10 ποτηριών νερού την ημέρα. Η σωστή επανυδάτωση πραγματοποιείται μόνο με συνεχή συνειδητή προσπάθεια κατανάλωσης νερού, η οποία δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την αίσθηση τής δίψας, αφού η αίσθηση τής δίψας κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από έντονη μυϊκή προσπάθεια είναι περιορισμένη ή απούσα.
12. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, γιατί με την ιδιότητά τους να συγκρατούν νερό αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα. Συνηθίζουμε να αγοράζουμε τις φυτικές ίνες και να τις προσθέτουμε στο φαγητό. Η καλύτερη λύση είναι η κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν τύχει επεξεργασίας, όπως όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
13. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων κατά τη διάρκεια τής μέρας παρέχει στον οργανισμό και ανόργανα στοιχεία και τις απαραίτητες βιταμίνες.