Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει μέρες πριν, όταν ο κ. Βύρωνας Χαμηλοθώρης, φυσικός τού Λυκείου Ψυχικού και η κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγος και υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Φ.Ε., αναζήτησαν έναν τρόπο για να μπορέσουν να παρατηρήσουν μαζί με τους μαθητές τού Σχολείου το υπέροχο αυτό αστρονομικό φαινόμενο.
Επιστρατεύτηκαν προσωπικά τηλεσκόπια, παλαιές δισκέτες, χαρτόνια, καβαλέτα και… πολλή φαντασία και στήθηκε μία κατασκευή στο αίθριο τού Μουσείου, όπου γινόταν προβολή μέσα από το τηλεσκόπιο και οι μαθητές μπορούσαν να παρατηρήσουν με ασφάλεια το φαινόμενο ακόμα και μέσα από το παράθυρο τού Μουσείου!
Έξω, στο αίθριο ο κ. Χαμηλοθώρης εξηγούσε στους μαθητές τού Λυκείου και τού Γυμνασίου τη γεωμετρία τού σύμπαντος, ενώ μέσα στο Μουσείο, από την υπεύθυνη του Μουσείου, γινόταν διπλή προβολή στη μεγάλη οθόνη τού τρισδιάστατου προβολικού μηχανήματος απευθείας από τα νησιά Φερόες και από τη ΝΑΣΑ, και στο άλλο προβολικό από το αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι ομάδες των μαθητών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, η κάθε ομάδα ανάλογα με τη χρονική στιγμή που βρέθηκε στο Μουσείο, και να συζητήσουν απορίες σχετικές με το φαινόμενο και τις ανθρώπινες προλήψεις. Οι μικροί μαθητές μπόρεσαν, μέσα από το παράθυρο, να παρατηρήσουν τέλεια το φαινόμενο με τη βοήθεια τής ιδιοκατασκευής.
Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία για τους μαθητές όλων των βαθμίδων που επισκέφθηκαν εκείνη την ημέρα το Μουσείο με τους εκπαιδευτικούς τους, για τους συνεργάτες τού Σχολείου που βρέθηκαν και εκείνοι παρατηρητές τού φαινομένου αυτού καθώς και για τους διοργανωτές που βίωσαν για μία ακόμη φορά τη δύναμη τής ανιδιοτελούς συνεργασίας ακόμη και κάτω από αντίξοοες συνθήκες.
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/infrastructure/natural-history-museum/educational-activities/23179-ekleipsh-hliou#sigProIdae7fca9254
https://arsakeio.gr/gr/infrastructure/natural-history-museum/educational-activities/23179-ekleipsh-hliou#sigProIdae7fca9254